Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mircea Geoană: "Nu pot să promit miracole"

Invitat la Radio România Actualităţi este Mircea Geoană, candidat la alegerile prezidenţiale.

Mircea Geoană: "Nu pot să promit miracole"

04 Noiembrie 2009, 15:41

Realizator: Invitatul meu de atăzi la Interviurile electorale este preşedintele PSD, candidatul acestui partid la funcţia supremă în stat, domnul Mircea Geoană. O să intrăm direct în subiect pentru că avem doar 15 minute la dispoziţie şi începem cu ce ne doare mai tare: criza economică.

Domnule preşedinte, v-aţi întâlnit cu delegaţia FMI, cunoaşteţi cum se negociază cu oficialii Fondului. Este adevărat că riscăm să pierdem banii pentru luna decembrie din cauza instabilităţii economice şi politice?

Mircea Geoană: Nu. Faptul că au venit la Bucureşti este un semnal bun. Faptul că au avut discuţii cu principalii lideri politici este un lucru bun, faptul că am dat asigurări, inclusiv eu, că România îşi va respecta obligaţiile internaţionale, este un lucru bun. De aceea eu anticipez că luna decembrie va putea permite a doua tranşă de la FMI.

E adevărat, de la Comisia Europeană şi de la Banca Mondială lucrurile vor întârzia pentru începutul lui 2010. Dar dacă acest lucru se întâmplă este o ancoră importantă şi toate mesajele alarmiste, altele şantajiste din punct de vedere politic, se vor infirma. Dar e nevoie de responsabilitate, e nevoie de a lăsa acest subiect în afara alegerilor prezidenţiale pentru că riscul să otrăvim această temă este în continuare destul de mare.

Realizator :Cu toate acestea e clar că e un semnal de alarmă, pentru că dvs aţi făcut un apel partidelor să găsească o soluţie pentru aprobarea bugetului de stat până în data de 10 decembrie, dată limită fixată de Fond pentru a ne acorda acest împrumut. Vor pune de data asta partidele înainte, pe primul loc, interesul naţional? Ce părere aveţi, vor răspunde invitaţiei pe care aţi lansat-o?

Mircea Geoană: Eu sunt convins că da, pentru că, altfel, ar exista un vot de blam extrem de masiv din partea populaţiei. Eu sunt un lider politic care are experienţa acestor negocieri. Am făcut parte din Guvernul PSD, care este singurul guvern post decembrist care a dus la bun sfârşit un acord stand by cu FMI.

Realizator: De aceea am şi dorit să începem...

Mircea Geoană: Fără convulsii sociale şi la final de mandat am avut o creştere economică record de 8,4%, scăderea sărăciei, intrare în NATO, încheiere de negocieri cu Uniunea Europeană. Deci avantajul pe care-l am în această discuţie este că îi cunosc, mă cunosc şi am încredere în faptul că suntem oameni serioşi. Evident că toată lumea aşteaptă să se termine odată cu scandalul din România şî într-un fel astăzi riscul politic pe care România îl prezintă este un risc care-i costă pe români.

Costă locuri de muncă, costă în devalorizarea monedei naţionale - ceea ce scumpeşte bunurile şi serviciile, costă exporturile româneşti - pentru că într-o zonă de acest gen lucrurile sunt tot mai delicate. Dar nu-mi pierd speranţa. Parcă e un făcut ca PSD să asigure guvernarea şi conducerea României când ţării i-a fost foarte greu. Şi-n '99-2000 i-a fost foarte greu. Am venit şi am reuşit, prin muncă, prin unitate, să reclădim încrederea în România şi să readucem economia şi protecţia socială la locul le merită în societatea românească.

