Revista presei centrale, 7 martie
Articole din Adevărul, Gândul, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
07 Martie 2011, 07:31
Evenimentul Zilei deschide săptămâna cu un interviu realizat cu europarlamentarul democrat liberal Cristian Preda, care, tranşant, precizează:" Mesajul PDL - păstrăm corupţii, că ei aduc voturi". Întrebat de jurnalişti dacă se poate vorbi despre o baronizare a partidului prin refuzul membrilor săi de a vota criteriile de integritate, Cristian Preda răspunde: "Cred că este o deplasare a deciziei într-un spaţiu incert al nivelului local al organizării şi un soi de autoanulare a dimensiunii naţionale a partidului. Asta se poate întâmpla şi pentru că se aşteaptă Convenţia", îşi încheie ideea Cristian Preda căutând poate o explicaţie pentru votul de sâmbătă. Decizia colegilor din partid are consecinţe şi transmite un mesaj şi în exterior, mai explică europarlamentarul. Citez:" Cum vreţi să ne creadă Comisia Europeană că facem progrese pe calea justiţiei?"
Tot în Evenimentul, despre costurile tot mai mari pe care trebuie să le suporte studenţii - "Facultatea, o investiţie de mii de euro" este titlul articolului din care reiese că, pentru a putea acoperi taxele de studiu şi de cazare, un tânăr trebuie să plătească, în medie, 6 mii de lei pe an. Consecinţa:" descurajaţi, tot mai mulţi tineri renunţă la studiile universitare", scriu jurnaliştii.
Refuzul criteriilor de integritate propuse de Monica Macovei şi susţinute de Cristian Preda şi Sever Voinescu este analizat şi în România Liberă, care aruncă o privire şi în culise: Cu o seară înainte de vot, membrii Colegiului Director au decis să îndulcească puţin criteriile de integritate. A fost introdusă posibilitatea autosuspendării." Ca un fel de recompensă pentru aripa tânără din PDL, Colegiul Director a hotărât să redacteze un Cod de etică în care să fie cuprinse toate ideile reformiştilor", scrie România Liberă care mai anunţă: "Monica Macovei nu renunţă. Mai încearcă o dată introducerea criteriilor la alegerile din mai".
Pornind de la informaţii obţinute de jurnaliştii săi, Gândul anunţă că este posibil ca peste doi ani o parte dintre modelele realizate de producătorul de maşini autohton la uzina de la Mioveni să fie mutată în Maroc. Aceasta este, scrie Gândul, una dintre principalele concluzii ale întâlnirii care a avut loc săptămâna trecută între reprezentanţii grupului auto şi oficialităţile locale. Articolul nu se doreşte a avea un ton alarmist - cei de la Gândul ne propun mai degrabă o analiză a ceea ce s-ar putea întâmpla în eventualitatea în care ştirea s-ar confirma. E de ajuns să spunem, citând datele centralizate de jurnalişti, că anul trecut marca auto autohtonă a realizat exporturi de 2,5 miliarde de euro - adică circa 7 la sută din valoarea totală a exporturilor României! Contactat de Gândul pentru o reacţie, vicepreşedintele companiei, Constantin Stroe a negat o eventuală mutare a producţiei din România în Maroc.
2.900 de persoane spitalizate anul trecut. Şase sinucideri. Este bilanţul provocat de consumul de droguri obţinute de plante şi prezentat astăzi de Adevărul. "Moartea grăbeşte interzicerea etnobotanicelor", titrează jurnaliştii care anunţă:" Autorităţile lucrează la un proiect legislativ pentru a desfiinţa toate magazinele de vise şi interzic comercializarea aşa-numitelor droguri uşoare". Concret, aflăm din Adevărul că pentru încălcarea interdicţiei de producere, comericalizare, deţinere, intermediere, promovare,a produselor obţinute din plante, se vor aplica amenzi de până la 100.000 de lei. Persoanele care încalcă repetat interdicţiile vor fi sancţionate cu închisoare de la 2 la 8 ani şi cu interzicerea unor drepturi.