Ovidiu Iane - Partidului Ecologist Român
Interviu cu Ovidiu Iane, candidat la preşedinţie.
11 Noiembrie 2009, 14:30
Realizator: Bine aţi venit la Radio România.
Ovidiu Iane: Bine v-am găsit, bună ziua dumneavoastră şi ascultătorilor dumneavoastră.
Realizator: Domnule Iane, v-aş ruga mai întâi să vă faceţi o scurtă prezentare pentru a da posibilitatea ascultătorilor Radio România să vă cunoască mai bine.
Ovidiu Iane: Pentru cei care nu mă cunosc, numele meu este Ovidiu Iane şi reprezint Partidul Ecologist Român la alegerile prezidenţiale din 2009. Candidez din convingerea că ecologia este singura cale prin care putem ajunge la o Românie curată, normală şi dezvoltată. Eu sunt nou în politică, am intrat acum aproximativ un an, nu am intrat pentru bani, nu am făcut parte din nici un partid politic până acum şi nu sunt traseist politic.Reprezint o clasă politică nouă despre care s-a tot vorbit în ultimul timp, însă cei presupuşi a fi noi în politica românească, mai refer la acei tineri nu reprezintă de fapt o clasă politucă nouă. ca mine, deoarece ei deja fac parte dintr-un partid ale căror structuri îi cantonează într-o politică rigidă şi nu se pot manifesta.
Realizator: Atunci vă întreb direct pentru ce aţi intrat dumeavostră în politică şi mai ale care sunt motivele pentru care v-aţi înscris în această competiţie cu o miză atât de mare: doriţi să deveniţi preşedintele României.
Ovidiu Iane: Miza pe cât este de mare, pe-atât este de onorabilă pentru cei care vizează această funcţie în stat. Vreau să vă spun că din ce în ce mai mulţi români conştientizează faptul că România are nevoie de o forţă nouă ecologică care să impună teme ecologiste. Realizez de asemenea şi am observat în decursul acestui timp că o mişcare puternică ecologistă este o ameninţare la adresa celor care controlează resursele naturale ale României, însă sunt pregătit pentru această luptă.
Realizator: La ce vă referiţi mai exact când spuneti acest lucru?
Ovidiu Iane: Mă refer în mod special la monopolul din energie impus pe resursele energetice ale ţării care, aşa cum ştim este vorba despre acei băieţi deştepţi care cumpără de la stat energie şi o revând apoi statului mai scump. Bătălia cu acest sistem este grea şi de durată, însă ea nu mai poate fi amânată.
Realizator: V-aş întreba atunci cum poate fi reconstituit din temelii sistemul energetic astfel încât să nu mai plătim atât de scump energia electrică?
Ovidiu Iane: Reconstituirea sistemului energetic este un punct foarte important pe agenda programului nostru politic, al meu şi al PER. Vreau să vă spun că acest sistem energetic din România trebuie reconstruit astfel încât să înglobeze cât mai mult în el, posibilitatea de a introduce şi să folosim energii alternative., energii verzi. Până acum nu s-a făcut nimic în acest sens, toate proiectele care au fost derulate pentru energii alternative de tip eoliană, solară sau geotermală au fost întrerupte sau li s-au pus oprelişti.
Realizator: Dar de ce credeţi că nu s-au folosi până acum acest tip de energii în România?
Ovidiu Iane: Pentru că nu s-a dorit. Vă daţi seama că atâta timp cât există un beneficiu al unei cârdăşii politico-economice, de-a trage nişte bani pe sistemul energetic al ţării în detrimentul populaţiei care plăteşte o factură scumpă la întreţinere, nu are nimeni interesul să deblocheze aceste proiecte de energie alternativă şi să le dea drumul. Vreau să vă dau câteva exemple: în judeţul Vrancea avem un culoar de vânt foarte bun. S-a făcut un proiect cu bani europeni acolo undeva prin anul 2000, a costat peste o sută şi ceva de mii de ,atunci nu erau euro, mi se pare că erau ecu la ora respectivă, era un proiect al Comunităţii Europene pe mai multe ţări, acel proiect s-a demonstrat frezabil pentru zona Vrancea de amplasare pe acel culoar al morilor de vânt, însă ulterior nu s-a mai întâmplat absolut nimic, a rămas blocat.
Realizator: Dar din ce motive credeţi că se blochează aceste proiecte?
