Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE UPDATES: Marea Britanie a votat pentru ieșirea din UE

Vă ținem la curent cu ultimele anunțuri și informații privind referendumul desfășurat joi în Marea Britanie #Brexit

Centru de votare în Londra. Foto: Pavel Ionescu.

Articol de Ionuţ Iamandi, 24 Iunie 2016, 07:12

Live Text suspendat la ora 15.00. Pentru mai multe informații vă invităm să accesați pagina noastră specială și să ascultați postul nostru de radio, Radio România Actualități.

Ora 14.45. Votul britanicilor în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană (UE) "pune la grea încercare Europa", care "nu mai poate continua ca până acum" și trebuie de azi înainte "să se concentreze pe esențial", a estimat președintele Franței, Francois Hollande, informează AFP.

Ora 14.35. Cancelarul german Angela Merkel a apreciat că Brexit-ul este o "lovitură adusă Europei" și a anunțat că i-a invitat luni, la Berlin, pe președintele francez François Hollande, premierul italian Matteo Renzi și președintele Consiliului European, Donald Tusk, transmite AFP.

Ora 13.45. Premierul Dacian Cioloș spune că a luat notă cu regret de rezultatul referendumului din Marea Britanie, însă precizează că respectă decizia poporului britanic.

Ora 13.40. Președinta Partidului Național Scoțian Nicola Sturgeon a spus că acum "referendumul privind independența Scoției este din nou pe masă". Scoția a votat masiv pentru rămânerea în UE și beneficiază de o serie de fonduri europene care în caz de Brexit vor fi pierdute.

Ora 13.20. A început emisiunea Probleme la zi de la Radio România Actualități, consacrată rezultatului referendumului din Marea Britanie. Foto: Alexandru Dolea.

Ora 13.15. Susținătorul campaniei Leave, Boris Johnson, un posibil aspirant la șefia partidului conservator, spune despre premierul demisionar David Cameron că este "curajos și principial".

Boris Johnson a mai declarat că Marea Britanie va rămâne "o mare putere europeană".

Ora 12.40. Preşedintele Klaus Iohannis declară că drumul României este alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene.

"Trebuie să redefinim proiectul european, să-l facem mai bun şi mai apropiat de cetăţean", a spus președintele după întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi liderii partidelor politice.

El a dat asigurări că administrația va avea grijă de cetățenii români care muncesc în Marea Britanie în perioada care urmează, în care se vor negocia termenii despărțirii Marii Britanii de UE.

Ora 11.40. Reuters: Candidatul american la președinție Donald Trump, aflat în vizită în Scoția, a declarat că britanicii "și-au luat țara înapoi" în urma referendumului de joi.

Ora 11.20. AFP transmite că Spania a înaintat o propunere pentru "o suveranitate comună" asupra teritoriului britanic al Gibraltarului, care a votat covârșitor pentru rămânerea în UE.

Ora 11.05. Economia românească nu are motive de îngrijorare după votul la referendumul din Marea Britanie, a spus preşedintele Klaus Iohannis, la începutul consultărilor de la Cotroceni cu premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi liderii partidelor politice. Şeful statului a afirmat, totodată, că din discuţiile avute deja cu liderii politici concluzia este ca România să continue pe calea europeană.

Ora 11.05. Conform graficelor de vot, cele mai pronunțat anti-UE zone au fost cele din centrul Angliei, în vreme ce cele mai pro-UE regiuni sunt în Scoția și zona marilor aglomerații urbane.

How the United Kingdom voted to leave the E.U.: https://t.co/7SfUkXiSQcpic.twitter.com/UrXNhrcfmE

— Post Graphics (@PostGraphics) June 24, 2016

Ora 10.35. Președinția anunță că președintele Klaus Iohannis i-a invitat la Palatul Cotroceni, începînd cu ora 11:00, pe prim-ministrul Dacian Cioloș, pe guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și pe liderii partidelor politice pentru consultări pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii. Pe aceeaşi temă, primul-ministru a convocat o şedinţă specială de guvern, care e programată să înceapă de la ora 12.00.

Urmăriți aici, în format LIVE UPDATES, cele mai recente informații despre efectele produse de referendumul din Marea Britanie.

Urmăriți aici toate articolele și analizele noastre despre #Brexit.

Ora 10.25. Premierul David Cameron a declarat că până la Congresul partidului conservator britanic de peste trei luni, guvernul ar trebui să aibă un nou prim-ministru.

