Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Români experți detașați în Triton în Sicilia

Politiștii români au salvat sute de migranți care se aflau în pericol în ambarcațiuni ilegale care navigau pe Mediterană spre Europa, spre Italia. Un elicopter românesc patrulează în zona de sud a Peninsulei.

Florea Ganea, Ofiter coordonator în cadrul Sectorului Frontiere Maritime al Agenției Frontex, manager de proiect la operatiunea Triton 2016 se află în această perioadă în Sicilia, la Catania. Foto: Elena Postelnicu

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 22 Septembrie 2016, 03:33

România participă la efortul european comun de gestionare a problemei migrantilor, inclusiv cu tehnică și specialiști pentru monitorizarea și salvarea în asemenea cazuri de trecere frauduloasă și cu urmări periculoase a frontierei Uniunii Europene pe mare.

La frontierele maritime ale Italiei și Greciei continua operațiunea Triton 2016, organizată sub egida Frontex, care controlează migrația dinspre Africa. La aceasta actiune participa conform angajamentelor asumate de tara noastra si Politia de Frontiera Româna.

În prezent, un elicopter românesc patrulează în zona de sud a Italiei. Pâna acum, politiștii români au salvat sute de migranti care se aflau în pericol în ambarcatiuni de mici dimensiuni si supraaglomerate care navigau în Marea Mediterana si care, ulterior, au fost predati autoritatilor italiene pentru efecturarea formalitatilor specifice.

Florea Ganea, Ofiter coordonator în cadrul Sectorului Frontiere Maritime al Agenției Frontex, manager de proiect la operatiunea Triton 2016 deține de exemplu o funcție ce presupune – cum a explicat pentru Radio România Actualități – ”a conduce o echipă de proiect formată din experți naționali secondați la Frontex de către statele membre UE. Operațiunea Triton este cea mai mare operațiune implementată de către Frontex, iar managementul acestei operațiuni constă în gestionarea resurselor și a echipamentului tehnic pus la dispoziția Frontex de către statele membr europene; 26 dintre ele participă în operațiune în semn de solidaritate față de presiunea migraționistă existentă în acest moment în Italia. Misiunea mea și a echipei mele este de-a identifica nevoile Italiei, nevoi de echipament technic și resurse umane, iar în momentul în care acestea coincid cu analiza de risc efectuată la nivelul agenției Frontex lansăm operațiunea adresându-ne statelor membre pentru a obține detașarea de resurse umane și echipament technic în Italia. Această muncă presupune negocieri, analize, chestiuni bugetare și operative inclusiv instruirea experților detașați și inclusiv monitorizarea utilizării eficiente a resurselor”.

Reporter: De câți ani lucrați în cadrul agenției Frontex?

Florea Ganea: Lucrez la Frontex de doi ani de zile, în poziția de ofiter coordonator. Mi-am început activitatea de colaborare cu Frontex ca si expert detașat de către Politia de Frontiera, însa din 2007, când am fost prima oara detasat în Grecia. De atunci, în fiecare an am fost detasat o luna, doua, în diferite operatiuni, iar acum ma ocup de operatiunea Triton.

Reporter: Care sunt dificultatile pe care le întâmpinati în ceea ce faceti zilnic?

Florea Ganea: Triton este o operațiune foarte complexă. Presupune activități maritime, care constau în supraveghere maritimă și aeriană a frontierei externe a Uniunii Europene, inclusiv un nivel foarte-foarte ridicat de sprijin al activităților de salvare de vieți omenești pe mare. Ca să vă exemplific, în 2015, 170.000 de migranți au ajuns în Italia, au fost debarcați în Italia, iar Frontex-ul a salvat în jur de 40% dintre aceștia. În 2016 continuăm în același ritm, 40% este un număr foarte mare, luând în considerare faptul că în zonă își desfășoară activitatea și ale operațiuni: există operațiunea militară a Uniunii Europene - EU Navfor Med, operațiunea militară a autorităților italiene care se numește Mare Sicuro. Sunt eforturi naționale ale Guardia Costiera și Guardia di Finanza, în acest scop. Deci, 40% din totalul migranților debarcați în Italia să fie salvați de către Frontex este un număr excepțional de mare.

În afară de aceste activități în domeniul maritim, Frontex este prezent în Sicilia, aici, în centrul de coordonare European Union Regional Task Force, pentru a coordona activitățile desfășurate după debarcare. Și aici vorbim despre screening, care constă în identificarea migranților care vin fără documente. În acest sens, autoritățile italiene beneficiază de sprijinul și de expertiza colegilor detașați din alte țări pentru a identifica acei migranți care pretind a avea altă naționalitate, în scopul de a obține mai ușor azil sau pentru a intra în procedura de relocare. Este foarte des să întâlnim egipteni sau libieni care pretind că sunt sirieni, nigerieni și etiopieni care pretind că sunt din Eritreea - Siria și Eritreea fiind naționalitati eligibile pentru relocare către alte state membre. În afară de activitățile de screening, avem detașați experți în documente, avem experți detașați care sprijină amprentarea migranților. Activitate foarte importantă este activitatea de de briefing: avem experți detașați care intervievează migranții dornici să coopereze, în scopul de a înțelege situația lor, modul în care au ajuns în Europa, mulți din aceștia fiind victime ale traficului de persoane.

Ca să întelegeți dimensiunea operațiunii Triton am să vă fac o comparație cu 2013. Dacă în 2013 Frontex detașa în jur de 30 de echipamente tehnice, că n-avea avioane și elicoptere și 100, poate 150 de experți pe an, în 2016 detașăm 25, 30 de nave, avioane, elicoptere, 500 - până la 600 de experți pe lună. Deci, este o cifră foarte mare. Asta face ca Triton-ul să fie cea mai mare operațiune implementată vreodată de către Agenția Frontex.