Ovidiu Iane: Pentru că nimeni nu dorea să vină cineva să producă energie care să fie introdusă în sistemul energetic al ţării şi apoi să fie redistribuită populaţiei care ar fi însemnat ca această să ieftinească practic factura la energie a românului de rând. De asemenea un alt exemplu foarte recent, mai precis cred că are unul sau doi ani, o firmă mare nu dau nume, a venit cu un proiect de amplasare al unei întregi baze de mori de vânt pe un culoar în Dobrogea şi proiectul iniţial a fost luat în braţe de către politicienii români însă ulterior, după ce s-a intrat în tratative cu această firmă, planurile de amplasare al morilor de vânt s-au strecurat pe undeva să zicem, da?, ca să nu spunem altfel şi cei care de fapt trebuiau să implementeze acest sistem, mă refer la cei din politic şi cei care trebuiau să ajute România să introducă acest sistem, nu au făcut decât să cumpere prin intermediari terenurile unde trebuiau să fie amplasate aceste mori de vânt urmând ca ulterior să le revândă firmei care trebuia să le amplaseze. Vă daţi seama în momentul în care a început să se dicută despre cumpărarea acestor terenuri sau despre închirierea lor, preţurile au sărit foarte mult şi proiectul este blocat la ora actuală. Vreau să vă spun că aceste tehnologii de producere a energiei alternative sunt disponibile şi bani sunt, aşteaptă la graniţa ţării să intre în România, însă nu se vrea să se facă acest lucru.
Realizator: Şi sunt folosite în Europa cu succes aş adăuga eu.
Ovidiu Iane: Nu numai că sunt folosite, nu numai că sunt folosite, au devenit o prioritate în mod categoric pentru politicienii din celelalte din statele europene, chiar şi din lume, dar în special din statele europene au devenit o prioritate în a introduce şi a converti energia convenţională în energie verde şi mă refer aici atât la energia produsă din surse regenerabile cât şi la energia bio, la acel bio combustibil produs atât din plante tehnice cât şi din ulei.
Realizator: România are suprafeţe întinse, suprafeţe agricole de teren întinse unde s-ar putea cultiva aceste plante pentru bio energie, dar v-aş intreba cum poate folosi România acest atuu în favoarea ei în favoare ei pe piaţa Europeana?
Ovidiu Iane: Foarte simplu, din ultimele cifre ştiu că sunt peste trei milioane de hectare necultivate în România ,dacă aceste trei milioane de hectare ar fi introduse în circuitul agricol măcar în a produce plante tehnice pentru bio combustibil şi bio masă pentru bio gaz, deja am avea o contribuţie fantastică la producerea de energie prin metode alternative şi în sistemul energetic am putea produce energie verde care cu siguranţă ar ieftini imediat şi eefctele ar fi imediate, factura la întreţinere a românului de rând. Aceasta e problema: cât plăteste românul pe factura?
Realizator: Domnule Ovidiu Iane, spuneţi aşadar că România poate deveni normală, curată şi dezvoltată numai prin ecologie. Dar este ecologia singura rezolvare a tuturor problemelor din România?
Ovidiu Iane: Ecologia, aşa cum o propun eu şi Partidul Ecologist Român este practic, în opinia noastră, doctrina politică de viitor a societăţii moderne. Numai printr-o doctrină ecologică putem să ajungem la o Românie curată, modernă şi dezvoltată. Doctrina ecologistă presupune atât înglobarea politicilor sociale, cât şi a celor care ţin de piaţa de capital şi de dezvoltarea unei economii sănătoase. Noi suntem pentru o economie sănătoasă. De altfel, în programul nostru politic există o tendinţă care până acum nu am văzut-o la nici un partid, chiar dacă unii dintre ză zicem contracandidaţii mei au început să abordeze teme similare în campanie, şi anume noi dorim să investim în agricultură şi în turism. Sunt două domenii foarte importante în care în România nu s-a investit deloc în ultimii 20 de ani. Aceste domenii au fost lăsate de izbleişte. Sunt foarte importante pentru România, pentru că România a fost o ţară agrară şi are resursele naturale ca să producă ecologic cât toată UE la un loc. De asemenea, în turism, datorită cadrului natural variat de care dispunem, avem munţi, avem frumuseţi naturale deosebite, avem mare, avem poate..., ne-a dat Dumnezeu, vorba aceea, ce e mai frumos, această Deltă a Dunării care acum este monument UNESCO.
Realizator: Aţi pomenit despre Delta Dunării şi aş vrea să vă întreb ce aţi face dvs pentru ecologiziarea Deltei Dunării, patrimoniu UNESCO?
Ovidiu Iane: În primul rând Delta Dunării trebuie exploatată turistic, dar, pe de altă parte, trebuie prezervată ca şi areal, aşa cum este. Am văzut că se construieşte, dar mai de curând am văzut că s-au oprit aceste construcţii în Delta Dunării. Nu trebuie să construim în Delta Dunării. Noi trebuie să o păstrăm aşa cum este. Planul nostru este de a dezvolta turismul în Delta Dunării pur şi simplu ca pe o vizită. Exact cum se întâmplă în ţările acelea africane, în care mergi cu maşina prin drumuri prăfuite prin deşert şi prin stepă ca să vezi elefantul sau leul de la distanţă cum bea apă sau stă la soare. Aşa trebuie să facem şi noi. Noi putem foarte bine cu resurse minime, e vorba de..., nu ştiu dacă sunt câteva milioane de euro, să modernizăm aeroportul de la Tulcea. Tulcea este unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară. Să modernizăm aeroportul de la Tulcea.
Realizator: Se vorbea despre un aeroport chiar în Delta Dunării.
