"Nevoile" României: justiţie şi autostrăzi
Interviu cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Excelenţa Sa, domnul Mark Gitenstein.
Articol de Alexandra Andon, 20 Ianuarie 2010, 16:39
Realizator: Bună ziua tuturor, sunt Alexandra Andon, cu o ediţie specială la Radio România Actualităţi. Invitatul acestei ediţii speciale este ambasadorul SUA în România, Excelenţa Sa, dl Mark Gitenstein. Bine aţi venit, Excelenţă, este o mare plăcere şi onoare să vă avem invitat la Radio România.
Mark Gitenstein: Mă bucur că sunt aici.
Realizator: Dle ambasador, la 20 ianuarie 2009, preşedintele Barack Obama depunea jurământul de învestitură în faţa unei mulţimi uriaşe, pe colina Capitoliului. Aţi declarat că relaţia SUA cu România este cea mai importantă în această parte a lumii. Puteţi să detaliaţi care este mesajul Administraţiei Obama către România şi către această parte a lumii?
Mark Gitenstein: Sigur, mă bucur să vă spun acest. Vicepreşedintele Biden a făcut un speech în octombrie şi a exprimat cel mai bine această idee, că România şi ţările din această regiune sunt foarte importante pentru SUA şi pentru NATO, şi alianţa occidentală din cauza rolului lor în a aduce democraţia şi piaţa liberă în această regiune.
Dacă vă gândiţi bine, Moldova, de exemplu, este acum unde era România acum 20 de ani, încercând să creeze o piaţă liberă şi o democraţie. România este un model foarte important pentru ţări precum Moldova, precum Ucraina, precum Georgia şi alte ţări, sau ţările din regiunea baltică. Deci din acest punct de vedere, este un model foarte important şi SUA vor să încurajeze şi să sprijine acest model.
De asemenea, România este un aliat militar foarte important al SUA. De exemplu, rolul său în Irak, în Kosovo, în Afganistan, este un rol foarte important, din perspectiva SUA. Deja aveţi peste 1000 de soldaţi în Afganistan, care joacă un rol critic în partea de sud a acestei ţări, a Afganistanului. Soldaţii români fac ceea ce noi, SUA, am făcut numai de câteva ori în istoria noastră.
Adică, avem forţe americane care sunt sub conducere română. S-a întâmplat poate acum 60 de ani, /sub/ Marea Britanie. Deci prezenţa română este foarte importantă din perspectiva SUA. Avem şi o relaţie economică foarte profundă, foarte importantă. Meseria mea este să văd creşterea acestei cooperări.
Audio: Varianta audio a interviului cu ambasadorul SUA în România, Excelenţa Sa, dl Mark Gitenstein:
Realizator: Vom detalia aceste planuri de colaborare pe parcursul acestui interviu. Dar aş vrea să fac referire, pentru că dumneavoastră aţi expus la început chestiunea cooperării pe plan strategic şi militar, aş vrea să fac referire la declaraţia pe care preşedintele Băsescu a făcut-o în această dimineaţă, la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi în România, întâlnire la care aţi participat şi dumneavoastră.
Domnia sa a spus: "România îşi va menţine obligaţiile în Afganistan şi va continua eforturile pe toate planurile, pentru a combate terorismul". SUA au decis continuarea şi suplimentarea efortului în Afganistan. La ce fel de angajare din partea României se aşteaptă pe mai departe SUA?
Mark Gitenstein: După cum ştiţi, cum am spus mai devreme, guvernul dumneavoastră a trimis deja 1000 de soldaţi. Noi am discutat, încă nu s-au făcut publice aceste discuţii interguvernamentale, în legătură cu mărirea numărului de soldaţi. S-au anunţat probabil deja încă 100-150 de soldaţi. Poate că şi mai mult, nu mă surprinde acest lucru, să văd un angajament de acest tip.
Realizator: Încă de la începutul mandatului dumneavoastră, aţi spus că aveţi ca misiune aprofundarea acestei alianţe. Despre ce planuri este vorba? Cele pe care le-aţi menţionat, militar şi economic? Ce puteţi face pentru aprofundarea acestei alianţe?
Mark Gitenstein: Staţi să vorbim întâi de partea militară şi economică, după aceea trecem la alte aspecte. Multe dintre lucrurile despre care vorbesc legate de aceste două zone, deşi nu pică neapărat în acele categorii, din perspectivă militară, există trupe americane deja care au baze comune cu dumneavoastră, la Constanţa, de exemplu.
