Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Piaţa Biocidelor din România, o piaţă fără control sistematic

Piaţa Biocidelor din România, o piaţă fără control sistematic. Scandalul Hexipharma poate fi posibil oricand.

Piaţa Biocidelor din România, o piaţă fără control sistematic

Articol de Bogdan Isopescu, 02 Aprilie 2019, 15:15

AUDIO: Piaţa Biocidelor din România, o piaţă fără control sistematic.

Pentru prima data, după scandalul Hexipharma, Ministerul Sănătăţii face demersuri complete în verificarea pieţei biocidelor, solicitând laboratoarelor acreditate din România paleta completă de testare a dezinfectanţilor de pe piaţă.

La câteva luni de la începerea anchetei, Ministerul Sănătăţii nu deţinea încă probe complete în legătură cu probabilitatea falsificării anumitor produse utilizate în spitalele şi în clinicile din România.

Şi asta pentru că, până acum, Ministerul a acţionat, în cadrul anchetei în derulare, cu jumătăţi de măsură, solicitand laboratoarelor un singur tip de testare a substanţelor în cauză.


Specialiştii din cadrul laboratoarelor precum şi surse din piaţa biocidelor spun însă că, pentru a pune în ordine piaţa dezinfectanţilor, Ministerul ar trebui să mai facă un pas important: instituirea, prin reglementare, a unui control anual, la fel cum există şi pe piaţa îngrăşămintelor chimice. Acest pas a mai fost încercat în trecut însă demersul afost blocat. Bogdan Isopescu:

Cum se testează un biocid

Pentru a verifica un produs biocid, autorităţile trebuie să apeleze la două tipuri de testare: un test care verifică eficienţa produsului şi un altul de compoziţie care verifică dacă reţeta produsului a fost respectată conform testelor de acreditare. Unul fără altul nu se poate pentru că unul îţi arată cu ce eficacitate luptă biocidul iar celălalt îţi arată că reţeta conţine substanţe autorizate.

Greşelile autorităţilor romane

În ciuda acestei informaţii, pe care ar trebui s-o ştie orice specialist din interiorul unei autorităţi de stat în domeniu, ancheta actuală pornită de Ministerul Sănătăţii de cateva luni, nu a conţinut ambele tipuri de testare ci doar testul de eficacitate, de unde şi întrebarea cine coordonează aceste verificări şi în ce măsură este una profesionistă.

Mihaela Manolache, doctor inginer în chimie, explică importanţa testelor de compoziţie:


Mihaela Manolache: Produsul este falsificat și poate să aibă aceeași eficacitate. Spre exemplu, bacteriile pot fi omorate si cu antibiotice nu doar cu produse biocide. Și dacă nimeni nu controlează compoziția, are eficacitate biocidă dar nu este bun pentru utilitatea respectivă

Problema testelor făcute de Minister

Pentru aceste teste de eficacitate Ministerul Sănătăţii a apelat la Laboratorul de la Centrul Regional de Sănătate de la Iaşi, teste care au arătat neconformitatea anumitor produse de pe piaţă.

Testele nu au fost făcute publice însă ele au ajuns în posesia noastră prin intermediul pieţei biocidelor. Problema acestor teste este că ele se contrazic cu rezultatul testării în laboratorul acreditat Hygiene Nord din Germania şi cele de la Chemila din Cehia.

Testarea fusese făcută pe acelaşi loturi de produse, avand sigiliul aceleaşi autorităţi, Direcţia de Sănătate Publică, la cererea companiei acuzată de minister de fals.

Una din sursele din piaţa biocidelor, cea care mi-a furnizat documentele, documente pe care le-am furnizat ulterior şi ministerului sănătăţii:


Sursă: Lotul I1517 al produsului testat, sigiliu DSP Prahova numărul 2980, deține eficacitate fungicidă conform testărilor din Germania, în timp ce testarea aceluiași lot la laboratorul de la Iași are rezultat contrar.


Pentru a putea înţelege această contradicţie între testele romaneşti pe de-o parte şi cele din Cehia şi Germania, de cealaltă parte, am solicitat opinia laboratorului din Iaşi, care însă nu a dorit să comenteze ci m-a trimis la Direcţia de Sănătate Publică, de unde am fost trimis la minister. Ministrul Sorina Pintea nu a putut să îmi explice, în data de 21 martie, aceste diferenţe şi nici de ce, în cadrul anchetei, nu a fost făcută o testare completă ci doar una de eficacitate:


Bogdan Isopescu: De ce ați ales să faceți test de eficacitate și nu unul de compoziție?
Sorina Pintea: Nu eu am ales. Nu este subiectul acestei conferințe de presă
Bogdan Isopescu: Pentru că în acest moment aveți două teste, unul de la Iași și unul din Germania, care se bat cap în cap iar ministerul sănătății nu știe în acest moment ce conțin acele substanțe testate.


Sorina Pintea: Ba da, ministerul știe


Bogdan Isopescu: Nu ați făcut teste de concentrație, de compoziție


Sorina Pintea: Am făcut teste de eficacitate pentru că pe mine mă interesează dacă substanțele sunt eficiente.


Bogdan Isopescu: Testele de eficacitate nu arată substanțele din rețeta biocidului. Nu știți dacă rețeta a fost falsificată într-un fel sau altul


Sorina Pintea: Îmi cer scuze. Mă luați cumva la rost? Este vorba de o companie care nu recunoaște autoritatea statului.


Anterior acestei discuţii, Manuela Manolache, inginer chimist şi director al departamentului de calitate din Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Chimie, singurul acreditat pentru testele de compoziţie şi cel care a descoperit falsul Hexipharma, confirma că ministerul nu le-a solicitat serviciile:


Mihaela Manolache: După scandalul Hexipharma, nici o autoritate a statului nu ne-a mai solicitat pe noi să facem analiza compoziției chimice pentru vreun biocid de pe piață.

