Românii din Siria "ar putea fi evacuaţi"
Ministrul de externe Teodor Baconschi spune că autorităţile de la Bucureşti pregătesc un plan privind o posibilă evacuare a românilor din Siria, din cauza luptelor de stradă.
Articol de Nicoleta Turcu, 31 August 2011, 15:11
Bucureştiul pregăteşte un plan privind o posibilă evacuare a românilor din Siria, unde de mai bine de cinci luni au loc proteste antiguvernamentale, iar armata a intervenit împotriva demonstranţilor.
Anunţul a fost făcut de ministrul de externe, Teodor Baconschi.
El a mai spus că i-a cerut ambasadorului român la Damasc să pregătească împreună cu reprezentanţele altor state europene un asemenea plan de evacuare.
"Avem planuri de evacuare pe diferite căi, aeriene, maritime sau terestre şi ne pregătim pentru orice astfel de scenariu, pentru a nu fi surprinşi în cazul în care va trebui să acţionăm.
"Avem circa 15.000 de români, în care includem şi cetăţeni sirieni, pentru că sunt foarte multe familii mixte".
Declaraţia a fost făcută la reuniunea anuală a diplomaţiei române.
România "are nevoie să rămână atractivă în rândul investitorilor străini"
Cu ocazia reuniunii, premierul Emil Boc li s-a adresat participanţilor cu mesajul de a se alătura în plan extern eforturilor autorităţilor de la Bucureşti de a atrage investiţii străine.
El a adăugat că România are nevoie nu doar de o bună valorificare a fondurilor europene, dar şi de stimulare a relaţiilor economice cu ţările Uniunii Europene şi, în egală măsură, de consolidare a cooperării cu partenerii din alte zone ale lumii.
"Deosebit de importante sunt în acest sens demersurile de atragere a investiţiilor străine în România, prin prezentarea oportunităţilor existente, inclusiv în contextul măsurilor de reformare şi relansare luate de către guvern.
"Aştept de la nişte profesionişti ai diplomaţiei să discearnă între adevăr şi gălăgie, să prezinte cu onestitate şi profesionalism eforturile întreprinse de autorităţi în direcţia menţinerii atractivităţii României în rândul investitorilor străini", a spus premierul Emil Boc.
La aceeaşi reuniune, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat, social-democratul Titus Corlăţean a menţionat buna colaborare dintre parlament şi structurile executivului în realizarea proiectelor naţionale.
"În primul rând aş menţiona proiectul scutului antirachetă. Extrem de important, pentru prima oară după mulţi ani a existat o consultare exemplară între parlament, structurile de specialitate şi minister, instituţiile competente la nivel guvernamental în acest domeniu.
"Al doilea punct pozitiv are în discuţie Republica Moldova. Am lucrat foarte bine cu colegii din minister, inclusiv cu ambasada într-o serie de puncte şi momente importante, unele extrem de delicate", a afirmat Titus Corlăţean.