Situaţia din Libia, pe masa Consiliului de Securitate al ONU
Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte pentru a discuta situaţia din Libia, unde manifestaţiile anti-guvernamentale au intrat în cea de-a şaptea zi. Între timp, tot mai multe ţări cer încetarea violenţelor.
Articol de Mihaela Mihai, 22 Februarie 2011, 08:45
Anunţul privind întrunirea Consiliului de Securitate a fost făcut luni, de secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, care a precizat că a vorbit cu liderul libian Muammar Gaddafi şi l-a îndemnat la reţinere.
Secretarul general a cerut autorităţilor de la Tripoli să respecte drepturile omului, libertatea de întrunire şi exprimare, pe fondul informaţiilor îngrijorătoare că avioane de luptă şi elicoptere ale armatei libiene au deschis focul împotriva manifestanţilor la Tripoli.
De duminică şi-ar fi pierdut viaţa numai în capitala libiană 50 de persoane.
Şi secretarul de stat american, Hilary Clinton, a condamnat violenţele din Libia şi a cerut încetarea imediată a vărsării de sânge.
Potrivit corespondentului Radio România, Doina Saiciuc, secretarul de stat a declarat că guvernul Libiei are responsabilitatea de a respecta drepturile universale ale omului.
Hillary Clinton specifică faptul că Washingtonul este în contact cu partenerii săi internaţionali pentru a transmite un mesaj puternic guvernului Gaddafi.
După ce duminică, regimul lui Gaddafi a suferit prima condamnare din interiorul său, prin demisia reprezentantului său la Liga Arabă, luni, adjunctul ambasadorului libian la Naţiunile Unite, Ibrahim Dabbashi a condamnat regimul de la Tripoli acuzîndu-l de genocid şi de a fi lansat "război împotriva propriului popor".
UE încurajează tranziţia spre democraţie
Reuniţi la Bruxelles, miniştrii de externe din Uniunea Europeană au făcut apel la reţinere şi au încurajat tranziţia spre democraţie.
Şefii diplomaţiilor au reafirmat că regimul condus de colonelul Muammar Kadhafi trebuie să răspundă aşteptărilor legitime ale populaţiei.
Cei 27 au discutat totodată, primele idei referitoare la strategia Uniunii pentru vecinatatea sa sudică, vecinătate care include şi Libia.
La Bucureşti, ministerul de Externe, Teodor Baconschi, a activat o celulă de criză pentru a răspunde solicitărilor şi recomandă românilor să încerce să se repatrieze.
Aproximativ 100 de cetăţeni români au solicitat ajutorul ambasadei pentru a părăsi teritoriul libian, iar alţi 350 au cerut asistenţă consulară.
De altfel, numeroase ţări europene pregătesc evacuarea cetăţenilor care se află în Libia.