PĂMÂNTUL CARE SE SCUFUNDĂ
Exploatările de sare – binecuvântare și povară.Joi, 20 ianuarie, de la 17:10, Cacica, județul Suceava.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 20 Ianuarie 2011, 14:19
Despre Cacica se spune că este „localitatea sării” şi „a culturilor europene”. Zăcământul a fost descoperit în 1791 şi de atunci zona s-a dezvolatat continuu economic şi demografic: aici muncesc şi trăiesc în armonie români, polonezi, ucraineeni.
Cel mai important şi liniştitor lucru pentru zonă este acela că exploatarea sării nu prezintă un risc pentru mediu şi nici pentru populaţie, deoarece procedeul folosit la extragere este prin dizolvare, prin sonde individuale. Practic, nu s-au creat goluri mari în subteran. Pentru siguranţă, zona este supravegheată prin măsurători topografice care se efectuează la suprafaţă şi în subteran şi totodată este controlată stabilitatea lucrărilor miniere.
Un orizont al Salinei Cacica este utilizat pentru exploatarea sării, iar alte două pentru vizitare. Zeci de mii de turişti din ţară şi din afară vin anual aici, pentru a se odihni sau pentru a face tratament pentru afecţiuni respiratorii.
La Cacica, pământul nu se scufundă, iar exploatarea de sare este o binecuvântare pentru comunitate. După Ocna Mureş, Ocnele Mari, şi Tg. Ocna, astăzi proiectul “Reporter Special” vă prezintă documentarul despre Cacica, realizat de Mihaela Buculei. Pentru fotografii și jurnalul de reporter intrați pe blogul proiectului Reporter Special.