Realizator: Aşa cum stau lucrurile, este totuşi foarte greu ca România să poată să-şi mai respecte obiectivele asumate în acordul cu FMI, pentru că, ştim cu toţii, cursul leu/euro a înregistrat un nou record nedorit, 4,3 lei, cheltuielile cu salariile bugetarilor nu au scăzut, iar protestele oamenilor care ies în stradă sunt din ce în ce mai dese. Ce e de făcut? Se poate renegocia acest acord cu FMI până la sfârşitul anului?

Mircea Geoană:
Eu cred că va exista flexibilitate în special în discuţiile cu viitorul guvern şi viitorul preşedinte.

Realizator: Aţi observat acest lucru?

Mircea Geoană:
Am observat acest lucru, îl cunosc şi ştiu să-l şi fructific. De aceea am discutat cu cei de la Fond, de la Comisia Europeană şi de la Banca Mondială, şi intenţia mea extrem de fermă este să avem un nou guvern instalat până de Crăciun, la Bucureşti.

Au acceptat să revină la Bucureşti pentru o discuţie cu viitorul guvern, viitorul prim-ministru, viitorul ministru de Finanţe - echipa economică va fi foarte importantă data viitoare, şi sper să putem găsi oameni de mare calitate şi de excelentă reputaţie profesională şi morală pentru aceste funcţii. De aceea, din punctul meu de vedere ţinta de deficit de 5,9% de la anul trebuie respectată, dar am discutat şi vom avea în interiorul acestei cifre intreaga libertate pentru a putea să punem accentele şi priorităţile viitoarei guvernări.

Realizator: Noi acum avem 7,3.

Mircea Geoană: 7,3. Deci va trebui să strângem la anul, dar există suficiente resurse de risipă de ban public care pot să fie, dacă nu eliminate, măcar puţin gâtuite.

Realizator: Daţi-mi două exemple: la ce e de renunţat, de la anul începând?

Mircea Geoană:
Evident, trebuie să fim extrem de rezervaţi în propunerile pe care actualual preşedinte le-a făcut, de trimitere în şomaj a 20% din cei care lucrează în sectorul bugetar. Este anti-economic şi este anti-social. Ah, sunt cheltuieli prea mari cu funcţionarea statului român? Da, dar există foarte multă risipă în zona Ministerului Transporturilor, de exemplu.

Ne uităm de ani şi ani de zile cum vin miliarde de euro din taxele pe care le plătesc românii şi nu se construieşte aproape nimic; ne uităm puţin la zoina energiei, unde e atâta de multă risipă şi unde de ani şi ani de zile aşteptăm modernizarea sectorului energetic pentru o mai mare eficienţă şi pentru o factură mai ieftină pentru oameni, şi nu se întâmplă mare lucru.

Deci cred că aici, dacă va exista voinţă politică , avem de unde să tăiem cheltuieli şi risipă şi să protejăm salariile, să protejăm pensiile, să protejăm locurile muncă, să protejăm până la urmă, lucrul cel mai important, care este până la urmă locul de muncă. Loc de muncă, loc de muncă, loc de muncă, pentru că aici estre cheia întregii probleme.

De aceea pentru mine este extrem de clar: oamenii aşteaptă deznodământul acestei perioade electorale prelungite în România, iar dacă viitoarea echipă, preşedinte plus guvern, cu o majoritate solidă în parlament, şi cu un program de guvernare coerent, eu vă garantez că anul 2010 va putea să devină un an în care să revenim pe plus din punct de vedere economic.

Realizator: În cât timp credeţi că va reuşi România să depăşească această criză economică?

