"Milioane de locuinţe" asigurate împotriva cutremurelor
Potrivit organizaţiei PAID, 45% dintre locuinţele din România sunt asigurate împotriva calamităţilor naturale. Procentul este în creştere semnificativă faţă de situaţia de acum doi ani.
Articol de Sergiu Şteţ, 10 Octombrie 2011, 20:15
Aproximativ 45% dintre locuinţele din România sunt asigurate împotriva calamităţilor naturale, procent în creştere semnificativă faţă de situaţia de acum doi ani.
Concret, e vorba de circa 3,8 milioane de case, iar datele au fost prezentate luni la un forum al riscurilor catastrofale, organizat cu ocazia împlinirii a doi ani de la înfiinţarea a PAID, grupul de firme care oferă asigurări obligatorii ale locuinţelor.
Conform datelor organizaţiei, aproape 800 de mii de asigurări obligatorii ale locuinţei au fost încheiate.
Chiar dacă din punct de vedere legal sunt obligatorii, proprietarii nu par foarte interesaţi să încheie contracte de asigurare a locuinţei.
Teoretic, aceştia ar putea fi obligaţi de primării care pot să-i amendeze cu până la 500 de lei pe proprietarii care nu au locuinţele asigurate.
În 2012 vor avea loc însă alegerile locale, astfel că primarii nu au interesul să-i amendeze pe cei care urmează să voteze.
Asigurările obligatorii dau dreptul la despăgubiri de până la 20 de mii de euro în cazul în care locuinţa a fost afectată de cutremur, inundaţii sau alunecări de teren.
Preşedintele grupului XPRIMM, Sergiu Costache, moderator al discuţilor care au avut loc la Forumul Riscurilor Catastrofale spune că atunci când se vorbeşte despre calamităţi, "ştim cu toţii care este gradul de expunere al României şi la inundaţii, la cutremure şi la alunecări de teren".
"În urma studiilor pe care le-am făcut, a rezultat că un eventual seism de proporţii în România ar genera pagube de opt până la 10% din PIB fără a menţiona şi pierderile de vieţi omeneşti", a declarat Sergiu Costache.
"Nu există riscuri serioase" pentru un cutremur major
Riscul cutremurului apare ciclic în dezbaterea publică în momentul în care se înregistrează un nou cutremur de magnitudine redusă.
Teama de un cutremur serios este mai mare la Bucureşti, unde există peste 100 de clădiri încadrate în categoria de risc seismic unu, aşa numitele clădiri cu bulină roşie.
Citând analize ale Institutului de Fizică a Pământului, prefectul capitalei, Mihai Atănăsoaiei, a declarat că nu există riscuri serioase pentru un cutremur major în viitorul apropiat.
"După cum arată lucrurile acum nu există lucruri serioase în următoarea perioadă şi aceste mici cutremure care ne zgâlţâie din când în când de fapt ne fac foarte bine pentru că degajă o energie care s-ar putea stoca şi genera un cutremur mai mare", a declarat Mihai Atănăsoaiei.
"Nu ştim câte dintre aceste clădiri ar putea fi afectate şi cât de serios. Cu siguranţă, însă nu putem vorbi de sute de mii de victime, aşa cum cu largheţe am văzut aruncate pe piaţă şi cu iresponsabilitate, aş mai spune eu, pierderile materiale. De aia existaţi dumneavoastră să ne ajutaţi să preluăm din şocul pierderii proprietăţilor sau afectării propietăţilor", a adăugat Mihai Atănăsoaiei.
Conform legii asigurărilor obligatorii a locuinţelor, proprietarii care nu au locuinţele asigurate cu poliţă obligatorie sau facultativă nu vor mai fi ajutaţi de autorităţi în cazul în care suferă pierderi cauzate de inundaţii, alunecări de teren sau cutremur.
În estimările PAID, grupul de companii care oferă asigurări obligatorii ale locuinţelor, un cutremur de gravitatea celui din anul 1977 ar produce pierderi de aproape cinci miliarde de euro.