Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE UPDATES: Summitul UE de la Sibiu (FOTO+VIDEO+AUDIO)

La Sibiu s-a desfășurat summitul informal al liderilor UE, 9 mai 2019.

Foto: Carmen Vulcan

Articol de Petruț Hîrțescu, Răzvan Stancu, 09 Mai 2019, 09:02

UPDATE: "Summitul şi Declaraţia de la Sibiu" - comentariile lui Titus Corlăţean, Teodor Baconschi și Andrei Ţărnea, la RRA.

UPDATE - Viorica Dăncilă - "România este de mult timp pregătită să adere la spaţiul Schengen"

România este de mult timp pregătită să adere la spaţiul Schengen, iar statele care se opun au motive politice pentru care nu acceptă acest lucru - a afirmat joi, la Alba-Iulia, premierul Viorica Dăncilă.

Precizarea a fost făcută în contextul în care premierul Olandei, Mark Rutte, a afirmat joi, la Sibiu, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor, că ţara noastră va intra în Schengen, atunci când va începe să se conformeze tuturor regulilor statului de drept şi ale democraţiei.

Pe de altă parte, liderul PNL, Ludovic Orban, a salutat adoptarea "Declaraţiei de la Sibiu" de către liderii Uniunii Europene, şi a susţinut că este un moment "major" care oferă României o perspectivă solidă în discuţiile despre viitorul proiect comunitar.

UPDATE: 22.30 - Concluziile Summitului informal de la Sibiu, prezentate în conferinţa de presă

Agenda globală - Realizator: Simina Botar - Discuţiile de la summit au fost în spatele uşilor închise. Un summit informal permite lidelor să discute deschis mai multe teme, pregătind sau şelfuind diferenţele până la un posibil consens. Oana Bâlă a urmărit concluziile summitului, prezentate în conferinţa de presă de preşedintele României, preşedintele Consiliului şi preşedintele Comisiei Europene.

Reporter: Oana Bâlă - Summitul informal de la Sibiu a fost unul al unităţii şi al determinării de a continua avansarea proiectului integării europene - a declarat preşedintele Klaus Iohannis.El s-a arătat încântat că dinspre România porneşte un mesaj pozitiv al statelor membre şi al instituţiilor europene, de a consolida Uniunea pe baza unui set clar de principii şi de valori. Şeful statului a vorbit şi despre viitoarea agendă strategică a Uniunii Europene:

Klaus Iohannis: "Noi ne dorim o agendă strategică, care să reflecte o viziune ambiţioasă pentru viitorul Uniunii Europene, de natură să aducă beneficii concrete tuturor cetăţenilor europeni. Din această perspectivă credem că noua agendă strategică trebuie să se concentreze pe promovarea unei Europe a creşterii convergenţei, consolidarea pieţei unice, întărirea securităţii interne a Uniunii Europene şi asigurarea unei acţiuni externe eficiente".

Reporter: Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spunea în discursul său că summitul nu a arătat doar o unitate de faţadă, ci una solidă. În opinia sa, chestiunile europene trebuie privite îndeaproape şi a atras atenţia că, în ultimii cinci ani, şomajul, dar şi deficitele bugetare, au scăzut.

Jean-Claude Juncker: "Am constatat, astăzi, că sloganul meu "To be big on big and to be small on small", adică să acţionăm cu acţiuni de amploare acolo unde sunt importante şi să nu exagerăm când sunt lucruri mărunte, este un slogan care a fost adoptat de ceilalţi actori, de asemenea. Este important să privim lucrurile europene îndeaproape şi să constatăm că, faţă de 2014, de exemplu, şomajul a scăzut, şi-a revenit la un nivel comparabil cu cel de dinainte de criza din 2007. Deficitele bugetare, de asemenea, au scăzut, de la 6,2 % la 0, 6%. Să spunem că totul prost, este o eroare. Este adevărat că nu putem spunem că totul merge bine şi perfect. Ar fi incomplet".

Reporter: La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că îşi doreşte nominalizări pentru conducerea instituţiilor europene, până în luna iunie, aşa că va convoca o întâlnire cu liderii Uniunii, pe 28 mai, imediat după alegerile europarlamentare. El şi-a continuat discursul în limba română, felicitând România pentru organizarea summitului de la Sibiu.