Mircea Geoană: Dacă vom avea un guvern instalat până de Crăciun, dacă acest guvern va putea, până la sfârşit de ianuarie, să vină cu un proiect de buget modificat, în aceeaşi parametrii de deficit bugetar, dar cu priorităţile puse corect - şi mă refer aici la resursele pentru agricultură, subvenţia la timp este o parte a masurilor anti-criză, pentru că agricultura este cea care răspunde cel mai uşor şi mai rapid la un stimulent financiar; doi, dacă vom putea să transformăm garanţiile de stat şi programul "Prima casă", care este un program în care se învârt apartamente construite în anii '70 într-un program de construcţie de la zero de locuinţe cu chirie pentru tineri, complet echipate, vom putea să antrenăm sectorul de construcţii, care este un al doilea sector care răspunde repede la un stimul de natură financiară şi fiscală şi, bineînţeles, nu în ultimul rând, să venim în sprijinul IMM-urilor, şi să le ajutăm să găsească acces la creditare şi, la limită, să ne interpunem ca stat pentru a putea să le facem ca pentru următoarele 20 de luni de zile să nu fie în situaţia de a nu-şi încasa factura de la stat şi să încercăm să facem ca băncile din România să înţeleagă că IMM-urile care sunt clienţi serioşi şi care au dificultăţi de moment trebuie să fie ajutate şi nu executate. Cred că aici este cheia: acces la creditare, relansarea sectorului de construcţii şi de investiţii şi investiţie masivă în agricultură.

Realizator: Vă daţi seama, domnule preşedinte, cât multe aşteptări au oamenii de la viitorul preşedinte al României, care, practic, conduce o ţară cu o situaţie economică dintre cele mai proaste din Uniunea Europeană. Avem aproape un milion de şomeri, într-un singur an. Micile întreprinderi falimentează pe capete. Preşedintele poate să rezolve problema locurilor de muncă, într-un stat în care prerogativele acestuia sunt limitate?

Mircea Geoană: Nu se poate lucra decât în echipă. Cine aşteaptă un lider providenţial care de unul singur să rezolve problemele României înseamnă că are iluzii care vor fi spulberate.

Dar un preşedinte poate să construiească un guvern, să aibă o relaţie constructivă cu Guvernul României, să împingă în societate o coaliţie mai largă decât simpla majoritate din Parlament, pentru că aici vom avea alături de noi nevoie de oameni de afaceri de calitate, vom avea nevoie de sindicate şi partenerii sociali, vom avea nevoie de oamenii de cultură, vom avea nevoie de oamenii care sunt în ţară sau în străinătate, pentru a putea să creem un sentiment de solidaritate în societate. Nu pot să promit mircacole. Dar, vă garantez că, în primul rând, nu vom avea criză politică în România. Voi veghea să fie stabilitate politică în România. Până la urmă aici este riscul principal.

Realizator: Este important desemnarea premierului...

Mircea Geoană: Cum să nu fie.

Realizator: ...în această ecuaţie?

Mircea Geoană: Cum să nu fie.

Realizator: Cum să fie? Politic, sau un tehnocrat?

Mircea Geoană: Din punctul meu de vedere va trebui să fie un guvern politic. Dacă vom putea găsi individualităţi, oameni de foarte bună calitate care sunt neafiliaţi politic, nu voi ezita să-i includ în echipa mea. Dar, din punct de vedere al susţinerii politice, trebuie un guvern cu adevărat politic, pentru că vor fi măsuri care au nevoie de forţă politică şi de implementare. Deci, eu, unul, estimez că, dacă vom pune capăt rapid acestui scandal politic nesfârşit din ultimii cinci ani de zile. Pentru că aici este de fapt virusul cel mai mare. O societate, ca şi o familie, ca şi o întreprindere, nu poate să funcţioneze când este dezbinare şi scandal.

Deci, primul lucru pe care îl aşteaptă partenerii externi şi românii de la viitorul preşedinte, să asigure un climat de stabilitate politică şi de normalitate. În clipa în care ai predictibilitate şi stabilitate, începi să ai coerenţă în politici publice. Începi să fi credibil atunci când vorbeşti despre un program guvernamental legat de case de locuri de muncă, de agricultură, costul banului devine maim ieftin. Noi avem în acest moment... o primă de risc politic.

