Protecţia mediului – o afacere bună
Interviu cu doamna Connie Hedegaard, comisar european pentru combaterea schimbărilor climatice.
Articol de Carmen Gavrilă, 03 Iunie 2010, 11:40
România mai are de implementat o serie de regulamente europene în domeniul combaterii schimbărilor climatice, a declarat pentru postul nostru de radio, comisarul european în domeniu Connie Hedegaard.
Doamna Hadegaard a spus că atunci când există vreo dezbatere precum cea privind Roşia Montană soluţia este aplicarea regulilor europene.
R: Tot mai des este contrazisă teoria că sursa schimbărilor climatice este activitatea umană.
Connie Hedegaard: Ca politician al secolului 21, trebuie să ascult ce spune ştiinţa. Chiar dacă au fost câteva erori, e cert că au loc schimbări majore, e mai mult dioxid de carbon în aer decât oricând, temperaturile cresc şi se pare că va fi tot mai rău. Chiar dacă peste 20 de ani, se va dovedi că ştiinţa a greşit, ce se poate întâmpla rău, dacă vom obţine creştere economică prin modalităţi eficiente energetic, vom avea soluţii ecologice, produse care poluează mai puţin.
R: Există voci care acuză că în spatele promovării unei industrii verzi sunt de fapt interese economice puternice, nu grija pentru mediu.
Connie Hedegaard: Trebuie să spun că acum sunt mai mulţi cei care sunt interesaţi să nu schimbăm nimic. Cel mai mare risc e să continuăm ca până acum. Când vom ieşi din criză, preţurile la petrol ori benzină vor creşte extrem de mult. Consider că de fapt e o afacere bună să investim în soluţii mai eficiente energetic iar companiile care au făcut asta au descoperit că au câştigat mai mulţi bani.
R: Cum apreciaţi activitatea României în domeniul combaterii schimbărilor climatice?
Connie Hedegaard: De obicei noi la Comisia Europeană avem o colaborare foarte bună cu România. Ştim că încercaţi să rezolvaţi unele probleme în ce priveşte pădurile, agricultura. Mai trebuie să implementaţi o serie de reguli şi legi europene în domeniu.
R: În România se dezbate mult legat de utilizarea cianurilor pentru extragerea de aur în cazul Roşia Montana. Parlamentul European a emis o rezoluţie în care se recomandă ca cianurile să nu fie utilizate.
Connie Hedegaard: Asta ţine de colegul meu, comisarul pentru mediu, deci nu voi comenta în detaliu. Dar într-un fel e simplu: dacă există regulamente europene, atunci statele membre nu pot face ce vor, trebuie să le respecte.
R: Este criză, oamenilor le pasă mai mult de locul de muncă decât de schimbările climate. Cum le veţi menţine interesul?
Connie Hedegaard: E o reacţie firească. Oamenilor mereu le va păsa de ce este acum, aici, dar cred că noi europenii trebuie să ne gândim cum putem deveni competitivi în comparaţie cu ţări ca Brazilia ori China. Nu vom putea egala mâna de lucru ieftină, taxele şi pensiile mici, vârsta înaintată de pensionare. Deci unde putem fi în top? Pentru noi ar fi tehnologia ecologică, un domeniu cu o rapidă dezvoltare.