NATO va prelua conducerea operaţiunilor militare din Libia
Reprezentanţii a circa 40 de state implicate în acţiuni militare în Libia sau doar interesate de viitorul politic al ţării au decis că NATO va prelua de la SUA conducerea tuturor operaţiunilor militare din Libia.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 29 Martie 2011, 20:06
Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic se pregăteşte să preia de la SUA conducerea tuturor operaţiunilor militare din Libia, transferul urmând să aibă loc joi dimineaţă, cu o întârziere de 24 de ore faţă de termenul iniţial.
Amânarea pentru scurt timp de către oficialii NATO este motivată şi prin nevoia de a vedea exact ce forţe militare poate pune la dispoziţie fiecare stat membru al Alianţei, lucru care e discutat astăzi, la Londra, în timpul uneui reuniuni a aşa-numitului "grup de contact pentru Libia".
E vorba de reprezentanţii a circa 40 de state implicate în acţiuni militare în Libia sau doar interesate de viitorul politic al ţării.
Discuţiile ar trebui, încă o dată, să arate susţinerea internaţională pentru insurgenţa anti-Gaddafi, acţiune în fruntea căreia se află din nou Franţa.
Oficialii de la Paris au anunţat că trimit ambasador la Benghazi, fieful opoziţiei libiene.
Premierul britanic, David Cameron, a trasat, în deschiderea conferinţei, trei obiective importante care trebuie îndeplinite de comunitatea internaţională.
"Vom continua să punem în aplicare rezoluţia Naţiunilor Unite atâta timp cât va fi necesar. E nevoie de acest lucru pentru a împiedica un masacru. În al doilea rând, poporul libian are nevoie de asistenţă umanitară.
"Deja transporturi de alimente şi medicamente intră în Libia, dar e nevoie să intensificăm aceste eforturi. În al treilea rând, trebuie să găsim o soluţie politică pentru rezolvarea situaţiei şi trebuie să stabilim o strategie post-conflict, care să-i ajute pe libieni să-şi construiască viitorul", a declarat David Cameron.
La rândul său, ministrul american de externe, Hillary Clinton, a subliniat importanţa existenţei unei strategii politice de înlăturare a regimului Gaddafi.
"Progresul pe termen lung în Libia nu va fi obţinut prin operaţiuni militare. Toţi trebuie să facem eforturi pentru izolarea colonelului Gaddafi. Acest lucru presupune existenţa unui front politic şi diplomatic unit, care să pună presiuni asupra regimului.
"După cum a spus şi preşedintele Obama, în timp ce operaţiunile noastre militare sunt menite să salveze vieţi, trebuie să urmărim un ţel mai amplu, în care Libia aparţine poporului, şi nu unui dictator", a declarat Hillary Clinton.
Hillary Clinton a precizat însă că operaţiunile militare vor continua în regiune, până când regimul condus de Muammar Gaddafi va respecta rezoluţia Naţiunilor Unite.
Înaintea conferinţei de astăzi, ministrul britanic de externe, William Hague, s-a întâlni cu reprezentantul opoziţiei libiene.
Trimisul special al Comitetului Naţional Interimar libian, Mahmoud Jabril, a discutat cu şeful diplomaţiei britanice despre progresele făcute de rebeli şi despre posibilele soluţii de rezolvare a conflictului.
Wiliam Hague a declarat însă că, deşi consideră legitim acest comitet, nu-l priveşte ca pe un viitor guvern al ţării, acest lucru urmând să fie lăsat la latitudinea cetăţenilor libieni.
Între timp, în faţa clădirii care găzduieşte conferinţa internaţională circa o sută de persoane, majoritatea susţinători ai colonelului Gaddafi, protestează împotriva atacurilor lansate de coaliţia militară.
"Acesta este un război împotriva poporului libian, împotriva civililor care sunt ucişi în timpul operaţiunilor. Ţările care ne atacă nu vor să ne ajute. Vor doar petrolul nostru. Nu avem nevoie de intervenţia nimănui, pentru că trăim foarte bine în Libia", afirmă susţinătorii liderului libian.
La câţiva metri distanţă, un alt grup de manifestanţi, originari din Bahrein, de această dată, cere ajutorul statelor occidentale.
Video:Reuters.