Manifestanţii din Libia au înfiinţat un consiliu militar
Componenţa aşa-numitului consiliu militar din Benghazi nu este cunoscută, dar iniţiatorii acestuia se străduie să aducă pe listă mai mulţi ofiţeri din armata libiană.
01 Martie 2011, 18:57
În oraşul Beghazi, din estul Libiei, manifestanţii anti-Gadaffi au anunţat înfiinţarea unui aşa-numit consiliu militar, organism care se vrea precursorul unei viitoare armate de eliberare.
Iniţiatorii au declarat că vor încerca să includă şi alte oraşe în acest proiect militar, prima sarcină fiind stabilirea de contacte cu organizaţii similare din alte localităţi libiene, unde au loc manifestaţii de protest.
În acest timp, tot mai multe state anunţă blocarea conturilor familiei Gadaffi.
Componenţa aşa-numitului consiliu militar din Benghazi nu este cunoscută până la această oră, dar iniţiatorii acestuia se străduie să aducă pe listă mai mulţi ofiţeri din armata libiană, care au fost alături de protestatari încă din primele zile, iar aceştia au şi propus un marş spre capitală sau operaţiuni de susţinere a manifestanţilor din Tripoli, idee respinsă însă de liderii militari.
Generalul care răspunde de soldaţii din Benghazi, a declarat că cererea de neintervenţie a venit chiar de la insurgenţii din Tripoli, care l-ar fi anunţat că sunt în stare să se descurce şi singuri.
În acest timp, mai mulţi civili şi militari, care nu îl mai sprijină pe Gadaffi, au declarat că, după ce s-au antrenat câteva zile la Benghazi, sunt gata să traverseze deşertul, chiar şi pe jos, pentru a-i ajuta pe manifestanţii din capitala libiană.
Proteste în Africa şi Asia
În paralel cu manifestaţiile din Libia, tulburările continuă în mai multe state din nordul Africii sau chiar din Asia.
La graniţa Libiei cu Tunisia, poliţiştii de frontieră tunisieni au tras focuri de armă în aer în încercarea de a controla mulţimea de oameni care se grăbeşte să treacă graniţa.
Martorii oculari susţin că cel puţin trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. În Yemen, câteva zeci de mii de manifestanţi, după estimarea ziariştilor, au blocat centrul capitalei Sana'a la apelul opoziţiei, cerând plecarea preşedintelui Ali Abdullah Saleh.
Protestatarii au blocat trei străzi care duc la Universitatea din Sana'a, locul unde, acum o lună, au început manifestaţiile.
Între timp, s-a anunţat că preşedintele yemenit a demis guvernatorii a cinci provincii - una din vest şi patru din sudul ţării - unde au loc proteste violente antiguvernamentale.
În Iran, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor adunaţi astăzi în centrul Teheranului. Un site al opoziţiei iraniene anunţă că cel puţin cinci protestatari ar fi fost arestaţi.
Date oficiale nu există însă, iar confirmarea e greu de obţinut pentru că jurnaliştii străini nu au voie să transmită nimic despre proteste.