Măsuri anticriză propuse de sindicate
Sindicatele vor stoparea disponibilizărilor, stabilirea de programe concrete de investiţii, reducerea fiscalităţii şi majorarea salariului minim.
Articol de Răzvan Stancu, 22 Octombrie 2010, 15:03
Mişcarea sindicală solicită guvernului neaplicarea măsurilor de austeritate, în special cea de reducere a salariilor bugetarilor cu 25 la sută.
Sindicaliştii vor stoparea disponibilizărilor şi stabilirea de programe concrete de investiţii, finanţate corespunzător, pentru păstrarea şi crearea a noi locuri de muncă.
Preşedintele CNSLR- Frăţia, Marius Petcu, a declarat că sindicaliştii cer revenirea la salariile din septembrie 2009, majorarea salariului minim pe economie la 750 de lei atât pentru bugetari cât şi pentru angajaţii din societăţile comerciale, stoparea disponibilizărilor, păstrarea Codului muncii şi a protecţiei salariaţilor la concedieri colective.
Blocul Naţional Sindical a cerut guvernului să adopte şi politici pentru stimularea angajatorilor în vederea reducerii numărului de şomeri, număr care va creşte în perioada următoare, în urma disponibilizărilor din sistemul de stat.
O primă soluţie susţinută de sindicalişti o reprezintă scăderea CAS-ului cu şase la sută timp de un an.
Specialiştii Blocului Naţional Sindical atrag atenţia că reducerea fiscalităţii este esenţială pentru stimularea cererii de muncă şi susţin că s-ar crea, astfel, circa 200.000 de locuri de muncă noi în economie.
Conducerea confederaţiei naţionale "Cartel ALFA" a solicitat ca salariul minim pe economie să fie pentru anul 2011 de cel puţin 705 lei, majorare văzută de sindicat şi ca o măsură pentru stoparea evaziunii fiscale şi a muncii la negru.