Donald Tusk: "Când ne-am întâlnit în ianuarie, la startul preşedinţiei române, am vorbit din suflet despre România, pentru că am convingerea că sunteţi remarcabili. Aţi organizat un summit excepţional. Puteţi fi mândri de munca depusă, la fel cum Europa este mândră de dumneavoastră. Pur şi simplu m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră. eporter: Liderii europeni au vorbit şi despre susţinerea statului de drept, precizând că Uniunea Europeană nu ar putea exista fără acesta, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că unii politicieni nu îşi doresc stat de drept în România".

UPDATE ora 22.00 - La această oră, în Piaţa Mare din Sibiu are loc un mare concert de Ziua Europei.

La această oră, în Piaţa Mare din Sibiu are loc un mare concert de Ziua Europei, care încheie summitul liderilor europeni. Corespondentul RRA Carmen Vulcan este acolo şi ne spune, în direct, care este atmosfera. Bună seara, Carmen! eporter: Carmen Vulcan - Bună seara! În ciuda ploii mărunte, câteva mii de sibieni /.../ în Piaţa Mare, la spectacolul concert oferit de Primărie, în care au cântat Junii Sibiului, iar acum /.../ care încheie sărbătoarea Zilei Europei şi a Summitului şefilor de stat şi de Guvern din UE. Vreau să spun că sibienii nu au simţit prea apăsător restricţiile impuse şi foarte mulţi au trecut prin filtrele de securitate şi au venit în cursul dimineţii, în Piaţa Mare, să îi vadă pe liderii europeni sosind pe covorul roşu sau la poza de familie, de la prânz. Cu o parte dintre ei am stat şi eu de vorbă. eporter: Aveţi steagul tricolor în mână? : Da. Este un eveniment istoric şi merita să venim, pentru România, cât şi pentru oraş. eporter: Ca tânăr, ce mesaj aveţi pentru liderii europeni strânşi acum la Sibiu? : Să se gândească mai mult la viitorul Europei şi al planetei, în general. Referitor la încălzirea globală cred că ar fi un subiect important de discutat. eporter: De ce aţi venit azi în Piaţa Mare? : Nu cred că ni se mai întâmplă aşa ceva în această viaţă. eporter: După poza de familie, din mijlocul Pieţei Mari, liderii europeni s-au îndreptat spre mulţime. A fost un moment emoţionant, poate cel mai emoţionant moment al summitului, şi pot să spun că au făcut o baie de mulţime, au stat de vorbă cu oamenii, unii au venit chiar în costume populare. A fost o zi de sărbătoare astăzi la Sibiu.

UPDATE: ora 20.30 - Mesajul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru români.

Uniunea Europeană se confruntă acum cu problema naţionalismului - a atras atenţia, în această seară, preşedintele francez Emmanuel Macron, la finalul summitului european de la Sibiu. El i-a invitat pe europeni să meargă la vot peste două săptămâni, când vor fi alegeri europarlamentare, pentru a participa astfel la construcţia Europei viitoare. Emmanuel Macron a apreciat că întâlnirea liderilor europeni de astăzi, de la Sibiu, a fost importantă şi a avut şi un mesaj pentru români: mmanuel Macron: Vreau să-i mulţumesc preşedintelui Iohannis pentru preşedinţia actuală a Consiliului, pe care o asigură România şi pentru primirea care ne-a făcut-o în Sibiu, zilele acestea. Cred însă că tensiule au crescut în România şi suntem foarte atenţi cu acest subiect. Am obsevat că şi preşedintele Iohannis este mereu prezent şi atent la ce se întâmplă, pentru a menţine un echilibru pentru poporul român. Sunt convins că a fi puternic în Uniunea Europeană, a împărţi toate valorile şi a înţelege derapajele justiţiei, este foarte important. ealizator: Şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, la finalul summitului, că reuniunea liderilor europeni are o importanţă simbolică. Totodată, Angela Merkel a salutat buna convieţuire dintre români şi minoritatea germană, despre care a afirmat că este o punte de legatură între România şi Germania.

UPDATE: ora 20.00 - Angela Merkel: "Oraşul Sibiu - Hermannstadt - este un simbol al transformărilor democratice din centrul şi estul Europei şi al bunei convieţuiri".

Summitul european de astăzi, de la Sibiu, are o importanţă simbolică - a afirmat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul reuniunii liderilor europeni.

Angela Merkel: "Cred că are o mare semnificaţie simbolică faptul că această întâlnire a avut loc chiar de Ziua Europei şi la 14 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Oraşul Sibiu - Hermannstadt - este un simbol al transformărilor democratice din centrul şi estul Europei şi al bunei convieţuiri, şi mă refer la cea cu minoritatea germană de aici, care, din mult puncte de vedere, constituie o punte de legătură între România şi Germania".