"Cred ca este normal ca negocierile de despărțire de UE să fie conduse de un alt premier", a spus David Cameron, care a fost un sustinător al campaniei Remain.

Trimisul nostru special la Londra Pavel Ionescu transmite că premierul a mai anunțat că a informat-o pe Regina Elisabeta a II-a de deciziile sale.

Luni va fi o nouă şedinţă a Guvernului britanic, iar David Cameron a anunţat şi că va merge săptămâna viitoare să le prezinte rezultatul votului liderilor europeni, mai spune corespondentul nostru.

Ora 10.25. Corespondetul RRA la Bruxelles Cerasela Rădulescu spune că se anunţă "zile complicate la Bruxelles începând de astăzi".

"Ieşirea Marii Britanii va fi însă un proces de durată. Aşa cum ştim, Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona prevede o perioadă de doi ani ca procedură dacă un stat membru decide să părăsească Uniunea Europeană", mai spune corespondentul nostru.

--fb1

Ora 10.15. Bursa londoneză a deschis în scădere cu mai bine de 8% în urma rezultatuluiu la referendum.

În primele minute, indicele FTSE 100 s-a devalorizat cu 500 de puncte, apoi și-a mai revenit puțin.

Cela mai lovite au fost băncile, acțiunile Barclays și RBS căzând cu aproximativ 30%.

Ora 09.55. Președintele UE Donald Tusk spune că Uniunea "este hotărâtă să mențină unitatea celor 27" de state rămase.

"Este un moment istoric, dar, cu siguranţă, nu este momentul pentru reacţii isterice. Vreau să asigur pe toată lumea că suntem pregătiţi şi pentru acest scenariu negativ. (...) În ultimele două zile am vorbit cu toţi liderii din UE, mă refer la prim-miniştri şi preşedinţi, precum şi cu preşedinţi ai instituţiilor UE, în legătură cu posibilitatea unui Brexit. Astăzi, în numele celor 27 de lideri, pot spune că suntem hotărâţi să ne menţinem unitatea, ca 27. Pentru noi toţi, Uniunea este cadrul pentru viitorul nostru comun. (...)

"Pentru a discuta detaliile procedurilor următoare, am propus liderilor o reuniune informală a celor 27, în marja summitului Consiluilui European, şi le voi propune, de asemenea, liderilor, să începem o reflecţie amplă asupra viitorului Uniunii noastre. Este adevărat că ultimii ani au fost cei mai dificili din istoria Uniunii noastre, dar îmi amintesc mereu ce îmi spunea tatăl meu: ce nu te omoară, te face mai puternic", a spus Donald Tusk.

Ora 09.20. Sunt anuntate REZULTATELE FINALE OFICIALE ale referendumului din Marea Britanie: 17.410.742 voturi și aproximativ 51,9% pentru IESIREA din UE; 16.141.241 voturi și aproximativ 48,1% pentru RĂMÂNEREA în UE.

Prezența la urne a fost ridicată, de peste 70%, adică peste 30 de milioane de votanți, cea mai mare de la alegerile generale din 1992.

The UK has voted to leave the EU, all the votes are in https://t.co/m92qRMPV6H#Brexitpic.twitter.com/J5Y0l8h61h

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) June 24, 2016

Ora 09.10. Statele Unite reacționează cu prudență la rezultatul prefigurat al referendumului din Marea Britanie. "Președintele Obama este informat permanent de evoluția situației și speră că va vorbi în cursul zilei cu premierul David Cameron", a spus un purtător de cuvânt al administrației americane.

Ora 09.00. Liderul extremei drepte franceze Marine Le Pen spune că Franța ar trebui să organizeze un referendum asemănător cu cel britanic privind apartenența la UE.

Ora 08.40. Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, declară că se așteaptă ca negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană "să înceapă rapid" (Reuters).

Ora 08.35. Liderii instituţiilor europene urmează să se pronunţe, în această dimineaţă, într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, asupra rezultatului referendumului din Marea Britanie.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat deja că nu va exista, "în nici un caz", o nouă negociere cu Londra.

Ora 08.30. Eurodeputatul Norica Nicolai, vicepreşedinte al grupului ALDE din Parlamentul European, a explicat, într-o declaraţie la Radio România Actualităţi, care este, în opinia sa, semnificaţia votului pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"O serie de decizii pe care guvernul de la Londra le-a luat şi le-a motivat cu celebra etichetă "aşa cere Bruxellesul", ceea ce se întâmplă nu numai la Londra, ci aproape în toată Europa.

