Scandalul Dominique Strauss-Kahn, în presa franceză
Cu reacţii mergând de la neîncredere până la consternare, presa franceză alocă spaţii ample "afacerii Kahn" şi îşi pune întrebări despre consecinţele acestui scandal asupra alegerilor prezidenţiale din Franţa.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 16 Mai 2011, 11:37
Cu reacţii mergând de la neîncredere până la consternare, presa franceză, şocată, alocă spaţii ample "afacerii Dominique Strauss-Kahn" şi işi pune întrebări despre consecinţele acestui scandal asupra Partidului Socialist si a alegerilor prezidenţiale din primăvara anului viitor.
"Incredibil, neverosimil, de neînchipuit, imposibil", exclamă unii editorialişti, care evocă o capcană, o lovitură sau un scenariu de film poliţist de mâna a doua, întrebandu-se cine sunt beneficiarii acestui scandal.
Christophe Hérigault (La Nouvelle République du Centre Ouest) descrie un scenariu de telenovelă proastă, iar Jérôme Glaize, in Le Maine Libre, se întreabă dacă DSK nu a căzut cumva într-o capcană demnă de un improbabil thriller american.
Şi pentru Didier Louis (Le Courrier picard) este vorba de un film poliţist ieftin care a condus la prăbuşirea politică a lui Dominique Strauss-Kahn.
"Este enorm. Este poate o afacere prea groasa pentru a fi adevarata", exclamă Patrice Carmouze, în "L’éclair des Pyrénées".
"Dominique Strauss-Kahn ştia că îşi este sie însuşi cel mai periculos duşman. DKS out, în urma lui rămân un câmp de ruine şi alegerile primare, mai mult ca niciodata necesare" - scrie editorialistul de la Libération, Nicolas Demorand.
Pentru Paul Henri du Limbert, de la "Le Figaro", este evident că Dominique Strauss-Kahn nu va fi viitorul preşedinte al Republicii franceze.
Potrivit editorialistului, "stânga vede cum dispare un scenariu anunţat, deja, de sondajele de opinie, care prevedeau pentru DSK o cvasi-alegere de mareşal în primavara lui 2012.
"Cine profită de acest scandal?" - se întreabă Jean-Paul Brunel (Presse Océan).
În opinia sa, "principalul beneficiar al probabilei eliminări a lui DSK se numeşte Nicolas Sarkozy. Preşedintele îşi vede cel mai redutabil adversar cu tinicheaua de gât, Partidul Socialist în încurcătură, iar opinia publică chemată să facă diferenţa între un om de stânga suspectat de agresiune sexuală şi … un candidat de dreapta, potenţial viitor tată, în baza legăturilor sfinte ale căsniciei".
Părerea este contestata de Jean-Michel Helvig (La République des Pyrénées) pentru care "punerea la stâlpul infamiei a lui Dominique Strauss-Kahn nu este, la ora actuală, o veste excelentă pentru preşedintele francez. În primul rând, pentru că a susţinut numirea acestuia în fruntea FMI şi apoi pentru îi era încă un aliat util pe terenul regularizării mondiale".
"La Croix" evoca "umilinţa".
"O umilinţă pentru DSK şi pentru apropiaţi, dacă este nevinovat. O umilinţă pentru Franţa, în orice caz şi dincolo de orice clivaje politice, pentru că imaginea ţării este alterată".