Ascultă Radio România Actualitaţi Live

RRA: "România, stare de alertă" - Invitat: premierul Ludovic Orban

RRA: "România, stare de alertă" - Invitat: premierul Ludovic Orban
Foto: gov.ro

Articol de Radio România Actualităţi, 06 Iulie 2020, 15:40

RRA: "România, stare de alertă" - Invitat: premierul Ludovic Orban

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 iulie, ora 14:06) - "România, stare de alertă" - Realizator: Ionuţ Dragu - Invitatul special al ediției de astăzi este primul ministru al României, domnul Ludovic Orban, căruia îi spunem bună ziua și îi mulțumim că a acceptat invitaţia de astăzi!


Ludovic Orban: Bună ziua! Mulțumesc pentru invitație, salut radio ascultătorii dvs!


Realizator: Domnule prim-ministru, pentru început, prioritățile momentului le reprezintă monitorizarea și combaterea efectelor pandemiei în plan sanitar, dar și pe plan economic. Şi începem cu situația sanitară pe care ați abordat-o şi în ședința de guvern. Care este evaluarea dvs şi ce măsuri întreprinse de guvern rămân?


Ludovic Orban: Curtea Constituțională, prin a treia decizie, practic ne-a lăsat fără importante instrumente pentru a putea apăra sănătatea cetățenilor români, declarând ca neconstituțională modalitatea de stabilire a izolării la domiciliu, a carantinei instituţionalizate, a carantinei zonale şi, de asemenea, posibilitatea de a plecat din spital pentru orice pacient care este infectat cu COVID fără nicio măsură colaterală. Readuc aminte că izolarea la domiciliu, carantina instituționalizată, carantinarea unor cartiere, orașe, zone, au reprezentat instrumente extrem de eficiente în lupta împotriva COVID și în lupta pentru apărarea sănătății românilor. Odată cuu decizia Curții ne-am mobilizat, am elaborat un proiect de lege, care îl am adoptat astăzi în şedinţa de guvern, o şedinţă de guvern extraordinară convocată strict pentru acest subiect; am adoptat proiectul de lege pe care îl transmitem Parlamentului pentru a fi dezbătut în procedură de urgenţă.


Realizator: Deci carantina, izolarea şi internarea obligatorie sunt în continuare pe ordinea de zi?


Ludovic Orban: Evident că sunt în continuare, nu putem să ne lipsim de aceste instrumente care există în toate societăţile democratice. În nicio democraţie din Europa nu s-a întâmplat ce s-a întâmplat în România, în care alte instituţii ale statului decât guvernul au pus sub semnul întrebării măsurile luate, au negat existenţa virusului, au instigat lumea la nerespectarea regulilor şi, de asemenea, au adoptat decizii care să lipsească autorităţile, specialiştii, de instrumentele necesare pentru lupta contra COVID. Noi a trebuit de fiecare dată să reacţionăm, să găsim soluţii imediate, şi asta am făcut şi acum. Am elaborat proiectul de lege care ne oferă cadrul în care să putem să apelăm la toate mijloacele de apărre a snătăţii cetăţenilor.


Realizator: Deci este de aşteptat să nu renunţăm la măşti în spaţiile închise până la sfârşitul anului?


Ludovic Orban: Cât timp va fi necesar vom păstra necesitatea portului măştii, cât timp va fi necesar vom menţine triajul, măsurarea temperaturii, obligaţia de purtare a distanţei, regulile de distantare fizică în scop sanitar în tot ceea ce înseamnă transport public, spaţii comerciale, locuri de muncă, pieţe, restaurante, terase. Este cea mai puternică formă de protecţie contra infecţiei. Vedeţi că ne confruntăm cu un număr de cazuri relativ mare, ne confruntăm cu un număr mare de cetăţenui care nu respectăm regulile. Ne confruntăm, de asemenea, cu agenţi economici, instituţii care nu vor să-şi asume obligaţia respectării unor reguli stabilite şi noi trebuie să reacţionăm, pentru că pe primul plan prioritatea noastră o reprezintă sănătatea românilor.