Primele semne că piaţa ar putea fi verificată corect şi o nouă posibilă greşeală

Săptămana aceasta, însă, surse din Ministerul Sănătăţii confirmau faptul că, în sfârşit, autorităţile recurg la testarea completă a produselor suspecte, astfel că, pentru prima dată sunt efectuate teste de eficacitate la Institutul Cantacuzino dar şi cele de compoziţie la ICECHIM.

Este un prim pas profesionist în verificarea pieţei însă şi aici avem o problemă care poate afecta rezultatul testelor: Spre deosebire de Institutul ICECHIM, Instututul Cantacuzino nu este acreditat RENAR, fapt care va putea fi utilizat pentru a contesta din nou testele de eficacitate, iar ministerul sănătăţii nu pare să ţină cont de aceste detalii. Este ca şi cum fiecare demers al ministerului conţine, în sine, o greşeală continuă, o consiliere neprofesionistă sau, poate, voit greşită.

Problema de fond

Să presupunem, însă, că Ministerul Sănătăţii va reuşi să aibă rezultate clare şi să scoată de pe piaţa din 2019 produsele suspecte. Aceleaşi surse din piaţa biocidelor dar şi specialişti din laboratoare precum şi foşti miniştri, spun că scandalul biocidelor va continua la nesfarşit dacă ministerul nu va reglementa verificarea anuală a pieţei. Fostul ministru al sănătăţii, Vlad Voiculescu, iniţiase în 2016 o discuţie cu autorităţile europene şi făcuse un prim pas pentru verificarea sistematică a pieţei

Vlad Voiculescu: Am modificat ordinul 10 pe 2010 impunand reguli mult mai stricte pentru biocide: verificarea de 2 laboratoare acreditate (în loc de unul) înainte de avizarea pentru intrarea pe piață. Ordinul mai presupunea verificarea o dată la 3 ani a tuturor biocidelor.


Ordinul nu a fost respectat niciodată aşa că piaţa biocidelor nu are parte de un control adevărat asupra tuturor substanţelor. Specialiştii de la ICECHIM spun că acest control ar putea fi instituit uşor, aşa cum se întâmplă cu piaţa îngrăşămintelor chimice, unde se fac teste de compoziţie anual, pe cheltuiala companiilor.


Mihaela Manolache: Dacă îmi spune cineva că face controlul pieței biocidelor cu teste de eficacitate, eu spun că este greșit pentru că nu există o legătură biunivocă între eficacitate și compoziție. Pentru că pot obține aceeași eficacitate cu alte substanțe (față de cele de pe eticheta biocidului). Pot avea aceeași eficacitate folosind substanțe interzise.

Următoarele demersuri din piaţa biocidelor
Războiul declaraţiilor şi testelor cu surse internaţionale.

Conform surselor din ministerul sănătăţii, dezinfectanţii suspecţi au intrat deja în testare la ICECHIM iar în Aprilie ar trebui să avem câteva rezultate, însă, din nou, acestea nu vor fi publice.

Pe de altă parte, însă, surse din piaţa biocidelor spun că săptămâna viitoare, producătorul german de biocide şi specialiştii laboratorului Hygiene Nord vor veni în Romania pentru a prezenta public greşelile Ministerului Român al Sănătăţii din testarea de la Iaşi dar şi, spun ei, pentru a primi răspunsuri pe care le-au adresat părţii române în urmă cu câteva luni. Este un subiect la care vom reveni.

SENS INVERS – De unde vin refugiații
Reportaje 20 Februarie 2023, 17:45

SENS INVERS – De unde vin refugiații

Un reportaj de Ilie Pintea. Editor: Mona Dîrțu.

SENS INVERS – De unde vin refugiații
CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0
Reportaje 17 Martie 2022, 19:06

CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0

Liga Campionilor: Villareal produce surpriza momentului și învinge în deplasare Juventus. 3-0, un scor istoric . #fotbal

CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0
Poveștile prind viață
Reportaje 11 Martie 2022, 11:36

Poveștile prind viață

Poveștile prind viață- ”MICI SCRIITORI PENTRU MARI ÎNȚELEPȚI” înseamnă și ilustrațiile fermecătoare realizate de artiști din...

Poveștile prind viață
Copilul armistițiului
Reportaje 07 Martie 2022, 16:41

Copilul armistițiului

Carmen Gavrila a stat de vorba cu Sarit Zehavi, locotenent colonel in rezerva al armatei israeliene.

Copilul armistițiului
Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare
Reportaje 24 Iunie 2021, 21:41

Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare

În 25 iunie, în Spania intra în vigoare Legea privind eutanasia și sinuciderea asistată, o măsură care provoacă, inclusiv...

Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare
Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)
Reportaje 14 Aprilie 2021, 14:11

Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)

Spania continuă campania de vaccinare masivă în așa-numitele vaccinodromuri.

Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)
Foto: Ziua alegerilor în Turbuța, un sat izolat de pe malul Someșului
Reportaje 06 Decembrie 2020, 18:48

Foto: Ziua alegerilor în Turbuța, un sat izolat de pe malul Someșului

--- AUDIO și FOTO ---

Foto: Ziua alegerilor în Turbuța, un sat izolat de pe malul Someșului
Sticle goale cumpărăăăăm!!
Reportaje 20 Noiembrie 2020, 13:43

Sticle goale cumpărăăăăm!!

Autoritățile vor să impună sistemul de garanție la returnarea ambalajelor de băuturi. Vor fi 3 etape de implementare până în...

Sticle goale cumpărăăăăm!!