Încercăm să extindem această relaţie. Facem exerciţii comune militare în acele baze şi vrem să le continuăm şi trebuie să înţelegeţi că o parte din problemă aici este că trupele acelea merg în Afganistan, având în vedere politica preşedintelui Obama, mai recentă şi continuăm pregătirea în acele zone. Sperăm să vedem că România este în continuare... că va sprijini programul antibalistic.
S-ar putea ca România să aibă un rol în acea zonă, nu pot să vă dau detalii din această perspectivă. Bineînţeles, vrem să vedem că România va trimite mai multe trupe în Afganistan, se va implica mai adânc. Noi sprijinim foarte mult proiectul FMI, prin Ministerul nostru de Finanţe, noi dăm asistenţă tehnică guvernului dumneavoastră. Eu lucrez îndeaproape cu Banca dumneavoastră Naţională şi cu preşedintele român şi cu miniştrii dumneavoastră. Este o zonă interesantă în care, mă rog, poate nu are legătură directă cu economia, dar politica economică, însă am vrea să vedem investiţii mai puternice din partea firmelor americane aici.
În ultimii 20 de ani au fost 10 miliarde de dolari investiţie americană aici şi am vrea să vedem mai mult, dar trebuie să vă daţi seama că concurenţa faţă de investiţiile americane este foarte puternică şi a veni mai mult timp pentru a aduce mai multe investiţii aici americane trebuie să vă continuaţi reformele şi lupta impotriva corupţiei şi noi lucrăm împreună cu Europa ca să ne atingem acest scop şi cred că Europa face o treabă foarte bună din această perspectivă. Deci, reforma legală, reformele legale sunt foarte importante.
Sectorul energetic este un alt sector în care vedem o cooperare foarte bună şi investiţii americane foarte bune, siguranţa energetică a Europei este foarte importantă, este un scop politic extern pentru Statele Unite foarte important şi, în sfârşit, toată această zonă... România, din nou, ca model şi ca profesor în regiune, apropo de piaţa liberă şi de democraţie, este foarte important. Moldova este o zonă de care mă preocup foarte îndeaproape.
Preşedintele dvs. a spus astăzi că este o prioritate de politică externă şi aceasta este o zonă în care intenţionăm să lucrăm îndeaproape. Pe 22 ianuarie, SUA va semna sau va anunţa un acord pentru 260 de milioane de dolari, bani pentru Moldova, ca rezultat al susţinerii venite din partea ţării dvs, a mea şi a altora. E o investiţie importantă şi e un exemplu de zonă în care vom lucra. În zona energetică bănuiesc că aceasta va fi de asemenea o bază pentru întărirea rolului României în zona Mării Negre.
Realizator: Vă reamintesc, reamintesc ascultătorilor noştri că invitatul ediţiei speciale de astăzi este ambasadorul Statelor Unite în România, Excelenţa Sa domnul Mark Gitenstein. Emisiunea poate fi urmărită în direct pe site-ul nostru "românia actualităţi.ro", iar înregistrarea este accesibilă ulterior pe site-ul "politica românească.ro".
Domnule ambasador pentru că v-aţi refereit, printre rânduri sau mai explicit aş putea spune, la climatul de afaceri din România care, sugeraţi dvs., ar trebui să devină mai atractiv pentru investitorii americani, ce reforme credeţi că mai sunt necesare, sau ce măsuri pentru creşterea transparenţei?
Mark Gitenstein: În primul rând şi cel mai important lucru, aş spune, o reformă care deja a început şi care trebuie continuată este întărirea sistemului legal, sistemul juridic. Sunt de acord cu preşedintele, a spus că sunt 100 de milioane de euro pentru întărirea sistemului juridic. S-au cheltuit numai câteva milioane de euro şi aceşti bani au fost disponibili de multă vreme. În primul rând, acei bani trebuie cheltuiţi pentru reforme, pentru modernizarea sistemului dvs. juridic, sistemul de tribunale, şi asta ar fi prima prioritate.
