Operaţiunea NATO în Libia "s-a încheiat"
Reprezentanţi ai NATO au declarat că operaţiunea Alianţei în Libia şi-a atins obiectivele. Şeful diplomaţiei franceze a adăugat că ar mai putea fi necesare totuşi unele operaţiuni de tranziţie ale NATO.
Articol de Carmen Gavrilă, 21 Octombrie 2011, 15:37
Alianţa Nord-Atlantică ar putea declara oficial, vineri, încheierea misiunii militare din Libia, după anunţul de joi privind moartea liderului Muammar Gaddafi.
Atât secretarul general al NATO, cât şi reprezentanţi ai ţărilor membre şi-au exprimat această opinie.
"Astăzi, putem spune că operaţiunea NATO în Libia s-a încheiat, pentru că obiectivul nostru, cel de a ajuta forţele Consiliului Naţional de Tranziţie să elibereze teritoriul ţării, a fost atins. Teritoriul Libiei este acum, în întregime, în controlul Consiliului de Tranziţie", a declarat Alain Juppe, ministrul de externe al Franţei.
Şeful diplomaţiei franceze a adăugat că în săptămânile care urmează ar mai putea fi necesare totuşi unele operaţiuni de tranziţie ale Alianţei.
Tranziţie, reconciliere, petrol par să fie cuvintele-cheie în comentariile privind ce urmează în Libia, după eliminarea contestatului lider Muammar Gaddafi.
Deja sunt semnale foarte clare că în interiorul Consiliului Naţional de Tranziţie există facţiuni divergente cu interese divergente.
Ministrul Alain Juppe spunea că acum întregul teritoriu libian ar fi sub controlul Consiliului Naţional de Tranziţie.
Realitatea îl contrazice, pentru că există o multitudine de grupări, de facţiuni, de triburi, care, în acest moment, se plasează de multe ori pe poziţii divergente, au interese diferite şi consideră că au dreptul la o bucăţică din viitoarea putere.
De fiecare dată în astfel de cazuri, au revenit în atenţie relaţiile României din trecut cu ţările din Nordul Africii, din Orientul Mijlociu, cu regimuri dictatoriale.
Deocamdată, se prefigurează un rol destul de timid al ţării noastre în evoluţia Libiei, dat fiind că România a fost destul de reţinută la început, în momentul în care au izbucnit revoltele şi luptele în Libia, iar România a recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie abia în luna septembrie, deci destul de târziu faţă de alte ţări.
În plus, România nu are forţa economică pe care o au alte state, iar câştigătorii străini în Libia, după traseul întâlnirilor membrilor Consiliului Naţional libian de Tranziţie în Europa, sunt Franţa, Marea Britanie şi Italia.
Pot rămâne câteva contracte de reconstrucţie, de infrastructură şi pentru România.