Uitaţi-vă că băncile comerciale, în pofida acţiunii energice a Băncii Naţionale a României, care a redus dobânda de referinţă a Băncii Centrale, în mod firesc ar fi trebuit să vină şi băncile cu dobândă mai mică, rămân foarte sus şi nu urmează calea indicată de BNR. De ce? Pentru că este o primă de risc politic. Eu vă garantez că acest sentiment de predictibilitate, de normalitate, de muncă serioasă, va conta enorm de mult.

Asta va conta şi din punt de vedere al agenţiilor de raiting. Asta va face ca tot ce înseamnă investiţie în România să devină mai simplu de făcut. Astăzi fug de România investitorii străini, pentru că li se pare că este un loc periculos, cu scandal politic. Deci, rolul preşedintelui este de a da tonul în societate, să dea prin puterea exemplului personal, dar şi prin echipa pe care o face, un sens de profesionalism şi de...

Realizator: Trebuie să fie activ în viaţa politică, dar...

Mircea Geoană: A fi un preşedinte foarte dinamic, dar nu un preşedinte care să încerce să facă totul de unul singur, în conflict cu celelalte instituţii. Trebuie o relaţie corectă între preşedinte, Guvern şi Parlament. Dacă nu este echilibru între aceste păriţi esenţiale ale demcraţiei, nu ai cum, este blocaj.

Realizator: Dacă se rupe una dintre aceste verigi, poate imediat să se declanşeze haosul.

Mircea Geoană: Deci, până la urmă, un plan serios şi o atmosferă normală din punct de vedere politic, vor face foarte mult România în bine. Eu mă alătur celor care spun că zona Europei Centrale, din care facem şi noi parte, va avea în 2010 o lejeră creştere economică, dar de la minus opt la sută la plus unu la sută, să dăm un exemplu, este deja un salt foarte mare şi psihologic acest lucru va aduce mai multă încredere românilor, mai multă încredere străinilor despre România şi uşor-uşor o să vedeţi că şi locurile de muncă sunt mai uşor de păstrat, că şi investiţiile revin şi că până la urmă se revine într-o stare de normalitate.

Realizator: Oamenii se tem de 2010. Foarte tare. Pentru că toată lumea spune că va fi anul vârfului de criză. Oare, alegerea noului preşedinte poate să influenţeze această criză? Să o diminueze, sau, dimpotrivă, are preşedintele un asemenea impact? Poate el prin această a funcţie a lui să micşoreze criza, sau, dimpotrivă?

Mircea Geoană:
Poate să ajute ca perioada dureroasă a crizei să se scurteze în timp şi să fie mai puţin intensă. Nu vreau să spun că primele şase luni ale anului viitor vor fi luni uşoare. Nu vor fi uşoare. Dar, dacă ne adunăm cu toţii, dacă facem un plan coerent, dacă avem la conducerea ţării un preşedinte şi un guvern care să lucreze împreună şi să lase cearta de-o parte şi să pună osul la treabă, vă spun astăzi că partea a doua a anului 2010 va fi un cu un început de optimism.

Deci, vor fi şase luni grele, va trebui să fim cu toţii pregătiţi pentru ele, să găsim soluţii poate mai creative. Eu sunt un om care cunoscând şi România foarte bine, ca lider politic, şi cunoscând şi străinătatea foarte bine în cariera mea precedentă.

Nu pot să nu fiu supărat pe faptul că ţări din zona noastră vin cu soluţii mai creative, pentru sprijinirea IMM-urilor, pentru reducerea temporară a facturii, pentru cei cu venituri mici. Iar, noi, parcă, am rămas încremeniţi într-o logică păguboasă pe care actualul preşedinte a impus-o, spunând că abandonăm lupta cu criza. Viitorul preşedinte va trebui să ridice steagul sus, spune "ne batem cu criza" şi izbândim noi, nu invers.

Realizator: În treizeci de secunde, vă rog să spuneţi ce se va întâmpla în continuare, pentru că mai mult ca sigur guverul alcătuit de premierul desmenat, Lucian Croitoru, nu va trece de votul plenului. Care este următore mutare a PSD? Treizeci de secunde.