"Probabil o frustrare pe chestiuni care ţin de locurile de muncă, care ţin de prestaţiile sociale, teamă de imigraţie. Toate acestea, probabil şi generate de prezenţa unor politicieni populişti, agresivi, fără soluţii, care, din păcate, nu au fost lăsaţi să conducă nicăieri, au generat un vot de frustare", a spus Norica Nicolai.

Ora 08.25. Partidul Național Scoțian, care a militat pentru iesirea Scoției din Marea Britanie la referendumul din 2014, declară că Scoția "își vede viitorul ca parte a Uniunii Europene".

Ora 08.20. Într-o primă reacţie, Nigel Farage, liderul Partidului Populist UKIP, unul dintre susţinători ai ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a salutat rezultatul referendumului: "Dacă predicţiile sunt corecte, oamenii adevăraţi, oamenii obişnuiţi, oamenii cinstiţi au învins!

"Această victorie care dărămă acest proces ratat al Uniunii Europene şi ne deschide calea spre o Europă de ţări suverane, care fac comerţ împreună, sunt prietene între ele, cooperează între ele.

"Să renunţăm la steagul, la imnul acesta al Uniunii Europene şi la tot ce a mers rău!

"Fie ca 23 iunie să rămână în istorie drept Ziua Independenţei Noastre!", a spus Nigel Farage.

Ora 08.15. Bursele asiatice înregistrează fluctuaţii la fiecare anunţ al rezultatelor parţiale de la Londra. Redactrorul RRA Laurentiu Văduva transmite că "Reuters vorbeşte deja de un "carnagiu" astăzi pe pieţele financiare".

Analiştii niponi - citaţi de France Presse - spun că pieţele fluctuează între speranţă şi deziluzie. Într-un prim val, s-a considerat că partizanii menţinerii Marii Britanii în Uniune vor câştiga, iar lira sterlină a urcat peste valoarea de un dolar şi jumătate. Bursele de pe Wall Street şi cele europene au terminat ieri, toate, pe creştere clară. Retur însă, azi-noapte, pe Bursa de la Tokyo, după ce primul exit poll britanic a indicat un avantaj al taberei pro-Brexit. Au urmat anunţuri regionale împărţite, lira sterlină s-a depreciat apoi rapid, ajungând - potrivit Bloomberg - la cea mai scăzută valoare faţă de dolar din anul 1985. Văzută acum ca o monedă de refugiu, yenul japonez s-a apreciat rapid și faţă de euro, și față de dolar.

Ultimele ore, cu informaţii din ce în ce mai favorabile unui posibil Brexit, au generat o scădere de 6,7% la Bursa de la Tokyo - potrivit CNN -, cea de la Hong Kong a pierdut și ea cinci procente, Bursa de la Shanghai a deschis şi în scădere, scăderi sunt aşteptate astăzi şi la marile burse europene. Amintim că Fondul Monetar Internațional a avertizat deja că o ieşire a Marii Britanii din Uniune ar provoca un şoc imediat şi violent. Şi la noi în ţară, specialiştii apreciază că o eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea avea un efect negativ asupra investiţiilor şi cursului leului.

Ora 08.15. În Olanda, o primă reacţie după referendumul britanic a venit din partea politicianului de extremă dreapta, Geert Wilders, el scriind pe o reţea de socializare "La revedere Bruxelles!". Geert Wilders a anunţat încă de la începutul săptămânii că, în cazul unui Brexit, vrea să iniţieze imediat un referendum similar în Olanda, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Claudia Marcu.

Ora 08.10. Mai multe voci venite din partea unor parlamentari conservatori, a guvernului laburist din umbră și a lui Nigel Farage cer acum demisia premierului David Cameron.

Trimisul nostru special la Londra Pavel Ionescu transmite că într-o asmenea situaţie, este probabil ca premierul David Cameron să își depună mandatul, "măcar pentru faptul că el a condus tabăra în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană".

"Este clar însă că nicio mişcare nu se va întâmpla până când un rezultat definitiv nu va fi anunţat", transmite corespondentul RRA.

