Stare de calamitate în Cehia în urma inundaţiilor
Şase persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din Cehia. Autorităţile de la Praga aşteaptă ajutor de urgenţă din partea Uniunii Europene.
05 Iunie 2013, 11:51
În Cehia, şase persoane şi-au pierdut viaţa din cauza apelor revărsate în ultimele zile.
Nivelul majorităţii râurilor este în scădere, însă inundaţiile s-au mutat acum în nord.
Elba va culmina miercuri undeva la un nivel record de 11 - 11,5 m şi prin urmare oraşele Ústí nad Labem, Děčín şi Mělník rămân în continuare în alertă maximă.
Companiile de asigurări estimează pagube în valoare de aproape 39 de milioane de euro, dar cifra nu este finală având în vedere că unii dintre clienţii lor sunt în continuare evacuaţi şi nu au apucat să le contacteze.
Primul-ministru ceh, Petr Nečas, a anunţat alocarea a 155 de milioane de euro de la bugetul de stat pentru operaţiunea de reconstrucţie a zonelor afectate.
"Pagubele sunt însemnate şi de aceea pe lângă ajutoarele financiare am decis să angajăm în operaţiunile de curăţare şi reconstrucţie şi şomerii ca parte a programului de prestări servicii în folosul comunităţii", a spus premierul ceh, adăugând că aşteaptă şi ajutor de urgenţă din partea UE.
Pericol de inundaţii în Slovacia
Şi dacă până ieri slovacii le ţineau pumnii fraţilor cehi, acum au început să şi-i ţină pentru ei înşişi cu ochii pe Dunărea învolburată care a depăşit nivelul de 9 m în Bratislava marţi după-amiază; a inundat deja un părculeţ şi o parcare de pe malul stâng şi o şosea care leagă un cartier de centrul oraşului, pe malul drept.
Hidrologii atenţionează că nivelul Dunării ar putea depăşi 10 m până joi, în capitala slovacă, repetând scenariul din timpul inundaţiilor din 2002.
Foto: Inundaţii în Bratislava. Sursa: Anca Dragu.
"Azi la prânz am declarat stare de necesitate pe teritoriul Bratislavei. Presupun că va ţine până la sfârşitul săptămânii. Barierele antiinundaţii sunt instalate şi pompierii şi armata sunt în alertă", a declarat Milan Ftáčnik, primarul capitalei slovace.
De luni seară transportul pe Dunăre este suspendat în sectorul slovac, câteva nave de croazieră au rămas la adăpost în portul Bratislava.
Situaţia din centrul Europei aminteşte de inundaţiile din 2002, care au afectat şi România şi au provocat pagube uriaşe.
În context, premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor cu responsabilităţi în domeniu să fie în alertă şi să păstreze legătura stânsă cu autorităţile din zona dunăreană.