Momentul aderării la zona euro "trebuie reevaluat"
Preşedintele Traian Băsescu a precizat la Radio România Actualităţi că ţara noastră trebuie să fie suficient de consolidată economic şi financiar pentru a face faţă în zona euro.
Articol de Paul Poteraşi, 11 August 2010, 13:39
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Radio România Actualităţi că România trebuie să îşi reevalueze momentul intrării în zona euro.
Potrivit calendarului de aderare, România trebuia să intre în zona euro în anul 2014.
Preşedintele a adăugat că acest lucru nu este cauzat de posibilităţile României de a-şi atinge parametrii ceruţi.
"Problema este dacă România va fi suficient de consolidată financiar şi economic pentru a face faţă în zona euro.
"Aceasta este o decizie ce nu poate fi luată acum. Personal chem la regândirea calendarului de aderare la zona euro ca urmare a nerezolvării prompte a deficitelor structurale şi a problemelor pe care le avem în finanţarea deficitelor", a mai spus Traian Băsescu.
"Toate veniturile ar trebui să fie impozitate"
Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că România are o problemă cu deficitul mai ales din cauza structurii cheltuielilor din buget.
"România, care împrumută ca să-şi acopere deficitul, este o ţară cu credibilitate redusă", a afirmat Traian Băsescu.
Acesta a mai spus că România ar da o lovitură extraordinară din punct de vedere al creşterii credibilităţii dacă în perioada următoare ar găsi soluţia să impoziteze toate veniturile.
Preşedintele a explicat că valoarea deficitul de 3,6 miliarde de euro ar corespunde construirii a reactoarelor trei şi patru de la Cernavodă.
Aderarea la spaţiul Schenghen se face prin consens
Preşedintele Traian Băsescu a spus că soluţia corectă pentru ca România să beneficieze de un raport favorabil pe justiţie este ca legea ANI să fie adoptată în această vară.
Totodată, preşedintele a explicat că accesul în spaţiul Schenghen se face prin consens.
"O ţară sau alta pot fi împotrivă fără să dea explicaţii", a mai afirmat Traian Băsescu.
De asemenea preşedintele a spus că trebuie găsită o soluţie negociată între poziţia Curţii Constituţionale şi angajamentele pe care România şi le-a luat.
"Dacă nu rezolvăm problema legii ANI, unele state vor fi nemulţumite", a mai precizat Traian Băsescu.
"Va trebui să stimulăm prin pârghii de impozitare lucrul pământului"
Preşedintele Traian Băsescu a spus că în agricultură sunt două milioane de hectare nelucrate, iar această problemă trebuie rezolvată.
"Aceste terenuri nu sunt ale statului, ci sunt mici fermieri care au trei, cinci, două, patru, hecatare. Este rău şi, trebuie să vedem dacă nu cumva acest venit minim garantat mai mult rău a făcut decât bine" a declarat la România Actualităţi.
"Nu vorbim de faptul că în agricultură avem următoarea situaţie: lucrezi sau nu lucrezi pământul, primeşti subvenţii. Mă tem că trebuie să facem ceva, apropo şi de extinderea bazei de impozitare" a mai afirmat Traian Băsescu.
Preşedintele a mai precizat că "este inadmisibil să primeşti subvenţia şi să nu lucrezi pământul, dar asta e regula Uniunii Europene, dar la noi a devenit o practică să încasezi 100 de euro pe hectar subvenţie şi să nu îl lucrezi şi sunt două milioane de hectare de teren arabil, care nu au fost lucrate anul acesta. Va trebui să stimulăm prin pârghii de impozitare lucrarea pământului".
Traian Băsescu a mai spus că totuşi agricultura va avea o uşoară creştere în acest an, în ciuda inundaţiilor care au afectat România.
Audio: Inetrviul integral acordat de Preşedintele României, Traian Băsescu, la România Actualităţi.