Mâlul toxic deversat în Ungaria a ajuns în Dunăre
Autorităţile române au anunţat că unda de poluare, rezultată din accidentul ecologic din Ungaria, a ajuns în fluviul Dunărea, pe teritoriul maghiar. Bulgaria, România, Serbia şi Ucraina ar putea fi afectate.
07 Octombrie 2010, 17:26
Administraţia Naţională "Apele Române" au informat că unda de poluare rezultată din accidentul ecologic din Ungaria a trecut de râul Raba şi a ajuns în fluviul Dunărea, mai devreme cu o zi.
Potrivit prognozelor specialiştilor unda poluantă ajunsă amonte de Budapesta va parcurge circa cinci zile până la intrarea în România.
Şeful regional al serviciilor de luptă împotriva catastrofelor, Tibor Dobson a declarat că fluxul toxic provocat de accidentul industrial a început să afecteze ecosistemul cursului principal al Dunării, unde mai mulţi peşti morţi au fost observaţi, transmite Agenţi France Press.
Surse din instituţiile româneşti cu atribuţii în gestionarea eventualelor urmări ale accidentului ecologic declarau, joi, că autorităţile de la Bucureşti nu au reuşit să afle nici la trei zile după accidentul ecologic din Ungaria, care este exact substanţa care a poluat apele şi nici cantitatea de poluant scursă după ruperea barajului.
"În lipsa acestor informaţii, nu putem decât să facem măsurători la intrarea Dunării în ţară şi să sperăm că nimic rău nu se va întâmpla", au declarat reprezentanţii Administraţiei Naţionale "Apele Române".
Ministrul român de externe solicită noi informaţii
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a solicitat informaţii actualizate autorităţilor ungare asupra evoluţiilor înregistrate de la producerea deversării toxice şi a trimis o scrisoare omologului ungar în care exprimă solidaritatea cu familiile victimelor, informează Ministerul român de externe.
Deasemenea s-a oferit sprijin din partea autorităţilor române.
Teodor Baconschi a exprimat preocuparea autorităţilor române şi a opiniei publice în ce priveşte consecinţele deversării asupra mediului, indicând necesitatea unui dialog susţinut între factorii de decizie locali şi centrali din cele două state.
Bulgaria, România, Serbia şi Ucraina ar putea fi afectate de scurgerea de reziduuri chimice dintr-un rezervor avariat al unei fabrici de alumină din vestul Ungariei, accident soldat cu patru morţi şi 120 de răniţi.