Realizator: Domnule prim-ministru, am dori să revenim şi la Planul naţional de investiţii şi de relansare economică. Mai avem încă o problemă, pe lângă noul coronavirus, cea economică. Să începem cu investiţiile. Care ar fi prioritatea zero? Despre ce sume am vorbi şi de unde vor veni aceşti bani?


Ludovic Orban: Este vorba despre sume care depăşesc 10 de miliarde de euro, investiţii în infrastructura de transport, investiţii în infrastructura de sănătate, investiţii în infrastructura enegetică - absolut necesară, de asemenea în infrastructura de educaţie şi infrastructura de comunicaţii şi infrastructura de irigaţii, infrastructura agricolă. Avem nevoie ca de aer de acest program de investiţii şi aceste investiţii reprezintă un suport extrem de puternic pentru dezvoltarea economică a României, pentru o creştere durabilă a României şi mai ales pentru creşterea nivelului de viaţă al fiecărui cetăţean român. Aceste investiţii sunt finanţate fie de la buget, fie sunt finanţate din fonduri europene, fie din cadrul bugetului Uniunii Europene 2014 - 2020, viitorul buget 2021 - 2027, din ceea ce se numeşte "recovery funds", Fondul de Recuperare şi Rezilienţă, care va fi pus la dispoziţia statelor europene după aprobarea de către instituţiile Uniunii Europene. De asemenea, din programul /.../, care deja a fost aprobat la nivelul Uniunii Europene şi din programul /.../ De asemenea, finanţăm investiţiile cu fonduri atrase din partea unor finanţatori instituţionali, cum ar fi Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Mondială şi alţi actori instituţionali, de asemenea printr-o atragare a capitalurilor private în investiţii private, în special "Greenfiled" şi, de asemenea, în investiţii publice prin intermediul parteneriatului public privat.


Realizator: Aţi vorbit şi despre investiţii majore în infrastructura rutieră. Vor fi accelerate lucrările întârizate, sau vor apărea şi noi proiecte?


Ludovic Orban: Ne-am propus un program extrem de ambiţios de realizarea unei infrastructuri de transport moderne, la nivelul standardelor europene, atât în infrastructura rutieră, cât şi în infrastructura feroviară, cât şi în infrastructura de transport aerian şi nu în ultimul rând transportul naval, pentru că noi avem Dunărea, care este parte din cel mai important coridor de transport fluvial, coridorul Dunăre - Rin, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Nordului. Avem prevăzute sume importante şi, de asemenea, măsuri de accelerare a implementării proiectelor de la derularea procedurilor de licitaţie, până la asigurarea calităţii documentaţiilor tehnico-economice, indiferent dacă este vorba de studii de fezabilitate, de proiecte tehnice, calitatea acestora este fundamentală pentru realizarea de lucrări de calitate şi, de asemenea, un managament profesionist al derulării efective a diferitelor faze în cadrul realizării proiectului, în special în faza de execuţie, de construcţie efectivă.


Realizator: Şi în afară de bani, care ar fi marile priorităţi ale perioadei următoare, din punct de vedere economic? Ce prevede planul de relansare şi care ar fi domeniile prioritare? Cum ar trebui abordate aceste priorităţi?