Realizator: Corespondentul nostru, Carmen Vulcan, precizează că Angela Merkel a avut, în această seară, la Sibiu, alături de preşedintele Klaus Iohannis, şi o întâlnire separată cu reprezentanţi ai minorităţii germane din ţara noastră.

UPDATE 19.00. Conferință de presă comună Klaus Iohannis, Donald Tusk și Jean-Claude Juncker.

UPDATE 18.45. Conferința de presă a cancelarului german Angela Merkel. (Foto: Carmen Vulcan)

UPDATE 18.30. Mii de sibieni, dar şi turişti au venit, astăzi, în Piaţa Mare să-i vadă pe liderii europeni care participă la summitul de la Sibiu.

UPDATE 17.00. Migrația, terorismul și comunicarea cu cetățenii sunt principalele vulnerabilități ale Uniunii Europene, este concluzia dezbaterii "Viitorul Europei", organizată la Sibiu în marja summitului european.

UPDATE 16.50. Unul dintre corturile pentru jurnalistii acreditati la Summit (Foto: Carmen Vulcan)

UPDATE 14.30 Liderii Uniunii Europene au adoptat Declarația de la Sibiu.

UPDATE 13.45 LIVE VIDEO Baie de mulţime a liderilor UE în Piaţa Mare din Sibiu.

UPDATE RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI 13.20 PROBLEME LA ZI. Summitul Uniunii Europene de la Sibiu. Duplex Bucureşti – Sibiu.

AUDIO:

Producător Magda Zăvoianu.

Realizatori Pavel Ionescu şi Carmen Gavrilă.

Invitat în studioul de la Bucureşti, Claudiu Degeratu – analist geopolitic şi în studioul de la Sibiu, Dan Cărbunaru – jurnalist, director Calea Europeană

UPDATE:LIVE VIDEO Începutul Summitului de la Sibiu

UPDATE:LIVE VIDEO Sosirea sefilor de stat si de guvern la Summitul de la Sibiu.

UPDATE ora 12.43: Președintele Franței, Emmanuel Macron, a ajuns în Piața Mare din Sibiu.

UPDATE ora 12.40 : Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a ajuns la summit.

UPDATE ora 12.27 : EXCLUSIV RADIO ROMÂNIA: Proiectul Declaraţiei de la Sibiu

UPDATE ora 11.32: Președintele României, Klaus Iohannis, a ajuns în Piața Mare din Sibiu.Acesta a dat câteva declarații.

"Klaus Iohannis: Bună ziua! Este o zi frumoasă, un eveniment frumos. Daţi-mi voie să vă spun şi dumneavoastră, şi celor care se uită la noi: felicitări de Ziua Europei! Este o zi frumoasă, aici, în Sibiu, o zi mare pentru România. Începe Summitul de la Sibiu şi astăzi, de Ziua Europei, Europa vine în România. Aici, din centrul României, de la Sibiu, se va decide viitorul UE. Peste câteva minute vor începe liderii de state, liderii de guverne să sosească aici, în Piaţa Mare. Ne vom întruni şi vom decide cum va arăta viitorul UE. Avem pregătită o declaraţie pentru cetăţenii europeni, Declaraţia de la Sibiu, care va arăta că suntem hotărâţi, suntem uniţi, ştim ce vrem, dorim să ne implicăm pentru un viitor foarte bun al UE. O zi foarte importantă pentru România, o zi foarte importantă pentru români! Astăzi Europa vine la noi. România contează, românii contează!

Reporter: Dle preşedinte, există şi un apel al liderilor europeni de Ziua Europei privind participarea la alegerile europarlamentare care se apropie.

Klaus Iohannis: Da, sunt printre semnatarii acelui apel şi nu întâmplător a fost lansat astăzi, de Ziua Europei. Toţii preşedinţii din UE, preşedinţii de state am semnat un apel prin care îi chemăm pe europeni la urne. Aceste alegeri europarlamentare nu sunt alegeri obişnuite. La aceste alegeri se decide realmente viitorul UE. Vedeţi că avem peste tot partide eurosceptice, politicieni populişti, politicieni care nu vor să continuăm în această frumoasă Uniune Europeană, iar cetăţenii europeni sunt chemaţi să decidă prin vot ce fel de viitor vrem pentru UE. Este clar că avem de ales între partide tradiţionale, partide care vin cu soluţii şi partide populiste, extremiste, care vin cu sloganuri, dar nu cu soluţii. Iată, şi pentru noi, pentru români, acest vot contează şi acest vot contează şi la europarlamentare, şi la referendum. Referendumul pe care l-am convocat este despre viitorul nostru în UE. Acum se decide calea pe care vom merge în UE. Şi merită să votăm, fiindcă am muncit, noi toţi am muncit ani de zile ca să ajungem aici. România este o ţară europeană, este o ţară respectată, se vede. Vor veni toţi liderii europeni astăzi, aici, la noi. Klaus Iohannis: Haideţi să fim pro-europeni, să mergem la vot, să votăm pentru viitorul nostru european. Votul românilor contează, contează în România şi contează în Europa.