În al doilea rând, ar trebui să finalizaţi Codurile de Procedură Penală şi Civilă, ar trebui să vă reglementaţi, să vă standardizaţi aplicarea procedurilor penale şi civile, trebuie să continuaţi reformele pentru a vă face un guvern mai eficient. Eu consider că e bine dacă ar fi un proces de luare de decizii la nivel mai scăzut şi transparenţa deciziilor să fie mărită pentru a permite investiţii mai eficiente. Ar trebui să se ştie că, odată ce un contract este semnat şi ceva se întâmplă, nu trebuie să se ajungă la nivel ministerial sau de secretar de stat ca să se lămurească treburile.
Este sistemul, în momentul acesta este foarte birocratic. Deciziile, decizii mici se fac la nivel foarte înalt, ceea ce blochează procesul, şi astea, lucrurile astea trebuie lămurite. Deci, ştiu că firmele americane sunt foarte preocupate de această problemă şi ştiu că Uniunea Europeană lucrează la aceste aspecte.
Realizator: Domnule ambasador, aţi petrecut deja câteva luni în România, aţi asistat la o perioadă politică foarte densă şi aţi declarat chiar că românilor le place să se angajeze în controverse, dar că important e ce rămâne după aceste controverse. Credeţi că lumea politică de la Bucureşti este în acest moment pregătită să construiască pe baza ideilor ce pot să rezulte din controverse, sau chiar certuri ?
Mark Gitenstein: Da, răspunsul scurt e da. Am ţinut o cuvântare acum o vreme. Am spus că românii, ca şi americanii, românilor le place să se certe. Îmi place că românii îşi discută deschis diferenţele de opinie. Dar sper, şi acest lucru începe să se întâmple, că odată terminată cearta, mergeţi mai departe, luaţi decizii şi rezolvaţi diferendele. Cred că partea bună din această perspectivă este... Exemplu: majoritatea politică PD-L a pus un guvern, a făcut un buget să treacă şi asta a fost crucial pentru rezolvarea problemelor cu FMI-ul şi asta e foarte important. Deci, agenda dumneavoastră de reforme, platforma de reforme pe care vrea s-o impună preşedintele Băsescu va continua, iar eu sunt optimist.
Realizator: Predecesorii dumneavoastră nu au ezitat să facă referiri legate de situaţia din România, poate legate de corupţie, la un moment dat. Aş vrea să ne detaliaţi declaraţia dumneavoastră, care spunea că România trebuie să aspire spre a fi o guvernare a legilor şi nu a persoanelor, o ţară în care politica şi legea să nu depindă de care parte obţine o majoritate de 50 % plus unu. Suntem înaintea atingerii acestui obiectiv, suntem aproape, mai e mult până acolo?
Mark Gitenstein: Nu ştiu să vă spun răspunsul exact la această întrebare. Eu cred că se poate, că oamenii de la conducere au intenţii bune şi vor să facă aceste reforme, acest lucru este important. V-am spus în răspunsul precedent nişte lucruri care trebuie făcute şi depinde de dvs. cum să atingeţi acele obiective, dacă vă conformaţi cu cerinţele UE, de exemplu, dacă vă reformaţi sistemul juridic, dacă cheltuiţi banii cum trebuie pentru reformarea sistemului juridic, dacă adoptaţi Codurile Penal şi Civil, dacă realizaţi, de exemplu, reforma bugetară.
Apropo, până la urmă, trebuie o schimbare nu numai de legi, ci un angajament din partea poporului, a oamenilor care se ocupă şi de judiciar, şi de politic să ia decizii neutre, indiferent de consecinţe. Apropo, în SUA a durat foarte mult, şi nouă ne-a luat mai mult de 100 de ani ca să ajungem la aceste obiective şi, practic, noi nu cerem decât să faceţi dvs acest lucru în 20 de ani, ceea ce înţeleg că e dificil, însă eu sunt optimist.
Realizator: Revenind la chestiunea schimburilor economice şi a investiţiilor americane în România, de la ce tip de companii aveţi semnale, dacă aveţi semnale, că ar dori să se implice, să vină să investească sau să colaboreze economic în mod sporit? Există domenii speciale de interes, cum aţi menţionat, într-o oarecare măsură, sectorul energetic?
Mark Gitenstein: Sunt anumite companii din sectorul energetic care se gândesc să facă investiţii serioase, nu pot să intru în detalii. Cred că domeniul energetic primează, cred că zona tehnologică este a doua. După aceea, ar fi şi infrastructura. Am auzit foarte mult şi despre linii aeriene, de fapt despre aeroporturi şi cred că trebuie să se facă investiţii în infrastructură, de exemplu în calea ferată şi în zona autostrăzilor.
S-a făcut o investiţie enormă de către Ford, în Craiova, am vizitat-o exact după ce am venit aici, practic se fac 1.000 de maşini pe zi. Problema este cu scoaterea maşinilor din Craiova. Deci, ori trebuie să reconstruiţi calea ferată la Craiova sau un sistem de autostrăzi. Nu se pot scoate 1.000 de maşini din Craiova, în condiţiile prezente.
Deci, acesta este un exemplu perfect de o zonă în care poţi să forţezi acest gen de investiţii şi sunt o grămadă de companii, şi americane şi europene, care se pricep la acest gen de afacere. În SUA, în anii '50, preşedintele Eisenhower a făcut o investiţie enormă în a construi sistemul de autostrăzi, şi asta a motivat enorm, a stimulat enorm economia şi cred că de aici trebuie să învăţaţi.
Ăsta este un exemplu perfect, de o zonă în care investiţiile româneşti şi UE în aceste zone atrag alte firme, mai ales americane, să vină în România. Deci, în momentul acesta absorbiţi cam 10% din banii UE care sunt disponibili. Aveţi cam 5 miliarde de euro de la UE, din care cheltuiţi cam 10%, asta este o problemă.
Ar trebui să chltuiţi aceşti bani pe infrastructură. Dacă aţi cheltui aceşti bani pe infrastructură, aţi avea mai multe investiţii americane. Nu numai că aţi ajuta fabrica, dar aţi ajuta alte firme sau alte zone din... Craiova, ca de exemplu firme americane care să construiască piese de schimb sau piese pentru aceste maşini. Asta s-a întâmplat în SUA. Ăsta a fost secretul creşterii, asta a fost taina creşterii SUA.
Realizator: Domnule ambasador, pentru că menţionaţi zona Craiovei, există acolo vreun proiect de infrastructură în care ar dori vreo companie americană să se implice, deocamdată există ceva de genul acesta?
Mark Gitenstein: În Craiova nu în proiecte de infrastructură, din câte ştiu eu, în special pentru că proiectul de infrastructură în sine, banii trebuie să vină de la guvernul român sau de la guvernul UE, şi până acum nu au apărut aceşti bani. Dacă s-ar anunţa un proiect pentru reîntărirea infrastructurii de cale ferată, de exemplu, eu aş fi foarte fericit, aş fi bucuros să merg acolo şi să iau legătura cu companii de cale ferată din SUA. Eu am fost avocat şi am lucrat cu o companie de cale ferată din Chicago care a construit o cale ferată extraordinară care a făcut o cale ferată de 2.000 de mile, şi pot să ducă un tren într-o zi şi jumătate pe această distanţă enormă. Este extraordinar. Deci, o companie care poate să ducă o mie de vagoane pe zi este genul de companie care poate să mute o mie de maşini pe zi.
Realizator: Pe de altă parte, există un proiect de infrastructură care sună destul de sensibil în urechile multor români, şi anume autostrada construită de Bechtel, despre care mulţi români consideră că merge puţin prea greu sau chiar mult prea greu. Când credeţi că va fi finalizat acest proiect, dacă aveţi informaţii despre acest lucru? Fostul ambasador vedea terminată terminată autostrada Bechtel până în 2012.
Mark Gitenstein: Contractul spune că trebuie terminat în 2012, însă problema - n-am studiat aşa-zisa autostradă Bechtel - eu înţeleg că, vorbind cu oamenii mei, este că sunt o grămadă de probleme cu regulamentele de mediu şi achiziţionare de teren pentru construirea acestei autostrăzi, dar asta nu este vina Bechtel. Ştiu cât de complicată este legislaţia românească în materie de proprietate. Probabil ar trebui reformate, ele complică eforturile de construcţie a autostrăzilor. Construcţia de autostrăzi este complicată.
A construi o autostradă nu este pur şi simplu să torni beton, este o chestiune legată de a achiziţiona terenurile necesare construcţiei şi pe cele adiacente autostrăzii, pentru rampele de acces şi rezolvarea problemelor grave de mediu descoperite pe parcurs. Este o problemă pe care Bechtel nu poate să o rezolve singură, ca firmă, deci trebuie să se implice guvernele locale şi de nivel naţional, şi mai e o problemă cu plăţile care trebuie făcute către Bechtel şi alte firme. Nu m-am preocupat foarte mult încă de această problemă, dar nu m-ar surprinde ca şi Bechtel să fi făcut unele greşeli.