Ludovic Orban: Programul pleacă de la schimbara concepţiei de dezvoltare economică a României. Sistemul din ultimii 7 ani, care a ignorat producţia, a ignorat investiţiile, a ignorat inovarea, cercetarea, transferul tehnologic şi s-a bazat strict pe creşterea artificială a consumului prin creşterea cererii, prin decizii în special la nivel guvernamental, este un model de creştere economică profund nociv care a generat grave dezechilibre şi ne-a adus în situaţia în care suntem astăzi, în depindem masiv de importuri, iar competitivitatea produselor româneşti este relativ scăzută. Obiectivul nostru este acela de declanşa un amplu program de investiţii în reindustrializarea României, în susţinerea tuturor domeniilor în care România poate fi performantă de la IT, zona energetică, până la prelucrearea lemnului. Principiul nostru este vechiul principiu liberal "prin noi înşine", care tradus acuma, ce se poate produce în România în mod competitiv trebuie produs în România şi trebuie încurajate investiţiile în dezvoltarea capacităţilor de producţie. Creşterea competitivităţii firmelor româneşti, care să se bazeze pe fundamente solide, pe programe de investiţii cât se poate de serioase care să ducă la creşterea capacităţii de prelucare, la creşterea ramurilor care au valoare adăugată mare, la gândirea unor sisteme integrate de producţie în care să înglobăm realizarea de la materia primă până la produse finite cu grad maxim de prelucare să fie realizate în România, în condiţii de competitivitate. Sunt lucruri fundamentale. Fără o dezvoltare economică accelerată este foarte greu de susţinut obiectivul de creştere al veniturilor populaţiei. Concentrarea pe ramuri care pot să aducă venituri mari, care pot să genereze competitivitate pentru România, atragerea oricărei investiţii în România, în special investiţii în noi capacităţi de producţie este fundamentală pentru o dezvoltare economică solidă, durabila.

Realizator: Domnule prim-ministru, şi preşedintele şi dumneavoastră susţineţi că investiţiile sunt cheia dezvoltării economice. Cum pot fi ele în mod real accelerate?


Ludovic Orban: Prin toate măsurile pe care le adoptăm și pe care le vom adopta: simplificarea procedurilor, stabilirea de termene-limită pentru fiecare procedură, pregătirea minuțioasă a proiectelor, managementul corect şi profesionist al derulării proiectelor, asigurarea resurselor financiare, realizarea tuturor paşilor de pregătire a proiectelor care sunt paşi fundamentali pentru a asigura derularea în cele mai bune condiţii a proiectelor. Sunt lucruri simple, care au fost făcute şi de alţii, nu trebuie să inventăm roata, trebuie să ne uităm numai la ce au făcut alţii şi să aplicăm toate lucrurile bune care au funcţionat în alte cazuri. Noi asta vrem să facem.


Realizator: Domnule premier, vorbeam de investiţii un pic mai devreme, însă ce se poate face şi pentru atragerea investitorilor străini în perioada următoare?


Ludovic Orban: Să arătăm foarte clar că România este o destinaţie a investiţiilor cât se poate de favorabilă pentru orice investitor. Asta înseamnă simplificare, înseamnă debirocratizare, înseamnă garanţie pentru investiţii, înseamnă reducerea costurilor de transport, înseamnă stabilitate şi predictibilitate în legislaţie, înseamnă dezvoltarea unor sisteme de ajutoare de stat care să fie competitive cu sistemul de ajutor de stat, care există în alte ţări, înseamnă asigurarea condiţiilor necesare, mână de lucru calificată, acces la active, şi de asemenea acces la capital, care sunt lucruri care sunt căutate de investitori.


Realizator: Iar pe finalul discuţiei noastre de astăzi, domnule premier, v-am atrage tot în zona politică mai mult. Am văzut şi critici din partea opoziţiei, dar şi a colegilor dumneavoastră din parlament. USR afirmă că multe dintre propuneri sunt vechi şi nu au surse de finanţare, în timp ce social-democraţii susţin că au fost preluate unele măsuri din programul de guvernare al PSD.


