Situaţia epidemiei de pestă porcină africană
Al patrulea focar de pestă porcină africană din judeţul Giurgiu a fost confirmat, aseară, într-o gospodărie din localitatea Mihai Bravu.
Articol de Radu Dobriţoiu, 28 Septembrie 2018, 14:11
Al patrulea focar de pestă porcină africană din judeţul Giurgiu a fost confirmat, aseară, într-o gospodărie din localitatea Mihai Bravu. Noul focar se află într-o exploataţie mică aparţinând unui localnic. Autorităţile judeţene urmează să aprobe, astăzi, un plan de măsuri pentru zona de supraveghere şi cea de protecţie şi vor institui filtre rutiere şi dezinfectante în localitate. La nivel naţional există nouă suspiciuni noi de boală - a anunţat, astăzi, la Bistriţa, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Sorin Roşu Mareş. El a spus însă că, pe fondul măsurilor luate până acum, au putut fi închise focare de pestă în Satu Mare, iar un abator din Tulcea şi-a putut relua activitatea.
Sorin Roşu Mareş:
"Sunt în momentul de faţă încă nouă suspiciuni în evaluare şi în analiza de laborator doar în judeţele în care este prezentă boala. În judeţul Satu Mare s-au închis cinci focare. A şi trecut perioada de urmărire a evoluţiei bolii şi nu au mai reapărut alte cazuri de îmbolnăviri. Focarele apar repede, dar se închid greu pentru că urmează perioada aceea de dezinsecţie, 30 de zile, după care se revine cu măsurile respective. Se introduc porci santinelă şi se urmăreşte dacă virusul mai apare. De asemenea, societatea Carniprod din Tulcea şi-a reluat activitatea pe ceea ce înseamnă abatorizare".
Reprezentantul Ministerului Agriculturii a mai precizat că se pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care modalitatea de despăgubire a proprietarilor de animale să fie simplificată, iar banii să ajungă mai repede la fermieri.