Nokia închide fabrica de la Jucu
În urma deciziei, 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă. Premierul Emil Boc avertiza miercuri asupra riscului ca, din cauza crizei economice, companiile multinaţionale să părăsească România.
Articol de Bogdan Mihai, 29 Septembrie 2011, 11:39
Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, potrivit unui comunicat postat pe siteul companiei.
2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia "sunt mai eficiente" pentru grupul finlandez, se arată în comunicat.
Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia ridicându-se la 60 de milioane de euro.
"Nokia vrea să-şi ajusteze producţia de telefoane către locaţiile cu proximitate optimă faţă de distribuitori şi de pieţele cheie.
Comunicatul postat de Nokia pe site-ul oficial | |
"Prin urmare, Nokia intenţionează să închidă fabrica de la Cluj, România, înainte de sfârşitul anului 2011, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia oferă o mai bună scară a operaţiunilor şi beneficii de proximitate", se spune în comunicatul transmis joi de grupul finlandez Nokia.
Grupul şi-a revizuit şi planurile din Finlanda, Ungaria şi Mexic şi estimează că va recurge la noi concedieri în 2012, după ce în aprilie Nokia anunţase reducerea a 4.000 de locuri de muncă.
Decizia face parte dintr-un pachet de măsuri suplimentare de aliniere a forţei de muncă şi a operaţiunilor.
Decizia de închidere a fabricii, luată în luna februarie
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că decizia de încetare a activităţii la fabrica din Cluj a fost luată încă din luna februarie.
"Am încheiat o întâlnire cu vicepreşedintele companiei Nokia, în care am discutat problemele fabricii. Decizia a fost luată din februarie cu privire la încetarea activităţii la fabrica din Cluj, fără ca această fabrică să fie relocată şi cu preluarea activităţii de aici de către alte fabrici care deja sunt în funcţiune. Este vorba de fabricile din Asia, respectiv Coreea de Sud, India şi China", a precizat Alin Tişe.
Oficialul a menţionat că angajaţii Nokia Jucu vor avea contracte ferme până în decembrie, iar până în martie compania finlandeză va organiza cursuri de reconversie profesională.
Şi preşedintele Nokia, Stephen Elop, a declarat că salariaţii concediaţi vor primi salariile şi bonusurile până la sfârşitul lui 2011 şi salarii compensatorii până în martie 2012.
Efectele deciziei
Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, regretă închiderea fabricii Nokia şi spune că această decizie va afecta bugetul local al comunei, în condiţiile în care se încasau "din taxe şi impozite câteva milioane de lei pe an".
Primarul declara la sfârşitul anului 2010, într-un interviu pentru Ziarul Financiar, că deschiderea fabricii Nokia în comună a determinat o creştere cu aproximativ 80% a veniturilor la bugetul local.
Dacă în anul 2006 veniturile totale realizate de primăria Jucu s-au ridicat la circa 2,6 milioane lei (750.000 de euro), în 2007, anul în care Nokia a demarat lucrările de construire a fabricii de la Cluj, au fost realizate venituri de peste 5,2 milioane lei (aproximativ 1,5 milioane euro).
În anul 2008, când Nokia a inaugurat linia de asamblare a telefoanelor, veniturile primăriei Jucu au ajuns la peste 6,9 milioane lei (1,65 milioane euro), iar în 2009 au fost încasate venituri de peste 8,4 milioane lei (două milioane euro).
Decizia de închidere a fabricii de la Jucu va lăsa fără serviciu 2.200 de persoane.
Potrivit unui raport publicat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la sfârşitul lunii august, judeţul Cluj avea o rată a şomajului de 3,41%, adică peste 11.000 de şomeri.
Valoarea situează judeţul în rândul judeţelor cu cele mai puţine persoane neangajate.
Închiderea fabricii va afecta şi sportul clujean, campioana României la baschet masculin, "U" Mobitelco, fiind sponsorizată în cupele europene de compania finlandeză.
"Am rămas uimit aflând vestea în această dimineaţă, care nu este deloc bună pentru clujeni şi, implicit pentru echipa noastră, care este sponsorizată de Nokia în cupele europene şi este un partener al nostru în ultimii trei ani.
"Încă nu am discutat oficial cu nimeni din cadrul Nokia, despre anunţul de astăzi, dar sper să reuşim cât mai repede să comunicăm. Rămâne de văzut dacă echipa va juca în cupele europene cu logo-ul companiei pe piept", a declarat, joi, preşedintele executiv al "U" Mobitelco BT Cluj, Mircea Cristescu.
Premierul Emil Boc a avertizat asupra plecărilor multinaţionalelor din ţară
Premierul Emil Boc le-a spus miniştrilor că există un risc major de delocalizare a unor investiţii multinaţionale din România, deoarece criza economică accentuează competiţia globală, şi că guvernul trebuie să fie pregătit ca, într-o asemenea eventualitate, să atragă alte investiţii străine în ţară.
Avertismentul a fost lansat în şedinţa de miercuri a guvernului, unde premierul a anunţat că va prelua în coordonare directă Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine.
"Am observat că, dacă lăsăm mecanismul birocratic să îşi facă de cap, investitorii îşi iau intenţiile şi pleacă acasă, şi iau banii cu ei de asemenea. Suntem într-o competiţie globală, iar criza economică accentuează această competiţie globală.
"Există risc major de delocalizare a unor investiţii multinaţionale din România sau din Europa şi să plece în altă parte. Trebuie să avem grijă ca, într-o asemenea eventualitate, oricând să fim pregătiţi să atragem alte investiţii străine în România", declara premierul Emil Boc.
În România mai desfăşoară activităţi companii multinaţionale din domeniul IT ca Oracle, HP, Microsoft sau Adobe.