Reporter: Domnule preşedinte, puteţi, în discuţiile informale, ridica şi o problemă care ne doare pe noi în România, cea a spaţiului Schengen? Ştim foarte bine cât am muncit pentru a fi parte din spaţiul Schengen.


Klaus Iohannis: Vedeţi, am muncit enorm de mult şi această chestiune Schengen am pus-o în discuţie de nenumărate ori şi fiţi siguri că şi astăzi voi discuta cu liderii europeni despre Schengen, însă vedeţi că lucrurile nu merg întotdeauna aşa cum ne imaginăm. Avem politicieni care, din păcate, au arătat Europei că nu avem numai o faţă frumoasă, avem şi politicieni care atacă justiţia, din păcate, avem politicieni care, din păcate, atacă chiar şi instituţiile europene şi în aceste condiţii, din păcate, în loc să mergem mai departe, să fim acceptaţi cu totul şi inclusiv în spaţiul Schengen, au apărut acele discuţii despre statul de drept din România, discuţii care, evident, au fost antamate de politicienii noştri care vor altceva decât binele României. Românii îşi doresc să fie europeni şi vă promit că vom rămâne şi pot să vă promit că peste puţin timp, probabil nu astăzi, dar peste puţin timp vom fi şi în Schengen şi vom scăpa şi de MCV.

Reporter: Se vorbeşte despre unitatea Europei la Sibiu, domnule preşedinte, dar scena politică internă pare mai dezbinată ca niciodată. Aveţi un mesaj, inclusiv pentru majoritatea guvernamentală care nu e /.../


Klaus Iohannis: Am un mesaj clar pentru români: haideţi să decidem împreună viitorul României, haideţi să mergem la vot, să avem un rezultat clar şi să ştim ce vrem. Eu vreau România puternică în Europa.


Reporter: Spuneaţi despre viitorul...


-: /.../
Klaus Iohannis: Imediat.


Reporter: ... României în Europa, se va regăsi pe tema discuţiilor de astăzi şi problema securităţii energetice, mai ales dacă ne gândim că noi suntem în Europa de Est?


Klaus Iohannis: Pe agenda strategică, cu siguranţă această chestiune se va regăsi. Astăzi, bănuiesc că în cadrul discuţiilor vom aborda pentru a stabili liniile directoare pentru agenda strategică pentru următorul mandat şi chestiuni legate de climă, chestiuni legate de securitate energetică. Toate acestea vor fi discutate. O să vedeţi în Declaraţia de la Sibiu, multe chestiuni vor fi enunţate, dar următoarea fază este la Consiliul din iunie, când stabilim agenda strategică pentru următorul mandat.


Reporter: /.../ despre referendum. Veţi participa la mitingurile PNL pentru referendum, pe care le organizează /.../


Klaus Iohannis: Eu voi participa la mitinguri pentru a face cunoscut referendumul, da.


Reporter: Domnule preşedinte...


Klaus Iohannis: Vă rog!


Reporter: ... aţi scris că aţi redactat cu pixul pe hârtie Declaraţia de la Sibiu.


Klaus Iohannis: Am contribuit un pic la Declaraţia de la Sibiu. Mulţumesc! Ne mai vedem astăzi!

FOTO: Carmen Vulcan.

UPDATE 11.30 RADIO ROMĂNIA ACTUALITĂŢI - VIDEO: Invitatul Prietenilor de la 10 este Eliza Vaș, expert în cadrul Biroului Studii și Analize, Institutul European din România.

UPDATE Ora 10.45 Piata Mare din Sibiu in asteptarea sosirii sefilor de stat si de guvern la Summitul de Sibiu. Foto: Oana Bâlă

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI ora 10:00: Sibiul este astăzi locul de întâlnire al celor mai importanţi lideri din statele Uniunii Europene şi de la Bruxelles. 27 de şefi de stat şi de guvern, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, 900 de junalisti şi o sută de traducatori fac din Sibiu capitala Europei pentru o zi. Este un summit ce va începe în aproximativ trei ore, la care ar urma să se traseze calea pe care va merge Uniunea Europeană până în 2025. Oana Bâlă este în direct în "Radiojurnal" cu cele mai noi informaţii.

