Situaţia romilor, în atenţia guvernului francez
În cadrul discuţiilor dintre autorităţile franceze şi române se va semna un acord de sprijinire a reintegrării cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome reveniţi din Franţa.
Articol de Răzvan Stancu, 12 Septembrie 2012, 10:28
Situaţia romilor va fi discutată astăzi la Bucureşti de autorităţile române, cu ministrul francez de interne şi cel delegat pentru afaceri europene, informează corespondentul Radio România, Roxana Vasile.
Va fi semnat şi un acord de sprijinire a reintegrării cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome reveniţi din Franţa.
Ajutorul va fi acordat de către Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare.
Fermitate, dar respectul persoanelor este mesajul autorităţilor franceze în contextul acestei vizite.
Toleranţa trebuie să fie zero faţă de taberele ilegale, iar deciziile justiţiei de desfiinţare a lor trebuie respectate, spune ministrul francez de interne, Manuel Valls.
"Nu ne putem permite să primim toate aceste populaţii care adesea sunt condamnate ale sorţii, alungate, discriminate în ţările lor. Franţa în situaţia în care se află în prezent nu poate primi, cum spunea un fost prim ministru, toată mizeria lumii şi a Europei. Îşi asumă responsabilităţile în materie de azil, de integrare a populaţiilor rome, dar nu le poate primi", a spus Manuel Valls.
Numărul romilor aflaţi în Franţa este estimat la 15.000.
Potrivit ministrului de interne, Manuel Valls, până la sfârşitul acestei luni numărul expulzărilor va ajunge la 7.000.
Repatrierea romilor, o acţiune reluată periodic de autorităţile franceze
La sfârşitul lunii august, aproximativ 180 de romi, dintre care circa 60 de copii, repatriaţi voluntar din Franţa, au aterizat în această după-amiază cu o cursă charter, de la Lille, pe Aeroportul "Traian Vuia” din Timişoara.
Potrivit corespondentului RRA, Alina Bujancă, acesta a fost cel de-al treilea transport de romi repatriaţi voluntar din Franţa, care soseşte în acest an pe aeroportul timişorean.
Pentru a-i convinge să se întoarcă în România, autorităţile franceze le-au oferit câte 300 de euro pentru un adult şi 100 de euro pentru fiecare copil.
La sosire, aceştia au declarat că au petrecut câteva luni în Franţa, unde au muncit valorificând fier vechi, lucrând cu ziua la diverse persoane sau în parcări, în timp ce unii au spus că pur si simplu au trăit din ajutoare, fără a recunoaşte însă că au cerşit pe străzi.
Romii au recunoscut că au acceptat să facă drumul până în România pentru cei 300 de euro, oferiţi de autorităţile franceze cu care vor putea trăi, pentru o vreme, acasă.