Mii de străini părăsesc Libia în urma protestelor
BBC transmite că mai multe state au început să îşi evacueze cetăţenii din Libia, iar companiile petroliere îşi mută personalul. Televiziunea de stat a anunţat că preşedintele Gaddafi se va adresa populaţiei.
Articol de Paul Poteraşi, 22 Februarie 2011, 17:38
Zeci de mii de străini încearcă să părăsească Libia, în urma ciocnirilor violente soldate cu sute de morţi dintre protestatari şi forţele de ordine, transmite BBC.
Egiptul şi-a mobilizat forţe ale armatei lângă graniţă şi a înfiinţat spitale de campanie după ce aproximativ 10.000 de cetăţeni proprii încearcă să revină acasă.
Egiptul susţine că va trimite cel puţin patru avioane pentru a-şi evacua cetăţenii.
Şi alte state au început să îşi evacuează cetăţenii, iar companiile petroliere îşi mută personalul.
BBC mai precizează că în capitala Tripoli situaţia s-a mai calmat, dar există un sentiment de teamă, după o noapte de lupte.
Consiliul de securitate al ONU are o şedinţă închisă în legătură cu criza din Libia.
De asemenea, Liga Arabă va avea o şedinţă de urgenţă.
Televiziunea de stat din Libia a precizat că liderul Muammar Gaddafi se va adresa ţării în cursul zilei de marţi şi va anunţa "mari reforme", însă nu a oferit mai multe detalii.
Peste noapte, colonelul Gaddafi a dezminţit informaţiile potrivit cărora ar fi părăsit ţara în timpul acestor proteste şi-a calificat agenţiile de presă străine ca fiind nişte "câini".
"Eu sunt în Tripoli şi nu în Venezuela", a declarat el la televiziunea de stat, dezminţind zvonurile potrivit cărora s-ar afla la Caracas.
Ministerul de externe îi sprijină pe românii aflaţi în Libia
Ministerul român de externe a format o celulă de criză pentru a răspunde solicitărilor venite din partea românilor aflaţi în Libia.
Directorul general al direcţiei de diplomaţie publică din ministerul de externe, Doris Mircea, a precizat că din informaţiile pe care le deţine, în Libia sunt aproximativ 500 de români.
"Nu avem cum să avem un număr exact al românilor din zonă, întrucât ministerul de externe nu-i înregistrează pe cetăţenii români care pleacă în străinătate; doar în cazul în care aceştia contactează ambasada şi îşi semnalează prezenţa în zonă", a declarat Doris Mircea.
Acesta a adăugat că până în prezent nu primit nicio cerere de repatriere, însă a primit cereri de sprijin pentru părăsirea zonei.
"Avem 220 de solicitări, de informaţii privind modalitatea de părăsire a zonei, nu de evacuare propriu-zisă. 80 de cetăţeni români, din cei 500, s-au întors, deja, în România, prin curse regulate.
"De asemenea, pentru asigurarea funcţionării la parametrii normali a Oficiului consular şi sprijin în acordarea asistenţei consulare, ministerul afacerilor externe va trimite doi funcţionari consulari, la Tripoli", a mai spus directorul general al direcţiei de diplomaţie publică din ministerul de externe.
Audio: Redactorul Sergiu Şteţ a vorbit cu unul dintre românii care s-au întors din Tripoli pe cont propriu.