Sorin Oprescu: "Dăianu prim-ministru"
Invitat la Radio România Actualităţi este Sorin Oprescu.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 02 Noiembrie 2009, 15:21
Realizator: Cum vă simţiţi în concediu, domnule Oprescu?
Sorin Oprescu: Doamnă, ştiţi la fel de bine ca şi mine că acest concediu este cu ghilimele în sensul nu că nu îl folosesc, îl folosesc într-o cursă electorală din asta care a început acum o săptămână încercând să cunosc cât mai mulţi oameni, să mă prezint lor, să le spun ceea ce vrea Oprescu pentru ei, ceea ce poate să facă Oprescu pentru ei tocmai pentru a lămuri ceea ce este de lămurit pentru ca oamenii să ştie atunci când ceri o demnitate în stat, încrederea lor, să ştie că nu o faci degeaba.
Realizator: Înţeleg că aveţi un concediu activ, domnule Oprescu. V-aş întreba de ce ar avea nevoie România de un preşedinte-medic acum, în plină criză economică? Mai sunteţi şi independent pe deasupra...
Sorin Oprescu: Doamnă, pe mine mă onorează toate aceste calităţi pentru că toate am reuşit să mi le fac singur şi nu mi-a dat cineva vreodată vreo medalie ci, din contră, pentru aceste calităţi. Da, doamnă, sunt independent, nu am stăpân şi nu am butoane. Şi o să mă întrebaţi de ce contează lucrul ăsta. Contează, doamnă, pentru că după 20 de ani de politică din asta, dâmboviţeană, după 20 de ani de promisiuni făcute tuturor fiecare preşedinte care a venit la această demnitate, la această înaltă demnitate a României a avut întotdeauna în spate o agendă a partidelor din care fac parte sau pe care le-au condus, au avut însă, este drept, şi ştiinţa de a nu introduce o dihonie între instituţiile statului, ceea ce s-a întâmplat cu precădere în ultimii cinci ani de zile în aşa fel încât instituţiile statului să se afle într-un conflict permanent, cetăţeanul să fie în conflict cu instituţia statului, în aşa fel încât autoritatea acestor instituţii a scăzut. Uitaţi-vă şi dumneavoastră ce se întâmplă.
Realizator: Domnule Oprescu, mizaţi foarte mult pe independenţa dumneavoastră politică în această campanie şi aş dori să vă întreb cum poate fi un preşedinte total independent fără o cât de mică implicare politică, pentru că aveţi experienţa, e drept, de doar un an, a mandatului de primar general al celui mai important oraş din România, şi cunoaşteţi faptul că pentru orice propunere sau proiect e nevoie de un vot politic...
Sorin Oprescu: Doamnă, aşa am rezolvat şi la Primăria Generală a Capitalei. Mi s-a spus că n-am să pot să conduc din cauză că partidele politice îşi au reprezentanţi în Consiliu, că n-or să aprobe absolut nimic ş.a.m.d. Preşedintele trebuie să fie un foarte bun negociator, un om care nu este conflictual ci din contră, şi dacă vreţi, opozabil la ceea ce spunea domnul Băsescu, acela de preşedinte-jucător. Eu am vorbit despre preşedintele-antrenor care în independenţa sa, după o consultare cu una, două, zece, o sută, cât e nevoie de negociere, dar de negociere onestă, nu oneroasă cu partidele, poate să desemneze un premier care şi el, la rândul lui, să fie independent pentru aceleaşi motive, să fie tehnocrat, cu un guvern format din profesionişti, fie ei şi din rândul partidelor, doamnă, pentru că şi în rândul partidelor sunt oameni deosebiţi care şi-au arătat expertiza de-a lungul anilor...
Realizator: Vorbiţi despre un guvern de tehnocraţi susţinut de partidele politice?
Sorin Oprescu: Susţinut de partidele politice în Parlament pentru că dacă aţi observat şi dumneavoastră doamnă, clasa politică îşi dă seama de falimentul ei şi atunci când intră în crize din astea zguduitoare, mă refer la crize politice care se adaugă peste nenorocita asta de criză economică, a văzut şi ea că este singura ieşire. Sigur că de aici încolo lucrurile pot lua un caracter permanent, chiar dacă ele sunt considerate temporar, deşi dacă mă întrebaţi pe mine, n-am văzut nimic mai permanent decât temporarul, acela de a avea un echilibru în conducere, în guvernare, o guvernare care să poată să ne ducă pe toţi la o stare de normalitate. De aici încolo putem să...