Ludovic Orban: Nici nu au citit programul. Dacă ar fi citit programul cu atenţie, ar fi văzut că este vorba de foarte multe măsuri noi, de instrumente care nu au fost aplicate niciodată în România. Vă dau numai exemplul programului IMM Invest, programul de... schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor pentru marile companii, garantarea asigurării creditului comercial, garantarea leasingului de echipamente, Fondul de Investiţii, Banca Naţională de Dezvoltare, garantarea scontării instrumentelor de plată, garantarea factoringului şi toate alte instrumente, schema de compensare, toate care urmăresc asigurarea capitalului, a fluidităţii, susţinerea financiară a investiţiilor, nu mai vorbesc de mobilizarea fără precedent de resurse europene pentru a asigura granturi pentru investiţii pentru companiile din România, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii, foarte multe dintre ele cu capital autohton, care urmăresc dezvoltarea firmelor româneşti. Şi aş mai pune o concluzie: orice venit în România nu poate să crească decât pe baza acestui program amplu de dezvoltare economică, care se bazează pe investiţii în toate tipurile de infrastructură, care se bazează pe alocarea de resurse importante pentru cercetare, inovare, dar mai ales pentru aplicarea rezultatelor cercetării şi inovării, de asemenea pe transfer tehnologic, pe creşterea factorilor de competitivitate care să ducă la creşterea competitivităţii companiilor româneşti, pe ridicarea, construcţia de noi capacităţi de producţie, în special capacităţi de producţie care pot să genereze produse cu valoare adăugată mare. Niciodată nu a fost gândit de vreun guvern sau de vreun partid politic vreun program economic atât de ambiţios şi care să îşi propună rezultate atât de curajoase.


Realizator: Iar pe final, domnule prim-ministru Ludovic Orban, aţi făcut apel şi la responsabilitatea liderilor politici. Veţi putea beneficia de susţinerea parlamentară a tuturor măsurilor vizate, mai ales că vin alegerile? Veţi negocia cu opoziţia?


Ludovic Orban: Cu siguranţă că vom discuta fiecare act normativ, care este necesar pentru implementarea fiecărui tip de măsură. Eu le atrag atenţia că toate măsurile care au fost gândite sunt măsuri care vin în sprijinul dezvoltării economice, care au ca obiectiv creşterea nivelului de viaţă, creşterea calităţii serviciilor furnizate către cetăţenii români, apărarea şi mai ales crearea de locuri de muncă şi în special de locuri de muncă bine plătite şi ca orice boicot împotriva programului va fi un boicot care va fi foarte prost perceput de cetăţeni şi de companii.


Realizator: Am înţeles. Vă mulţumim pentru timpul acordat astăzi la Radio România Actualităţi şi vom păstra această cale deschisă în continuare. Mulțumim domnului Ludovic Orban.

Transcriere, RADOR.

(RS)

Unde sunt condiții bune de schiat în țară
România 22 Decembrie 2024, 16:55

Unde sunt condiții bune de schiat în țară

Turist: Noi mereu mergeam în Poiană, dar aici e superb.

Unde sunt condiții bune de schiat în țară
Consultări la Palatul Cotroceni
România 22 Decembrie 2024, 13:36

Consultări la Palatul Cotroceni

La Palatul Cotroceni au fost invitate pentru discuții toate partidele parlamentare, dar deja reprezentanții AUR au boicotat...

Consultări la Palatul Cotroceni
FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
România 22 Decembrie 2024, 13:18

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio

La monumentul din fața Sălii Radio, foști și actuali angajați ai Radiodifuziunii Române, cadre militare și reprezentanții...

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
România 22 Decembrie 2024, 12:47

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"

Excesele alimentare sau de băuturi alcoolice pot avea uneori consecințe mortale. În toate județele, în zilele de sărbătoare...

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
România 22 Decembrie 2024, 12:04

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță

Proprietarii de hoteluri și pensiuni din Clisura Dunării și Băile Herculane spun și ei că posibila eliminare a tichetelor de...

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
România 22 Decembrie 2024, 11:41

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte

Nouă cetățeni români care se aflau în insula Mayotte au fost preluaţi de o aeronavă aparținând Forțelor Aeriene Franceze.

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române
România 22 Decembrie 2024, 10:23

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române

11 persoane și-au pierdut viața pentru a apăra Radioul public, una dintre instituțiile asupra căreia, în urmă cu 35 de ani, a...

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române
Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis
România 22 Decembrie 2024, 09:40

Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis

Pe sectorul de drum în cauză se va interveni pentru deszăpezire, imediat după ce condițiile meteo vor permite acest lucru,...

Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis