Neutronii "au depăşit din nou" viteza luminii
În urma unui nou test efectuat la Centrul European de Cercetare Nucleară, cercetătorii au confirmat faptul că neutronii pot depăşi viteza luminii, considerată o "limită de netrecut" în teoria relativităţii formulată de Einstein.
Articol de Răzvan Stancu, 18 Noiembrie 2011, 16:43
Neutronii, particule elementare ale materiei, au depăşit din nou viteza luminii, într-un nou test realizat la Centrul European de Cercetare Nucleară (CERN), informează AFP.
Al doilea experiment, efectuat după ce instrumentele au fost recalibrate, a avut acelaşi rezultat, fapt ce poate sugera că nu este vorba despre o eroare de măsurare.
Pentru a elimina posibilitatea comiterii unor erori în timpul precedentului experiment, cercetătorii implicaţi în experimentul internaţional Opera au folosit un nou fascicul de protoni pentru a produce neutrini, ce au fost trimişi prin scoarţa terestră, pe o distanţă de 730 de kilometri, de la laboratorul CERN din Geneva, în direcţia laboratorului subteran din Gran Sasso din Italia.
"Odată cu noul tip de fascicul produs de acceleratoarele CERN, am putut să măsurăm cu precizie timpul de zbor al neutrinilor, analizându-i unul câte unul", a explicat Dario Autiero, cercetător la Institut de Physique Nucléaire din Lyon, responsabil cu analiza rezultatelor experimentului Opera.
20 de particule neutrino au putut fi detectate la Gran Sasso, în cadrul acestui nou test, început la sfârşitul lunii octombrie.
Într-un comunicat emis de CNRS se precizează că noile măsurători "nu schimbă cu nimic concluzia la care s-a ajuns iniţial, potrivit căreia neutrinii par să ajungă la destinaţie mai repede decât ar trebui să o facă".
Pe 22 septembrie, echipa Opera a anunţat că neutrinii au parcurs cei 730 de kilometri depăşind uşor viteza luminii în vid, considerată până atunci o "limită de netrecut" în teoria relativităţii formulată de Einstein.
Particula neutrino este lipsită de sarcină electrică fiind foarte greu de detectat şi traversează în general materia fără a se opri în aceasta.