Mircea Geoană: Noi avem un candidat pe care îl susţiem, domnul Johannis, este o majoritate de 65% şi aşteptăm să avem cât mai curând un guvern cu funcţiuni depline. Evident că preşedintele Băsescu doreşte să păstreze pe Boc şi pe ceilalţi miniştri PD-L la butoane ca să fie siguri că are un avantaj în ziua alegerilor.

Realizator: Vă mulţumesc mult, domnule preşedinte, pentru participarea la această emisiune.

O nouă dilemă în fotbalul românesc. Greşeală sau dopaj
Sport 05 Noiembrie 2024, 11:22

O nouă dilemă în fotbalul românesc. Greşeală sau dopaj

Hildeberto Pereira (28 de ani) de la Universitatea Cluj a fost testat pozitiv la furosemid. Oficialii liderului i-au reziliat...

O nouă dilemă în fotbalul românesc. Greşeală sau dopaj
Nadia revine în sportul românesc alături de CS Dinamo
Sport 05 Noiembrie 2024, 11:18

Nadia revine în sportul românesc alături de CS Dinamo

Nadia Comăneci – multipla campioană olimpică la gimnastică va ocupa postul de consultant pe proiecte de înaltă performanţă în...

Nadia revine în sportul românesc alături de CS Dinamo
O misiune a FMI începe o vizită la București
România 05 Noiembrie 2024, 10:03

O misiune a FMI începe o vizită la București

O misiune a Fondului Monetar Internațional începe marți, 5 noiembrie, o vizită la București. Echipa va evalua...

O misiune a FMI începe o vizită la București
Israelul se pregăteşte pentru un nou atac iranian
În lume 05 Noiembrie 2024, 09:06

Israelul se pregăteşte pentru un nou atac iranian

Starea de alertă din Israel continuă să fie la nivel înalt, iar pregătirile se fac atât pe planul apărării, cât și al...

Israelul se pregăteşte pentru un nou atac iranian
Propunerea României pentru funcția de comisar european, Roxana Mînzatu, va fi audiată în Parlament
România 05 Noiembrie 2024, 08:31

Propunerea României pentru funcția de comisar european, Roxana Mînzatu, va fi audiată în Parlament

Ea spune că vrea să îmbunătățească programul Erasmus+. Săptămâna viitoare, pe 12 noiembrie, Roxana Mînzatu va fi audiată în...

Propunerea României pentru funcția de comisar european, Roxana Mînzatu, va fi audiată în Parlament
Rusia este "cea mai activă ameninţare pentru alegerile din SUA"
În lume 05 Noiembrie 2024, 08:25

Rusia este "cea mai activă ameninţare pentru alegerile din SUA"

Comunitatea serviciilor de informaţii americane a descris Rusia drept "cea mai activă ameninţare" la adresa...

Rusia este "cea mai activă ameninţare pentru alegerile din SUA"
Ministerul Energiei a semnat un memorandum cu o companie japoneză pentru proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti
România 05 Noiembrie 2024, 08:22

Ministerul Energiei a semnat un memorandum cu o companie japoneză pentru proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti

Ministerul Energiei a semnat un memorandum de înţelegere cu o companie japoneză pentru proiectul hidrocentralei...

Ministerul Energiei a semnat un memorandum cu o companie japoneză pentru proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti
Americanii sunt așteptați la urne pentru a alege următorul șef la Casa Albă
În lume 05 Noiembrie 2024, 07:47

Americanii sunt așteptați la urne pentru a alege următorul șef la Casa Albă

Sondajele de opinie arată că Donald Trump și Kamala Harris se află practic la egalitate; ambii candidați și-au încheiat...

Americanii sunt așteptați la urne pentru a alege următorul șef la Casa Albă