Oraşe evacuate din cauza inundaţiilor din Europa Centrală
Potrivit ultimului bilanţ, cel puţin 13 de persoane au murit, iar două sunt date dispărute ca urmare a inundaţiilor care afectează ţările din Europa Centrală, transmite BBC.
Articol de Răzvan Stancu, 06 Iunie 2013, 10:40
Potrivit BBC, miercuri, echipele de salvare au folosit elicoptere pentru a salva zeci de familii de pe acoperişuri, în oraşul din sudul Germaniei, Deggendorf.
Între timp, mai mult de 30.000 de oameni din oraşul din estul Germaniei, Halle, au fost avertizaţi să-şi părăsească casele după ce râurile din zonă au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 400 de ani.
Inundaţiile ameninţă şi zone din Austria şi Republica Cehă.
Potrivit ediţiei online a BBC până joi, cel puţin 13 de persoane au murit, iar două sunt date dispărute ca urmare a inundaţiilor.
Inundaţiile au fost declanşate de ploile abundente care s-au abătut în ultima săptămână.
Opt decese au fost înregistrate în Republica Cehă şi trei în Germania, în timp ce două persoane au fost declarate moarte iar două dispărute în Austria, potrivit unei actualizări a Comisiei Europene, publicate marţi seara.
Date publicate de Comisia Europeană pe contul oficial de twitter al comisarul UE pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi situaţii de criză.
#EU Emergency Response Centre state of play map summarising the #floods situation in Central Europe today! twitter.com/KGeorgievaEU/s…
— Kristalina Georgieva (@KGeorgievaEU) June 5, 2013
În Ungaria autorităţile de la Budapesta le-au cerut turiştilor de pe Insula Margareta situată pe Dunăre să părăsească hotelurile din cauza pericolului de inundaţii, transmite corespondentul Radio România, Emil Groza.
În ultimele două zile numeroşi militari specialişti în domeniul situaţiilor de urgenţă, dar şi localnici, au lucrat intens la consolidarea şi înălţarea digurilor în diverse localităţi din mai multe judeţe ale Ungariei, iar până în prezent au fost amplasaţi în total peste 800 de mii de saci cu nisip.
În localitatea Szentendre, situată la câteva zeci de kilometri nord de Budapesta a fost amplasat şi un dig mobil, folosit acum pentru prima oară în Ungaria.
Şeful Direcţiei Generale pentru Apărare împotriva Dezastrelor, Gyorgy Bokondi, a anunţat că pân în prezent au fost evacuate preventiv câteva zeci de persoane la nivel naţional şi a fost necesară şi mutarea într-o altă locaţie a alte 80 de persoane dintr-un cămin special.
Acesta a precizat că sunt 64 de zone de-a lungul Dunării unde există risc de inundaţii, dar autorităţile dispun de toate mijloacele necesare pentru a împiedica ieşirea din matcă a apelor.
În Slovacia, meteorologii se aşteaptă ca Dunărea să atingă astăzi nivelul maxim şi au declarat stare de alertă în şase districte din vestul ţării, inclusiv la Bratislava.
În Ungaria, autorităţile de la Budapesta le-au cerut turiştilor de pe insula Margareta, situată pe Dunăre, să părăsească hotelurile din cauza pericolului de inundaţii.
Mai multe informaţii despre inundaţiile din Centrul Europei puteţi citi aici.