Realizator: Şi în acest guvern de tehnocraţi, domnule Sorin Oprescu, de unde ar proveni primul ministru?
Sorin Oprescu: Vorbeam de un prim-ministru independent doamnă, cu asta am început. Prim-ministru independent şi tehnocrat. Lângă el, membri ai Guvernului, tehnocraţi care şi ei, la rândul lor, unii dintre ei, care au dovedit o largă expertiză în domeniile lor de activitate, pot să provină şi din rândul partidelor.
Realizator: Aveţi un nume pe care să-l înaintaţi pentru prim-ministru?
Sorin Oprescu: Cred că un nume am, doamnă. Este vorba de Dăianu care este un om care toată viaţa lui nu şi-a legat numele de niciun fel matrapazlâcuri, de niciun fel de suspiciuni de corupţie ş.a.m.d., plus că este dublat de o prezenţă profesională activă şi...
Realizator: Aţi avut consultări până acum cu domnul Dăianu?
Sorin Oprescu: Nu doamnă, pentru că deocamdată mă aflu într-o cursă prezidenţială şi pot să reiau aceste discuţii oricând dintr-un portofoliu mai larg. Este un nume însă pe care l-am pronunţat cu multă prietenie şi cu multă încredere că ar putea să fie un prim-ministru pentru un guvern independent, un guvern de tehnocraţi.
Realizator: Am înţeles. Domnule Oprescu, mulţi analişti vă asemuie cu preşedintele Traian Băsescu şi ca impact la populaţie, ca mesaj electoral, poate şi astrele au un cuvânt de spus în acest sens, pentru că sunteţi născut pe 7 noiembrie, la zile de preşedintele Băsescu, deci ambii în zodia scorpionului. Dumnevoastră cum vă vedeţi? Semănaţi cu preşedintele Traian Băsescu sau dimpotrivă?
Sorin Oprescu: Eu mă văd aşa, doamnă. Îl văd pe Traian Băsescu care s-a născut înaintea mea cu trei zile, nu sunt o fire conflictuală şi aceasta o dovedeşte cartea vieţii mele care poate s-o citească toată lumea. Nici n-aş fi putut să am o carieră de chirurg dacă aş fi fost tot timpul un conflictual, iar în privinţa negocierilor şi a independenţei mele şi subliniez această calitate, doamnă, din următorul motiv: nu am nicio agendă ascunsă, doamnă, a unor grupuri de interese care trebuie mulţumite după ce se termină ciclul electoral, nu am alte priorităţi decât de a face bine şi aşa s-a întâmplat în viaţa mea la mai mulţi oameni, acesta fiind şi un motiv pentru care m-am înscris în cursa electorală, în aşa fel încât cred cu tărie că mai mult ne deosebim decât ne asemănăm în privinţa caracterului.
Realizator: Dar mulţi v-au acuzat că sunteţi un candidat "iepure", lansat chiar de preşedintele Traian Băsescu pentru a lovi în ceilalţi candidaţi. Ce le răspundeţi acestora?
Sorin Oprescu: Doamnă, acestora le răspund să studieze alături de marii analişti ai cifrelor şi marii sociologi care spun în felul următor, că atât Geoană mănâncă bătaie în turul doi de la Băsescu, cât şi Crin mănâncă bătaie de la Băsescu. Problema mea nu este decât una, doamnă. De a putea convinge poporul român că putem să schimbăm ceva din această poziţie, poziţia de independent şi, dacă vor avea încredere că am şi ştiinţa şi puterea s-o fac, atunci oamenii vor reacţiona pozitiv. Dacă ei vor crede că pot să mai reziste încă cinci ani de zile, cu umilinţa profesorilor care se duc la clasă, cu sărăcia extremă în unele regiuni ale ţării, din ce în ce mai multe, cu starea asta de incertitudine că mâine sau poimâine, locul tău de muncă poate să dispară, atunci să-l voteze în continuare pe Traian Băsescu. Este foarte simplu. Este o regulă simplă. Viaţa este mai complicată, pentru că ea este aşa cum este.
