Noul Cod Social ar putea înlocui şase legi
Proiectul de lege privind Codul Dialogului Social este contestat de către reprezentanţii sindicatelor, însă el ar putea fi adoptat prin asumarea răspunderii de către guvern.
07 Aprilie 2011, 12:40
Guvernul a anunţat luni că intenţionează să îşi asume răspunderea în parlament pentru Proiectul de lege privind Codul Dialogului Social.
În noul proiect de lege privind Codul Dialogului Social sindicatele vor fi recunoscute ca reprezentative doar dacă vor avea ca membri cel puţin jumătate plus unu din numărul total de salariaţi ai unităţii.
În prezent legea prevede că sindicatele pot negocia contractul colectiv de muncă dacă au ca membri cel puţin o treime din numărul angajaţilor.
Această prevedere îi nemulţumeşte însă pe reprezentanţii sindicatelor.
"Amalgamul pe care îl conţine Proiectul de lege privind Codul Dialogului Social este făcut de nespecialişti care nu cunosc domeniile dialogului social şi civic" a declarat pentru romania-actualitati.ro, vicepreşedinte Cartel Alfa, Petru Dandea.
Modificări privind greva
Citiţi şi: |
Proiectul de lege privind Codul Dialogului Social postat pe siteul ministerului muncii. |
O altă prevedere importantă care apare în noul proiect de lege este posibilitatea de a declanşa greva decât dacă sindicatul are acordul scris a cel puţin jumătate din numărul membrilor sindicatului respectiv.
Legea prevede acum că este nevoie decât de acordul unei treimi dintre membrii de sindicat pentru declanşarea grevei.
"Structura proiectului conţine reglementări care nu au nimic în comun cu dialogul social" a adăugat Petru Dandea pentru romania-actualitati.ro.
Reprezentanţii societăţii civile preiau locul guvernului în CES
Tot conform proiectului de lege privind dialogul social, guvernul îşi va retrage reprezentanţii direcţi din Consiliul Economic şi Social (CES), însă va desemna reprezentanţi ai societăţii civile.
Plenul Consiliului Economic şi Social va fi constituit dintr-un număr de 45 de membri, dintre care 15 vor fi reprezentanţi ai societăţii civile numiţi de către guvern.
Proiectul codului dialogului social postat pe siteul ministerului muncii mai prevede că angajatorul are obligaţia de a invita delegaţii aleşi ai sindicatului reprezentativ să participe în consiliul de administraţie sau alt organ asimilat acestuia la discutarea problemelor de interes profesional, economic şi social.
Pe perioada în care persoana aleasă în organul de conducere este salarizată de organizaţia sindicală contractul său individual de muncă sau, după caz, raportul de serviciu se suspendă.
Tot în proiectul codului dialogului social postat pe siteul ministerului muncii se mai arată că perioada în care persoana aleasă în organul de conducere este salarizată de organizaţia sindicală constituie vechime în muncă.
Legea dialogului social va abroga următoarele şase acte normative: Legea nr.54/2003 – legea sindicatelor, Legea nr.168/199 – legea privind soluţionarea conflictelor de muncă, Legea nr.356/2001 – legea patronatelor, Legea nr. 130/1996- legea privind contractului colectiv de muncă, Legea nr.109/1997 – legea Consiliului Economic şi Social şi H.G. nr.369/2009 – privind comisiile de dialog social.
Legea va intra în vigoare la trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.