N-ar fi prima dată când o mare companie de construcţii din SUA sau dintr-o altă ţară comite greşeli, dar eu cred că vina nu aparţine doar uneia dintre părţi. Personal am toate motivele să cred că această dată de predare va fi respectată. Bechtel tocmai a finalizat construcţia a 42 de km de autostradă.
Realizator: Domnule ambasador, pentru că preşedintele Obama este un susţinător al programelor pentru folosirea energiilor regenerabile, este, vedeţi posibilă o colaborare între firme româneşti şi americane sau dorinţă de investiţii americane în România, în acest sector?
Mark Gitenstein: Absolut, General Electric, de exemplu, construieşte cea mai mare centrală eoliană pe mare, în Marea Neagră, pentru că sunt 240 de generatoare eoliene care sunt deja - bine, ele sunt pe uscat în România - făcute de General Electric. Coca Cola, de exemplu, mi se pare lângă Ploieşti face o clădire verde, de ultimă generaţie.
Coca Cola a ales România drept una dintre cele 12 ţări în care să construiască o asemenea clădire. Şi noul nostru complex ambasadorial de lângă Băneasa va fi de aşa natură. Eu lucrez cu Secretarul de Stat pentru Energie, care este foarte interesat de eficientizarea energetică. Ministrul nostru al Energiei în SUA este unul dintre cei mai buni specialişti din lume în materie, aşa că putem împărtăşi din experienţa noastră în domeniu.
Realizator: Aţi găsit suficientă disponibilitate în România în acest sector?
Mark Gitenstein: Nu m-am preocupat foarte profund de acest aspect. M-am concentrat pe sprijinul eforturilor României de asigurare a independenţei energetice în zona gazelor naturale lichide şi pe proiectul Nabucco. Dl Videanu, de exemplu, am vorbit şi cu preşedintele şi cu dl Videanu. Aceasta este zona în care vom lucra mult şi nu am observat că este vreo problemă în această zonă, însă economia dvs este mai puţin generatoare de bioxid de carbon decât multe din regiuni, deci cred că acesta este un aspect încurajator.
Realizator: Mai avem trei minute din această emisiune, pentru ultima parte. V-aţi angajat în acţiuni de voluntariat, chiar în decembrie aţi participat împreună cu familia la acţiunea de construire a unei case pentru persoanele aflate în nevoie. Este acesta un gest de afecţiune legat de faptul că originile dvs vin şi din România şi din Republica Moldova, de fapt? Sau este un mesaj cu titlu de exemplu?
Mark Gitenstein: Sunt toate aceste lucruri, de fapt...Da, într-un fel sunt român, deci îmi pasă foarte mult de această ţară şi de poporul ei. Noi avem tradiţie în familie, facem acest lucru. În Alabama, tatăl meu a construit un spital, ca angajator a dat ocazia la 2000 de angajaţi ai lui să îşi facă facultatea, deci, într-un fel, este obligaţia mea să fac asta.
Dar preşedintele Obama vrea să facă acest lucru pentru că şi el a fost ... a avut acţiuni de sprijin în comunitate, la rândul său, în tinereţe. Şi al treilea motiv ar fi că eu cred că una dintre moştenirile comunismului este că totul era făcut de stat şi în această ţară îmi dau seama acum că noţiunea de a face muncă voluntară şi muncă de caritate este o noţiune nouă şi vreau să o încurajez şi am găsit o grămadă de ONG-uri, de exemplu, şi lucrează în ele printre cei mai interesanţi tineri pe care i-am întâlnit în viaţa mea. Deci, aş vrea să încurajez acest aspect.
Alexandre de Toqueville, când a venit în America, de exemplu, a spus că ...imediat după Revoluţia americană, a spus că ceea ce este interesant despre America este noţiunea de a face muncă voluntară şi cred că este una dintre contribuţiile noastre la cultura mondială.
Realizator: Dle ambasador, Excelenţa Voastră, vă mulţumesc foarte mult pentru prezenţa astăzi la RRA. Vă mai aşteptăm şi vă dorim mult succes în toate planurile acţiunii dvs pe care... în România.
Mark Gitenstein: Mulţumesc.