Reporter: Câte nave ale operațiunii Frontex sunt in acțiune pe Mediterană, in Canalul Siciliei?

Florea Ganea: Operațiunea Triton nu are nave numai în Canalul Sicilia. Avem o zonă operațională foarte bine determinată, negociată cu autoritățile italiene în consultație și cu alte state membre. În momentul de față, în această lună avem detașate șase nave de dimensioni foarte mari, patru nave de dimensioni medii și șase nave de intervenție rapidă, patru avioane și trei elicoptere.

Reporter: În cadrul Frontex operează frecvent și echipaje românești. Avem vreun echipaj, în prezent, în misiune?

Florea Ganea: România este una dintre principalele contributoare la activitatile Agentiei Frontex, în sensul detașării de echipament tehnic si resurse umane si în acest sens am dori sa multumim conducerii Politiei de Frontiera si a Ministerului Afacerilor Interne pentru disponibilitate si sprijinul constant care este acordat activitatilor implementate de catre agentia noastra. La începutul anului 2016 - ianuarie, februarie si martie - România a detașat în Triton nava amiral "Ștefan cel Mare", care nu numai că a avut rezultate excepționale, în zona operațională, dar a contribuit și la stabilirea celor mai bune practici în domeniul supraveghere frontiere externe a Uniunii Europene. Acest lucru este recunoscut de catre Agenția Frontex, cât si de către autoritățile italiene. Mai departe, a urmat detașarea unei nave de dimensiuni medii pentru alte trei luni, în Triton, iar în momentul de față, România are detașat în Triton un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviație, care s-a integrat cu succes și deja a contribuit la depistarea unei nave cu migranți și la identificarea călăuzelor.

Pe lângă partea tehnică este bine de menționat că România este una dintre principalele țări care contribuie și cu resurse umane la activitățile Frontex și vorbim de foarte multe profile: de experți detașați în toate sectoarele Frontex, inclusiv în Triton. Avem experți în ”screening”, în ”de briefing”, experți în documente care vin și susțin autoritățile italiene în acest sens. Vorbim anual de către zeci de experți detașați de către Ministerul Afacerilor Interne.

Florea Ganea, manager de proiect Triton 2016, împreună cu Dimitris Avramopoulos, comisarul UE pentru Migrație și cu primarul insulei Lampedusa, Giusi Nicolini.

Apel insistent al preşedintelui Volodimir Zelenski adresat Congresului american
În lume 29 Martie 2024, 07:44

Apel insistent al preşedintelui Volodimir Zelenski adresat Congresului american

Programul de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 60 de miliarde de dolari, este blocat în Congresul SUA încă de anul trecut.

Apel insistent al preşedintelui Volodimir Zelenski adresat Congresului american
Credincioșii catolici, protestanți și reformați marcheză Joia Sfântă înaintea Duminicii Paștelui
În lume 28 Martie 2024, 19:32

Credincioșii catolici, protestanți și reformați marcheză Joia Sfântă înaintea Duminicii Paștelui

Papa Francisc oficiază liturghia într-o închisoare de femei din Roma.

Credincioșii catolici, protestanți și reformați marcheză Joia Sfântă înaintea Duminicii Paștelui
România are printre cele mai mici costuri cu forţa de muncă din toată Uniunea Europeană
În lume 28 Martie 2024, 17:28

România are printre cele mai mici costuri cu forţa de muncă din toată Uniunea Europeană

Potrivit datelor Eurostat, ţara noastră este pe locul al doilea, dupa Bulgaria, în timp ce în alte state europene costul...

România are printre cele mai mici costuri cu forţa de muncă din toată Uniunea Europeană
Ucraina şi Polonia au făcut progrese în ceea ce priveşte deblocarea frontierei comune, spune premierul ucrainean
În lume 28 Martie 2024, 16:22

Ucraina şi Polonia au făcut progrese în ceea ce priveşte deblocarea frontierei comune, spune premierul ucrainean

Planul guvernelor Ucrainei şi Poloniei, de deblocare a graniţei este pus în aplicare, deşi "nu atât de repede pe cât ne-am...

Ucraina şi Polonia au făcut progrese în ceea ce priveşte deblocarea frontierei comune, spune premierul ucrainean
Avioanele F-16 "ar urma să ajungă în Ucraina la mijlocul verii"
În lume 28 Martie 2024, 12:33

Avioanele F-16 "ar urma să ajungă în Ucraina la mijlocul verii"

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că avioanele de luptă F-16, furnizate de aliaţii din afara ţării,...

Avioanele F-16 "ar urma să ajungă în Ucraina la mijlocul verii"
Dispute în interiorul Hamas referitoare la tratativele cu Israelul
În lume 28 Martie 2024, 08:40

Dispute în interiorul Hamas referitoare la tratativele cu Israelul

Negocierile dintre Israel şi Hamas privind o încetare a focului sunt afectate şi de faptul că atât în cadrul guvernului...

Dispute în interiorul Hamas referitoare la tratativele cu Israelul
Un diplomat rus a fost expulzat din Letonia
În lume 28 Martie 2024, 08:40

Un diplomat rus a fost expulzat din Letonia

Motivul expulzării diplomatului rus este legat de ceea ce autoritățile letonă au numit o "comunicare publică inacceptabilă și...

Un diplomat rus a fost expulzat din Letonia
"Ucraina, Gaza și ascensiunea geopoliticii identitare"
În lume 27 Martie 2024, 10:17

"Ucraina, Gaza și ascensiunea geopoliticii identitare"

THE FINANCIAL TIMES: Misterioase sunt căile conștiinței globale. Politica mondială pare să funcționeze în continuare conform...

"Ucraina, Gaza și ascensiunea geopoliticii identitare"