Șase avioane F16 au intrat oficial în serviciul Forțelor Aeriene Române
Intrarea în operare a primelor 6 avioane de luptă F 16, din cele 12 cumpărate de ţara noastră de la Portugalia.
Articol de Cătălin Purcaru, 08 Octombrie 2016, 09:46
Profilul defensiv al României se schimbă de astăzi odată cu intrarea în operare a primelor 6 avioane de luptă F 16, din cele 12 cumpărate de ţara noastră de la Portugalia.
Pe lângă aparteneneţa la platforma interoperabilă din NATO pe care o oferă deţinerea acestor aparate, ele asigură astfel şi tranziţia către avionul multirol de generaţia a cincea, F 35, considerată aeronava viitorului au declarat oficialii prezenţi astăzi la Baza Aeriană de la Feteşti,
Două dintre cele 6 avioane F 16 s-au ridicat de la sol şi au făcut zboruri demonstrative pentru cei prezenţi vineri la Baza Aeriană 86 Feteşti-Borcea, printre care şi premierul Dacian Cioloş.
Este un moment istoric pentru România intrarea în serviciu a celor 6 avioane F 16 Fighting Falcon - a subliniat primul ministru în discursul său.
Dacian Cioloş a precizat că acordul încheiat de România şi Portugalia şi sprijinit de Statele Unite reprezintă un model de cooperare eficientă.
Şeful executivului a apreciat colaborarea cu specialiştii portughezi ca un exemplu de excelenţă care va continua şi după livrarea tuturor celor 12 avioane până la atingerea capabilităţii operaţionale iniţiale.
Dacian Cioloş: "Suntem conştienţi că dezvoltarea depinde de schimbările tehnologice, de adaptarea sistemelor şi modernizarea capabilităţilor, într-o lume interconectată în care trebuie să fim anticipativi. Nu ne putem permite să ignorăm superiorităţile tehnologice, de aceea suntem decişi să continuăm procesul prin achiziţia şi operaţionalizarea celei de-a doua escadrile de avioane multirol în ceea ce ne dorim să obţinem, şi anume o apărare aeriană durabilă pentru România".
Achiziţia avioanelor F 16 de fabricaţie americană este importantă pentru creşterera interoperabilităţii în cadrul Alianţei Nord Atlantice - a afirmat ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc.
Mihnea Motoc: "Forţele Aeriene ale României intră într-o nouă etapă a existenţei lor. Intră în cel mai prestigios club al aviaţiilor militare ale lumii, clubul F 16 al Viper-ilor, aşa cum se identifică ei în întreaga lume, cu mândria apartenenţei la un grup de elită. Intrarea României în Club F 16 înseamnă şi asigurarea tranziţiei şi eligibilităţii către avionul multirol de a cincea generaţie către F 35, avionul viitorului".
La ceremonie a participat şi ministrul apărării din Portugalia, José Alberto Azeredo Lopes, care care a subliniat importanţa momentului pentru apărarea colectivă.
José Alberto Azeredo Lopes: "Suntem aici să celebrăm întărirea relaţiilor bilaterale în domneiul apărării între Portugalia şi România şi pentru a onora şi a elogia cooperarea între cele trei ţări aliate România, Statele Unite ale Americii şi Portugalia".
Primele avioane F 16 din dotarea Forţelor Aeriene Române fac parte dintr-un lot de 12 achiziţionate de la Forţele Aeriene Portugheze.
Căpitan-comandor Cătălin Micloş spune că rolul acestui tip de avion este inclusiv pentru a sprijini forţele terestre şi cele navale.
Cătălin Micloş: "F 16 execută o gamă foarte largă de misiuni, foloseşte un armament foarte variat. Este aeronava care poate executa orice tip de misiuni astăzi, în forţele aeriene române".
Reporter: Mai mult decât atât, când se află la manşa avionului are un sentiment unic.
Cătălin Micloş: "Am sentimentul că stăpânesc cerul".
Ceremonia de vineri a reprezentat şi inaugurarea oficială a Bazei Aeriene 86 Feteşti-Borcea, a cărei infrastructură a fost modernizată: pista de decolare şi aterizare, sistemul de frânare de avarie, platformele de parcare, depozitele şi hangarul de mentenanţă.
Valoarea investiţiei este de 30 de milioane de euro, din care o treime este suportată de partea română, iar restul de Alianţa Nord-Atlantică.