Propuneri privind modificarea legislației electorale
Preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, afirnmă că în acest moment se poate ţine seamă de împărţirea colegiilor pe regiunile de dezvoltare deja existente.
Articol de Alin Şerbănescu, 04 Februarie 2015, 20:46
Discuţiile în comisia parlamentară de cod electoral au continuat astăzi, cu analiza propunerilor de modificare a legislaţiei de profil, venite din partea Asociaţiei Pro Democraţia.
Proiectul ar permite, printre altele, introducerea votului electronic prin internet şi crearea unor colegii plurinominale regionale, care să poată asigura o distribuţie proporţională la nivel naţional a aleşilor.
Sugestiile au fost întâmpinate, însă, cu unele reţineri.
Asociaţia Pro Democraţia a prezentat astăzi Comisiei pentru cod electoral un set de propuneri pentru modificarea legislaţiei electorale.
Preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, este de părere că, pentru aplicarea unui astfel de sistem, este necesară renunţarea la colegiile electorale judeţene şi înfiinţarea unor colegii plurinominale regionale, care ar asigura o distribuţie proporţională la nivel naţional.
Cristian Pârvulescu afirnmă că în acest moment se poate ţine seamă de împărţirea colegiilor pe regiunile de dezvoltare deja existente.
Pro Democraţia propune şi o soluţie pentru scăderea numărului de parlamentari de la 350 de mebrii.
"Prin simpla creştere a normei de reprezentare putem reduce numărul de senatori la 110, respectiv numărul de deputaţi la 240.
"Ar fi vorba de creşterea normei de reprezentare la 190 de mii de locuitori pentru un ales în cazul Senatului, respectiv o normă de 90 de mii în cazul Camerei Deputaţilor, în raport cu 70 de mii în momentul de faţă", a afirmat Cristian Pârvulescu.
Senatorul PNL Puiu Haşoti consideră că, prin trasarea unor colegii care depăşesc limitele judeţului se vor crea discrepanţe la nivel de reprezentare şi tensiuni în interiorul partidelor.
Senatorul Puiu Haşoti afirmă că aplicarea sistemului german ar trebui să ţină cont de realităţile politice din România.
"Aş fi văzut altfel dacă este să vorbesc de sistemul german, cu o listă de compensare naţională, cu posibilitatea ca un candidat să fie şi în colegiu dar şi pe lista de compensare naţională şi colegiile să fie pe judeţe, indiferent dacă va fi un judeţ cu un singur senator, a afirmat Puiu Hașoti.
Preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, a subliniat în cadrul dezbaterilor că depinde de membrii comisiei comune pentru cod electoral cum vor formula noua legislaţie electorală şi dacă vor reflecta propunerile asociaţiei.