PermaSUFLET la Ermitajul de la Malin
Povestea primului curs de Permacultură din România: un documentar despre oameni care fac să se nască locuri şi despre locuri în care oamenii renasc.
Articol de Sorina Man, 09 Decembrie 2010, 12:14
Ermitajul de la Malin este o gospodărie, aşezată la un cap de lume, într-o regiune de dealuri, brăzdate de ape, cu păduri şi păşuni bogate.
Descoperit de proprietari în urmă cu câţiva ani, acest colţ de rai, li s-a lipit de suflet şi le-a schimbat radical viaţa.
Pentru a ajunge la fermă, am parcurs cei zece kilometri de şosea care leagă satul Malin de oraşul Beclean şi încă un kilometru jumătate, pe jos, pe un drum aşternut pe o vale îngustă, o aglomerare de urme întărite în nămol, lăsate de pendularea zilnică a vitelor satului, între păşune şi grajdurile caselor.
Audio: Ascultaţi documentarul realizat de Sorina Man (difuzat duminică, 24 octombrie 2010)
Philippe Coupe şi cei 15 cursanţi la Cursul de Permacultura de la Malin. Foto: Sorina Man. |
Acolo i-am cunoscut pe Philippe şi pe Adriana, iniţiatorii şi gazdele primului curs de permacultură din România, pe Steve şi Pascale, profesori la Universitatea Populară de Permacultură din Franţa, şi pe cei cincisprezece cursanţi, toţi tineri şi entuziaşti, atraşi de ideea de a deprinde secretele unui trai împlinit în armonie cu natura.
Permacultura este un sistem, bazat pe principii biologice şi ecologice, care proiectează mediul în aşa fel încât acesta să se auto-susţină.
Ca metodă sistematică, permacultura a fost practicată, prima dată, în secolul XX, în anii '60, de către agricultorul austriac Sepp Holzer.
Cascada de la Ermitajul Malin. Foto: Sorina Man. |
Ea a fost apoi dezvoltată pe baze ştiinţifice de australienii Bill Mollison, David Holmgen şi asociaţii lor.
Modelul permaculturii a fost preluat, cu succes, de comunităţi din întreaga lume.
Există numeroase şcoli şi situri specializate precum şi forumuri pentru împărtăşirea experienţelor.