Rezoluţia ONU împotriva Siriei, respinsă de Rusia şi China
Rusia şi China au blocat prin veto un proiect de rezoluţie al ţărilor occidentale în Consiliul de Securitate al ONU, care ameninţa regimul sirian cu "măsuri punctuale" împotriva reprimării violente a manifestanţilor.
Articol de Răzvan Stancu, 05 Octombrie 2011, 09:14
China şi Rusia s-au opus unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite care prevedea măsuri împotriva Siriei din cauza suprimării violente a protestelor anti-guvernamenale de către forţele de securitate siriene, informează BBC.
Pentru rezoluţie au votat nouă ţări, în timp ce Rusia şi China, două membre permanente ale Consiliului, au votat împotrivă, exercitându-şi dreptul de veto.
Africa de Sud, India, Brazilia şi Libanul s-au abţinut de la vot.
Ambasadorul Statelor Unite la Naţiunile Unite, Susan Rice şi-a exprimat profunda nemulţumire faţă de acţiunile celor două ţări.
"Astăzi, curajosul popor sirian poate acum să vadă, clar, cine din acest Consiliu sprijină aspiraţia lui pentru libertate şi drepturile universale ale omului şi cine nu", a spus Susan Rice.
Doamna Rice a mai precizat că Statele Unite îşi exprimă revolta pentru că acest Consiliul nu a reuşit să gestioneze "o provocare morală urgentă şi o ameninţare crescândă la pacea şi securitatea regională.
China spune că o rezoluţie ONU "nu ar ameliora" situaţia din Siria
Ambasadorul Rusiei, Vitali Ciurkin, a apreciat că două filosofii s-au înfruntat în cadrul discuţiilor în Consiliul de Securitate, între care şi cea a "confruntării", dorită în opinia sa de occidentali.
"Ameninţarea cu sancţiuni era inacceptabilă", a adăugat el după vot.
O rezoluţie a ONU "nu ar ameliora" situaţia în Siria, a afirmat miercuri Beijingul, după ce a făcut uz de dreptul său de veto în Consiliul de Securitate împotriva proiectului de rezoluţie, informează AFP.
"Ţările au prezentat un proiect de rezoluţie pentru a face presiune şi chiar a ameninţa cu sancţiuni Siria. Aceasta nu va ajuta la ameliorarea situaţiei", a declarat, potrivit unui comunicat, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Ma Zhaoxu.
Mai mult de 2.700 de persoane au fost ucise în Siria începând de la reprimarea protestelor, în luna martie.
La sfârşitul lunii septembrie, patru state europene au predat Consiliului de Securitate al ONU un nou proiect de rezoluţie care prevedea ameninţări cu sancţiuni împotriva guvernului sirian mai degrabă decât sancţiuni imediate.
Potrivit diplomaţilor, citaţi de AFP, acest proiect de rezoluţie, redactat de Marea Britanie, Franţa, Germania şi Portugalia, viza evitarea unui veto din partea Rusiei şi Chinei.
Documentul cerea "încheierea imediată a tuturor violenţelor" guvernului sirian.
Proiectul mai cerea ca "în cazul în care Siria nu se conformează acestei rezoluţii, să fie adoptate măsuri punctuale, inclusiv sancţiuni", adăuga textul.