Realizator: Aţi vorbit despre sărăcie şi ştiu că sărăcia este unul dintre diagnosticele puse de dumneavostră României alături de o proastă guvernare şi de corupţie. Dacă veţi fi preşedinte, domnule Oprescu, ce tratament veţi prescrie, cel puţin pentru ameliorarea stării în care se află România?
Sorin Oprescu: Doamnă, în primul rând, vorbeam despre linişte, liniştea socială, împăcarea generală socială şi chiar dacă sună ditirambic eu simt că pe calea raţiunii acest lucru este posibil, după care urmează un program, un program scurt de câteva luni de zile, care să ne facă un program economic, care să ne facă să depăşim această criză nenorocită. Nu inventăm noi nici roata, nici apa caldă. Acum când stăm de vorbă mă gândesc că TVA sigur poate să-şi păstreze valorile pe care le are, dar, la medicamente se poate să scadă, deci un TVA de 9% la medicamente ar fi determinant pentru faptul că şi preţul acestora va fi mai mic. TVA la alimente la fel, să scadă, tocmai pentru a putea avea asigurată subzistenţa. Intervenţia statului în firmele care dau faliment, pentru cumpărarea lor pentru ca să poată să rămână într-un portofoliu şi într-un registru de locuri de muncă pentru a nu continua această sarabandă a desfiinţării locurilor de muncă şi a creşterii şomajului. În octombrie erau 800.000, către sfârşitul anului se previzionează aproape un milion. Menţinerea preţului la utilităţi, doamnă, la gaze, la curent electric şi la celelalte servicii, tocmai pentru a nu mai împovăra cetăţeanul, pentru că nu mai au de unde să plătească. Mai mult decât atât, o amnistie din asta fiscală pentru un an de zile pentru cei care nu ami au loc de muncă, dar în schimb au credite făcute la bancă, tocmai pentru a putea găsi o soluţie de a produce bani şi a-şi plăti datoriile lor şi nu în ultimul rând, doamnă, un program de dezvoltare, dacă vreţi, de finanţare a sistemului sanitar, sistem care este necesar a fi într-adevăr finanţat, pentru că fără sănătate, şanătatea nu este contagioasă, doamnă, ştiţi foarte bine, şi atunci, fără sănătate nu poţi să ai nici oameni care sa meargă la servici, dacă au unde, şi să poată să muncească, şi nu în ultimul rând, spuneam doamnă, o protecţie făcută de către firmele care au venit mai mare de 500.000 de euro pe an, în aşa fel, o participare activă a ceea ce statul ar trebui, dar, sigur, şi posibilităţile lui sunt reduse, de a face pentru bătrâni şi pentru tineri. În aceste condiţii, sigur doamnă, nu sunt nişte lucruri formidabile pe care vi le-am spus eu,sSunt obţinute în urma discuţiei cu oamenii de specialitate, acesta este rolul unui prim-ministru. Rolul meu de a găsi pe acest om şi nu este vorba de un om mesianic sau de un om care se pricepe la toate, ci este suficient de a fi onest şi de a fi profesionist, pentru că aşa cred eu că putem să depăşim aceasta etapă tulbure din viaţa noastră, tulbure din punct de vedere economic, social şi nu în ultimul rând moral.
Realizator: Nu vi se pare că aţi comis, domnule Oprescu, un act de trădare faţă de bucureştenii care v-au votat să le fiţi primar general?
Sorin Oprescu: Nu doamnă, pentru simplul motiv că acum când stăm de vorbă, 85% din proiectele mele pe rând se termină licitaţiile şi la sfârşitul acestui an putem să spunem că sunt aproape toate puse în practică, pentru că am consolidat ceea ce era de consolidat - şi mă refer la operatorii de curăţenie din Bucureşti - pentru că am adus un plus cu o echipă, doamnă care a lucrat pentru recunoaşterea tuturor distorsiunilor care se manifestau în urbanism într-o indisciplină totală care a durat ani şi ani, şi ani de zile şi iată că acum cât de cât este reglementată.
Realizator: Şi şoseaua suspendată, cui o lăsaţi, domnule Oprescu, în 15 secunde?
Sorin Oprescu: Şoseaua suspendată, doamnă, rămâne să termin negocierile şi să pot să o finanţez. Ea nu poate fi finanţată decât în parteneriat public privat şi o voi face.