Reporter: În Piața Mare din Sibiu, unde peste două ore urmează să sosească șefii de stat și de guvern din țările membre ,se află deocamdată doar jurnaliștii care vor reflecta summitul informal de astăzi. Președintele Klaus Iohannis va fi prezent aici la ora 11:45 și îi va întâmpina pe liderii europeni care continuă să sosească la Sibiu. O parte dintre aceștia au ajuns de ieri, pentru a participa la diferite dezbateri în marja summitului.

La 12:30, va începe reuniunea Consiliului European cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în sala Atrium a Primăriei din Sibiu, reuniunea fiind urmată de o fotografie de familie și de un dejun de lucru la muzeul Brukenthal. După-amiază este programată a doua sesiune de lucru și o conferință de presă comună a președintelui României cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Şeful statului sublinia că liderii europeni vor încerca să creioneze astăzi o serie de orientări ambițioase pentru definirea noii agende strategice, 2019-2024, iar summitul va rămâne ca un moment remarcabil în istoria proiectului european. Înaintea reuniunii de la Sibiu, 21 de șefi de stat din Uniunea Europeană, printre care și președintele Klaus Iohannis, au semnat cu ocazia Zilei Europei un apel comun. În document se arată că este necesară implicarea activă în promovarea unei Europe pașnice și integrate.

Președinții mai precizează că Europa unită are nevoie de un vot puternic al popoarelor și îi invită pe cetățeni să-și exercite dreptul de vot la alegerile europarlamentare.

La această oră, la Muzeul Astra, din Sibiu, are loc summitul Partidului Popular European, la care participă șeful statului, cancelarul german, Angela Merkel, dar și cancelarul Austriei, Sebastian Kurz.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI ora 8:30: Apel Matinal - Invitat: ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu

Reguli care trebuie respectate în perioada alegerilor
România 23 Noiembrie 2024, 19:36

Reguli care trebuie respectate în perioada alegerilor

Ministerul de Interne derulează la nivel național campania de informare România votează.

Reguli care trebuie respectate în perioada alegerilor
Risc de avalanșe
România 23 Noiembrie 2024, 17:07

Risc de avalanșe

Traseele turistice montane omologate care ajung la altitudini mari sunt declarate închise în sezonul de iarnă

Risc de avalanșe
A doua zi de vot în diaspora
România 23 Noiembrie 2024, 16:51

A doua zi de vot în diaspora

În Germania, românii votează în cele 86 de secții de votare organizate de MAE.

A doua zi de vot în diaspora
A murit Gabriel Cotabiță
România 23 Noiembrie 2024, 13:58

A murit Gabriel Cotabiță

Anunțul a fost făcut de cunoscutul dirijor Ionel Tudor.

A murit Gabriel Cotabiță
Stațiunea Parâng, fără energie electrică
România 23 Noiembrie 2024, 13:16

Stațiunea Parâng, fără energie electrică

În stațiune sunt cazați și turiști, care veniseră după ce pe pârtii s-a depus un strat consistent de zăpadă.

Stațiunea Parâng, fără energie electrică
Trei trenuri au fost repuse în circulaţie
România 23 Noiembrie 2024, 13:16

Trei trenuri au fost repuse în circulaţie

Traficul feroviar se desfăşoară în condiţii de iarnă, în special pe raza sucursalelor regionale Iaşi şi Braşov.

Trei trenuri au fost repuse în circulaţie
35.000 de angajaţi ai MAI asigură transportul în siguranţă a buletinelor de vot
România 23 Noiembrie 2024, 13:16

35.000 de angajaţi ai MAI asigură transportul în siguranţă a buletinelor de vot

Pe parcursul nopţii ei vor asigura măsurile de protecţie pentru secţiile de votare constituite la nivel naţional.

35.000 de angajaţi ai MAI asigură transportul în siguranţă a buletinelor de vot
Peste 60.000 de români au votat la secțiile deschise în străinătate
România 23 Noiembrie 2024, 12:14

Peste 60.000 de români au votat la secțiile deschise în străinătate

Alegătorii de peste hotare pot vota la orice secţie cu un document de identitate valabil.

Peste 60.000 de români au votat la secțiile deschise în străinătate