O vorbă bună 72 - Cinstea
Cinstea
Articol de Remus Rădulescu, 03 Ianuarie 2011, 13:25
Să fii cinstit înseamnă în multe cazuri să pierzi. Vi s-a întâmplat, nu-i aşa, să cădeţi pe locul doi atunci când aţi apelat la o metodă cinstită, în timp ce alţii au reuşit să-şi rezolve problema cu vreo şmecherie sau şpagă bine plasată.
Aţi rămas însă cu satisfacţia de a nu vă fi lăsat corupt. Deşi pare un dezavantaj într-o societate coruptă, cinstea rămâne totuşi o calitate care până la urmă te face să câştigi.
Confirmă lucrul acesta o poveste chineză despre un împărat care neavând copii a decis să-şi aleagă un moştenitor din mai mulţi tineri de rând.
I-a adus la palat şi le-a spus: "îmi va fi moştenitor cel care va reuşi să crească într-un an de zile cea mai frumoasă plantă care va răsări din seminţele pe care eu vi le voi da."
Tinerii au luat fiecare câte o sămânţă şi au plecat la casele lor. După un an s-a întors fiecare cu planta sa.
Numai un băiat avea ghiveciul gol. Era foarte trist că nu reuşise să facă sămânţa să încolţească şi să răsară, deşi o udase şi o îngrijise foarte atent.
Împăratul se opri tocmai în faţa lui şi-i spuse: "tu-mi vei fi moştenitorul". Toţi rămaseră uimiţi.
Împăratul îşi explică alegerea: "seminţele pe care vi le-am dat erau fierte şi nu aveau cum să încolţească. Voi toţi aţi sădit alte seminţe şi m-aţi înşelat. Singur acest băiat a avut curajul si cinstea de a aduce in faţa mea un ghiveci cu o sămânţă stearpă".
În acest fel împăratul le-a demonstrat că cine seamănă cinste, câştigă încredere.