Ovidiu Iane: Nu. Aşa ceva nu se poate. Vă daţi seama ce ar însemna avioanele în Delta Dunării. Toată acea faună ar fi practic disperată de zgomot şi de tot ce-ar întâmpla. Nu. Noi trebuie să modernizăm Aeroportul de la Tulcea, cu resurse minime, şi se poate face. Asfaltăm cinci km de pistă - am să vă spun foarte repede exemplul pe care vreau să vi-l dau - modernizăm puţin terminalul, îl transformă în aeroport internaţional, dezvoltăm infrastructură de turism în Tulcea, însemnând hoteluri şi servicii de calitate. Turiştii vin de pretutindeni, pentru că sunt foarte mulţi doritori de a vedea acest monument al naturii care este Delta Dunării. Vin de pretutindeni, foarte uşor, foarte simplu, aterizează acolo, sunt cazaţi la hoteluri bune, trataţi cum trebuie, hrăniţi cu mâncare ecologică românească foarte bună şi plimbaţi prin Delta Dunării. Nu trebuie să construim în Delta Dunării. Noi trebuie să prezervăm acel areal. Un alt exemplu ar fi exploatarea acelor zone care aparţin acelui proiect numit "Natura 2000". Este vorba de peste 200 de locaţii în România, ştiu că la ora actuală erau vreo 70 deja stabilite - suntem singura ţară din Europa în care mai avem microsisteme de mediu. Asta înseamnă că acolo, în acea zonă, de foarte mult timp de mii de ani, atât populaţia de animale, cât şi flora care trăieşte acolo se reproduce complet natural. Sămânţa aceea care este acolo, în Europa considerată unică, care /.../ prin metode naturale. În rest, tot ceea ce vedeţi în alte ţări, cum s-au făcut reîmpăduriri, cum vedem de exemplu în Austria, acei munţi îmbrăcaţi cu păduri, datorită exploatărilor care au fost în trecut totul este artificial. Sunt de cultură pădurile lor, în schimb acolo pădurile noastre sunt aşa cum au fost ele.
Realizator: Dar de fapt care e problema la noi? Nu ştim cum să facem aşa încât să beneficiem de acest cadru natural sau care e problema?
Ovidiu Iane: Noi ştim. Sunt foarte mulţi specialişti în societatea civilă.
Realizator: Şi atunci care este problema?
Ovidiu Iane: Problema este că nu a existat până acum acea voinţă politică în a dezvolta acest domeniu şi în a exploata acest cadru natural favorabil pe care-l avem.
Realizator: Am înţeles. Nu pot să nu observ, domnule Iane, că dvs candidaţi pe acelaşi culoar cu un alt ecologist, ca să-i spun aşa, domnul Remus Cernea, candidatul Partidului Verde. Întreb, nu dezavantajează pe unul dintre dvs acest lucru?
Ovidiu Iane: Trăim într-o ţară democratică. Fiecare este liber să facă ce vrea şi pluripartirismul este încurajat. Nu considerăm, noi Partidul Ecologic, nu ne considerăm ameninţaţi de existenţa altor partide. E adevărat, această dizidenţă pe care dânşii au avut-o faţă de noi creează unele probleme şi confuzii în rândul oamenilor, însă noi suntem partidul cel vechi şi ne-am propus începând cu anul acesta şi prin candidatura mea să ne reîmplinim şi să ne adunăm într-o forţă nouă, pentru o Românie curată. Şi acesta este cel mai important. Cu siguranţă că ne-am dori să fim o singură mişcare, dar atâta timp cât, vă daţi seama, există opinii diferite. Nu putem să face altceva decât să încercăm să arătăm noi calea şi ceilalţi să ne urmeze. Noi nu suntem ONG, ca să vă dau un exemplu. N-o să ne vedeţi niciodată că o să milităm în faţa unei fabrici pentru închiderea fabricii, pentru că pe noi ca politicieni ne interesează ca acea fabrică să funcţioneze, pentru că dă de mâncare la mulţi oameni şi la multe familii, însă sub aspectul politicii aici este important, noi n-o să fim niciodată, şi aici ecologiştii sunt fermi pe poziţie, de acord să avem un cadru legislativ care să permită acelei fabrici să polueze, deci noi venim să restructurăm în fond sau mai bine zis să producem o restructurare de fond a politicii în România.
Realizator: Taxarea agenţilor economici în funcţie de impactul activităţii lor asupra mediului.
Ovidiu Iane: Absolut. Asta este prima condiţie pe care vrem s-o impunem. Cu cât poluezi mai mult cu atât trebuie să plăteşti taxe mai mari. Cu cât înglobezi în producţie tehnologii verzi cu atât este scutit de la impozit sau chiar ajutat.
Realizator: Vă mulţumim, domnule Ovidiu Iane pentru participarea la emisiune. Ne oprim deocamdată aici. Vom continua într-o emisiune viitoare discuţia noastră.
Ovidiu Iane: Şi eu vă mulţumesc şi aştept să revin.