Spania ar putea reevalua dreptul românilor la muncă
În Spania, soţii şi copiii românilor cu drept de muncă nu au nevoie de permisul obligatoriu, iar permisele de muncă pentru lucrătorii din agricultură pot fi emise şi pe o perioadă mai mică de un an de zile.
13 Octombrie 2011, 18:49
Autorităţile de la Madrid ar putea reevalua procedura de acordare a dreptului de muncă pentru românii din Spania chiar înainte de sfârşitul acestui an, susţine europarlamentarul Rovana Plumb, care s-a întâlnit joi cu ministrul spaniol al muncii şi al imigraţiei.
Rovana Plumb spune chiar că reprezentantul executivului de la Madrid i-a promis că discuţiile în chestiunea renunţării la restricţii vor avea loc de urgenţă.
Limitarea dreptului la muncă pentru cetăţenii români a început să fie aplicată din luna iulie şi este valabilă până la începutul anului 2013.
Guvernul de la Madrid şi-a motivat acţiunea prin nevoia de a-i proteja pe muncitorii din Spania, ţară în care şomajul depăşeşte 20%.
Restricţiile pentru români pe piaţa muncii din Spania generează probleme de comunicare către pentru funcţionarii din teritoriu a normelor de aplicare, greutăţi pentru românii care nu au muncit până acum legal sau pentru cei care vor să vină în Spania de acum încolo, dar şi pentru aceia care au contracte speciale, cum sunt cele din agricultură sau de prestări servicii.
Eurodeputatul Rovana Plumb a discutat joi cu ministrul muncii, Valeriano Gomez, şi cu secretarul de stat pentru migraţie, autoarea decretului privind restricţiile aplicate românilor.
Restricţiile în vigoare de la 22 iulie "au fost relaxate"
O comunicare mai bună cu asociaţiile care pot participa la discuţii cu secretariatul de stat pentru migraţie şi prezentarea publică a rezultatelor evaluării efectelor sunt concluziile discuţiei de astăzi.
"Pe această cale, informez asociaţiile de români din Spania că pot trimite către secretariatul de stat pentru imigraţie din cadrul Ministerului Muncii o scrisoare de intenţie, pentru a putea participa la aceste discuţii în vederea soluţionării cât mai rapide a efectelor aplicării restricţiilor pe piaţa muncii.
"Cel de-al doilea punct pe care l-am obţinut este acela de a avea o comunicare mult mai bună în ceea ce priveşte aplicarea acestor măsuri pe piaţa forţei de muncă din Spania, iar cel de-al treilea lucru a fost cel legat de o reevaluare a efectelor aplicării măsurilor de restricţionare pe piaţa forţei de muncă din Spania la sfârşitul acestui an", spune Rovana Plumb.
Unul dintre cei aproximativ 900.000 de români care trăiesc aici este Geanina Boicu, membru a Partidului Socialist din Catalunia şi participant la întâlnire, ca reprezentant al comunităţii româneşti din Spania.
"Ca perspectivă critică şi partea spaniolă, eu înţeleg, motive sunt - criza, sunt foarte mulţi şomeri - însă în acelaşi timp a fost doar un atac direct asupra comunităţii româneşti, nu şi asupra comunităţii de bulgari din Spania, ţinând cont că cele două comunităţi au aceeaşi rată de şomaj", a declarat Geanina Boicu.
Restricţiile în vigoare de la 22 iulie au fost relaxate prin intervenţia ataşatului de muncă de la Madrid, care a obţinut modificarea normelor de aplicare.
Astfel, soţii şi copiii românilor cu drept de muncă nu au nevoie de permisul obligatoriu, cum era prevăzut iniţial, iar permisele de muncă pentru lucrătorii din agricultură pot fi emise şi pe o perioadă mai mică de un an de zile.