Pierderi "de nouă milioane euro" pentru producătorii români
Ministrul agriculturii a declarat că producătorii români vor fi despăgubiţi cu 247 de mii de euro, deşi pierderile estimate de aceştia din cauza bacteriei E.coli se ridică la nouă milioane de euro.
Articol de Paul Poteraşi, 06 Iunie 2011, 18:36
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, afectaţi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei provocate de bacterie E.coli, va fi de circa 247.000 de euro.
Asta deşi, potrivit ministrului pierderile estimate până la această dată se ridică la nouă milioane de euro.
"Ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, conform regulamentelor europene, pentru măsura de retragere de pe piaţă nu poate fi mai mult de 4,6% din valoarea producţiei comercializate în 2010, ceea ce reprezintă 247.000 de euro la un curs de 4,1 leu pentru un euro.
"Pierderile estimate până la această dată de singura organizaţie - Hortifruct care ar putea beneficia de sprijinul comunitar se ridică la 16.000 tone, până la 1 august, respectiv echivalentul a 9 milioane de euro", a afirmat Valeriu Tabără.
Ministrul agriculturii a precizat că organizaţia Hortifruct a propus ministerului distribuţia unei cantităţi de 3.500 de tone de castraveţi, în baza unui articol european din Regulamentul 1234 pe 2007, pentru fundaţii de caritate, penitenciare, şcoli, instituţii de educaţie publice, tabere de vacanţă, dar şi către spitale şi cămine de bătrâni.
Pentru a nu fi reticienţi la astfel de produse, fiecare lot care va face obiectul distribuţiei va fi însoţit de buletine de analiză efectuate de laboratoarele ANSVSA.
Ministerul agriculturii a transmis scrisori către mai multe ministere pentru a identifica urgent potenţialii beneficiari ai producţiei, a adăugat Valeriu Tabără.
Castraveţii şi roşiile din România sunt bune
Ministerul agriculturii şi dezvoltării regionale a redactat o scrisoare către comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, pentru a analiza adoptatea unor măsuri excepţionale care să compenseze toţi producătorii afectaţi, nu numai organizaţiile de producători.
Valeriu Tabără a mai precizat că intenţionează să discute în guvern situaţia în care se află producătorii români pentru a vedea dacă se poate obţine şi un sprijin din bugetul naţional.
Ministrul agriculturii a dat asigurări că în România produsele legumicole, respectiv castraveţii şi roşiile, prezintă garanţie pentru consumatori.
Valeriu Tabără a adăugat că agentul E.coli se găseşte la suprafaţa legumei, iar pentru evitarea îmbolnăvirii trebuie urmate reguli de igienă primară, respectiv spălarea corespunzătoare a legumelor şi fructelor.
În prezent, sunt pe stoc 4.200 de tone de castraveţi de seră, care ar fi trebuit să plece la export, zilnic recoltându-se câte 200 de tone.
Potrivit France Presse, Comisia Europeană şi-a anunţat intenţia de a propune marţi compensaţii financiare pentru a-i ajuta pe producătorii de legume şi fructe ale căror vânzări au scăzut drastic din cauza epidemiei produse de bacteria E.coli.