Primul-ministru Victor Ponta la Radio România Actualităţi
Urmările inundaţiilor şi soluţiile pe care le prevede guvernul sunt aduse în discuţie la emisiunea "Probleme la zi" unde a fost invitat primul-ministru Victor Ponta.
Articol de Radio România Actualităţi, 24 Aprilie 2014, 13:03
"Cu o legislaţie foarte bună de protecţie a mediului, nu trebuie să excludem nicio cale de a asigura independenţa energetică".
Independenta energetica este un scop extrem de important pentru Romania, spune premierul.
Primul-ministru spune că România nu va fi nevoită să facă împrumuturi externe pentru plata pensiilor şi a salariilor în cazul în care situaţia din Ucraina se va deteriora.
Victor Ponta: "Vă garantez nu doar că există disponibilitatea absolută de a plăti pensiile, salariile, dar nu se pune problema de nici o schimbare sau de impozitare suplimentară. Dimpotrivă, la salarii, acea reducere a CAS cu 5% e, ca să zic aşa, e în plus, nu e în minus".
Video: Înregistrarea interviului cu prim-ministrul Victor Ponta.
"Chiar daca situatia din Ucraina se deterioreaza foarte rau, vom avea bani de salarii si pensii fara ajutor extern".
"Daca scădem CAS la angajator, nu vom mări taxele, îmbunătăţim colectarea, pentru că dispar din buget 2,7 miliarde lei", a declarat la Radio România Actualităţi premierul Victor Ponta.
Audio: Premierul Victor Ponta invitat la RRA.
"Până în 2018, România are foarte mare nevoie de autostrăzi care să lege provinciile istorice".
Sistemul de insolvenţă
Victor Ponta: "Avem o problemă care s-a perpetuat câţiva ani, şi anume sistemul de insolvenţă - firme care, nu din probleme economice, ci ca să nu plătească taxe, să nu plătească contractorii privaţi, intră în insolvenţă. S-a amânat foarte mult legislaţia, anul trecut a fost contestată de preşedinte; anul acesta am trecut-o de Parlament. A fost, de asemenea, contestată - de data asta, cred că de grupul liberal. Dar din momentul intrării în vigoare, peste o săptămână, o lună, vom avea nu doar încasări suplimentare la buget, dar vom avea un sprijin pentru cei care sunt corecţi şi îşi plătesc taxele, pentru că în România, în continuare, cei corecţi, care plătesc taxe, sunt consideraţi fraieri de cei care evazionează taxele şi asta este cea mai mare provocare".
Legislaţia privind construcţia în zonele inundabile
Victor Ponta: "Eu cred că problema nu e legislaţia. Legislaţia există. Problema este categoric de mentalitate. Până la urmă, şi în acea parte a comunei în care am fost zilele trecute, cu 70 de ani în urmă era foarte clar, erau nişte lucrări, nişte amenajări piscicole, era foarte clar că nu se poate construi. S-a construit între timp, acum 50 de ani, acum 40, acum 30, evident că e foarte greu să-i convingi pe oameni să-şi mute gospodăria nu prea mai ai terenuri, pentru că din cauza retrocedărilor, unele legale, altele ilegale, comunele nu prea mai dispun de terenuri şi atunci suntem obligaţi de a face lucrări costisitoare de infrastructură, dar aceste lucrări o spun direct şi nu cred că cineva poate să-i mintă pe oameni, niciodată nu vor asigura toate cursurile de apă şi toate situaţiile neprevăzute".
Fonduri europene pentru inundaţii
Victor Ponta: "Există posibilitatea, însă aici vorbim şi, în general, accesarea programelor europene presupune o perioadă de timp destul de lungă pentru întocmirea proiectului, pentru aprobarea acestuia, pentru derulare, evident că acestea se fac pe baza acelor hărţi de risc pe care le-am întocmit tot cu fonduri europene, au costat aproape vreo 40 de milioane de euro din fonduri europene, dar acum, practic, avem, ştiţi cum, baza, ca să te duci să ceri la UE că vrei să faci un dig sau vrei să faci o lucrare hidrografică, trebuie să ai o bază pe care să ai aceste hărţi de risc. Asta durează ceva mai mult. Evident că din toamnă, din iarnă, de la anul, vom merge pe aceste fonduri, pe baza hărţilor de risc, însă ceea ce au oamenii nevoie au evoie de ajutor azi, mâine, peste o lună. Or, acolo, numai prin intervenţia directă a guvernului şi prin alocarea unor resurse din alte zone pute să avem reacţia pe care oamenii pe bună dreptate o aşteaptă de la noi".
După inundaţiile din Teleorman, "am alocat ieri aproape 50 de milioane de lei pentru lucrări de infrastructură", a declarat la Radio România Actualităţi premierul Victor Ponta.
Victor Ponta: "Problema numărul 1 a zilei şi probabil a săptămânii va fi modul în care sistemul pe care noi l-am construit, acel Departament de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă condus de dl Arafat, mai departe pompierii, poliţiştii, jandarmii, autorităţile locale, reuşesc să îşi facă datoria şi până acum şi-au făcut-o - sper şi în continuare - în faţa unei perioade a anului în care nu e o surpriză că apar precipitaţii şi apar pericole de inundaţii. Asta este preocuparea numărul 1 şi evident că toată lumea este mobilizată, şi vicepremierul Dragnea şi prefecţii. Orice fel de pericol care ne este adus la cunoştinţă, intervenim cât mai repede, în primul rând ca să salvăm vieţile omeneşti - astea sunt cele mai importante - după aceea cât mai mult din bunuri şi intervenţiile de infrastructură care trebuie făcute acolo unde rezultă foarte clar că e nevoie de aşa ceva".
Guvernul va încerca să acceseze fonduri europene pentru inundaţii a mai spus primul-ministru Victor Ponta.
"Din toamna, din iarna, de la anul vom încerca să accesăm şi fonduri europene pentru inundaţii".
Urmările inundaţiilor şi soluţiile pe care le prevede Guvernul vor fi aduse în discuţie astăzi la emisiunea "Probleme la zi," cu primul ministru al României, Victor Ponta, invitatul de astăzi la Radio România Actualităţi.