România "să fie gata să contracareze o ofensivă a Rusiei"
Prin propagandă, sabotaje, probleme etnice, probleme sociale, instituţii, Rusia poate încerca să submineze Guvernul şi rolul României în NATO, a spus politologului Janusz Bugajski.
19 Noiembrie 2015, 03:50
România este cel mai mare şi mai capabil aliat din regiune al SUA, o ancoră de stabilitate pentru flancul de sud-est al Alianţei Nord-Atlantice.
Evaluarea aparţine politologului american Janusz Bugajski şi a fost făcută cu prilejul unei mese rotunde găzduită împreună cu noul ambasador al României în SUA, George Cristian Maior, la Centrul pentru Analize Europene.
Analistul american consideră că Bucureştiul ar trebui să fie pregătit pentru a contracara o ofensivă rusă asupra României, inclusiv asupra instituţiilor statului.
Centrul pentru Analize Politice Europene, CEPA, din Washington, a găzduit o masă rotundă cu noul ambasador al României în SUA, George Cristian Maior şi cu politologul american Janusz Bugajski.
Prezentând seminarul, Centrul pentru Analize Politice Europene a arătat că acţiunea militară a Rusiei în Ucraina a determinat o concentrare a mediului analititc asupra regiunii Mării Negre.
Ca cel mai mare şi mai capabil aliat din regiune al SUA, România este o ancoră de stabilitate pentru flancul de sud-est al NATO.
Janusz Bugajski a spus că România ar trebui să fie pregătită pentru o eventuală ofensivă rusească. L-am întrebat pentru Radio România în ce ar putea consta o ofensivă rusească asupra României.
Janusz Bugajski: În propagandă, sabotaje, probleme etnice, probleme sociale, instituţii. Prin toate acestea, Rusia poate conduce o strategie de acte subversive, care să submineze Guvernul român şi rolul României în NATO.
Reporter: Mai specific, care ar putea fi aceste acte, domnule Bugajski?
Janusz Bugajski: Vă pot da câteva exemple. Nu este dificil pentru Rusia să creeze o mişcare politică în România care să fie pro Moscova, nu este atât de dificil să inflameze probleme ale minorităţilor, să inflameze dispute între maghiari şi români, între români şi ucraineni, să atragă chiar România într-un conflict în Moldova. Dacă va fi un conflict privind Transnistria, Găgăuzia, Bucureştiul va avea un rol de jucat, iar Rusia ar putea încerca să târască România într-un asemenea conflict.
Reporter: Cum ar trebui să se pregătească România pentru o asemenea eventualitate?
Janusz Bugajski: Ar trebui să monitorizeze atent, să contracareze, să încerce să consolideze Guvernul moldovean şi angajamentul acestuia faţă de Europa, să încerce, prin intermediul Uniunii Europene, să limiteze influenţa Rusiei în regiune.
Reporter: Aţi afirmat, domnule Bugajski, că Rusia ar putea urmări să profite de atacurile teroriste de la Paris. În ce sens?
Janusz Bugajski: Ruşii vor pretinde că sunt parte a coaliţiei globale antiteroriste, vor pretinde că şi ei sunt victime ale teroriştilor, ca în cazul atacului din Egipt asupra avionului rusesc. Ca atare, Rusia va spune că pentru a fi un bun partener al coaliţiei, ar trebui ca sancţiunile impuse Moscovei în urma atacului împotriva Ucrainei să fie ridicate.
AUDIO: Interviul integral cu politologul american Janusz Bugajski. Realizator: Doina Saiciuc.