Postul Crăciunului. Cum să mâncăm sănătos
Studiile de specialitate au scos în evidenţă beneficiile unui regim alimentar fără alimente de origine animală.
Articol de Marilena Frâncu, 27 Noiembrie 2015, 12:48
Regula de bază pentru a beneficia de avantajele postului Crăciunului din punct de vedere nutriţional este diversitatea produselor – spune medicul primar în nutriţie şi igiena alimentaţiei de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Capitală, Corina Zugravu: „Dacă se va consuma doar paste făinoase sau numai orez sau numai cartofi, adică un regim monoton aşa cum multă lume ţine în timpul Postului pentru că nu prea ştie să gătească fără carne, atunci, într-adevăr, prea mari beneficii nu vom avea, nici nutriţionale, dar nici spirituale, adică oamenii se vor ridica de la masă convinşi de faptul că masa de post este rea şi nu se ştie dacă în viitor vor mai ţine post”.
Studiile de specialitate au scos în evidenţă beneficiile unui regim alimentar fără alimente de origine animală: „Dacă au un regim corect, oamenii încep să scadă puţin-puţin în greutate, chiar şi grăsimile din sânge, aşa-zisul colesterol rău scade în timpul postului, chiar şi diabeticii o duc ceva mai bine în perioada respectivă”.
Specialiştii recomandă evitarea porţiilor excesiv de mari pe motiv că produselee fără carne nu sunt săţioase. De asemenea, proteinele necesare organismului pot fi procurate şi din soia, leguminoase uscate sau arahide. Nu trebuie uitate fructele, care asigură necesarul de energie şi nici apa sau ceaiurile, care ne ajută să ţinem post într-un mod sănătos.