Ora 08.00. Recapitulare: Previziunile BBC, Sky News, iTV și The Telegraph arată că referendumul a fost câștigat de tabăra Leave, după numărarea a peste 70 la sută din voturile exprimate; lira sterlină e la cel mai scăzut nivel față de dolar din 1985; piețele sunt în scădere puternică; prețul aurului a urcat vertiginos; prețul petrolului e în picaj.

Ora 07.55. Principalele explicații pentru prevalența votului pentru Leave sunt date de depășirea așteptărilor pentru Brexit în Anglia și Țara Galilor și de prezența la urne scăzută din Scoția, care a votat pentru Remain.

We’re nearly done. Just a few areas left to declare. Here’s what the country looks like. https://t.co/Od8JrzdkUTpic.twitter.com/SWddbtx9Lt

— Tom Phillips (@flashboy) June 24, 2016

Ora 07.40. AFP transmite că Sinn Fein, partidul irlandez care militează pentru reunificarea țării, a cerut alipirea Irlandei de Nord la restul insulei. Irlanda este țară membră UE, iar nord-irlandezii au votat la referendum pentru rămânerea în UE.

Ora 07.35. Trusturile improtante de știri din Marea Britanie, BBC, Sky News, iTV și The Telegraph, transmit că referendumul a fost câștigat de tabăra Leave, după numărarea a peste 70 la sută din voturile exprimate.

Ora 07.30. Liderul facțiunii Leave (Ieșire) Nigel Farage vorbește pe Facebook de "zorii unei Marii Britanii independente".

Ora 07.20. Din punct de vedere legal, rezultatul unui referendum nu este obligatoriu de pus în practică, dar, scrie BBC, "ar fi curată sinucedere politică să nu fie respectat".

Procesul de despărțire de UE poate dura câțiva ani. Articolul 50 din Tratatul UE stabilește procedurile de ieșire a unei țări din Uniune. Ea presupune o notificare din partea statului care părăsește Uniunea și obligația UE de a negocia o înțelegere cu acesta.

Ora 07.05. Televiziunea BBC prognozează că scrutinul s-a soldat cu 52% din voturi pentru ieșirea Marii Britanii din UE, în vreme ce 48% au votat pentru rămânerea în UE.

Londra și Scoția au votat pentru rămânere, dar Țara Galilor și comitatele englezești au votat masiv pentru ieșirea din Uniune.

Ora 06.55. Lira sterlină a înregistrat cel mai scăzut nivel față de dolar din 1985. Este vorba de o primă reacție a piețelor financiare față de un posibil rezultat al referendumului de ieșire a Marii Britanii din UE.

Între timp, în Marea Britanie se face dimineață.

Dawn breaks behind the statue of Winston Churchill in Westminster, London after #EUrefhttps://t.co/b1Kk49uomkpic.twitter.com/hy6hEPBq1I

— Reuters Pictures (@reuterspictures) June 24, 2016

_______________________________________________

Un număr record de aproape 46,5 milioane de persoane au putut vota joi în referendumul privind rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Urnele s-au închis la ora locală 22.00, iar rezultatul final este de așteptat să apară în dimineața zilei de vineri.

Mai multe ştiri despre #Brexit, pe site-ul nostru, la sectiunea specială consacrată referendumului din Marea Britanie.

Un sondaj Ipsos Mori comandat de publicația London Evening Standard și anunțat joi sugerează un rezultat la limită în favoarea rămânerii în UE, cu 52% dintre opțiuni.

Este al treilea referendum din istoria Marii Britanii, primul dintre ele, din 1975, având o temă asemănătoare cu cea de azi, și anume relația Regatului Unit cu restul comunității europene.

Campania electorală a durat patru luni, timp în care partizanii fiecărei opțiuni - Remain (rămânerea în UE) și Leave (plecarea din UE) au schimbat numeroase argumente. Votarea de joi s-a desfășurat, în unele zone din sudul Angliei, pe timp de ploi și furtuni care au îngreunat procesul electoral.

La Magdeburg, în Germania, un automobil a intrat în mulţimea aflată la târgul de Crăciun
În lume 20 Decembrie 2024, 22:27

La Magdeburg, în Germania, un automobil a intrat în mulţimea aflată la târgul de Crăciun

Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului Saxonia-Anhalt, ar fi vorba despre un atentat.

La Magdeburg, în Germania, un automobil a intrat în mulţimea aflată la târgul de Crăciun
Vicepremierul italian Matteo Salvini ar putea fi condamnat la şase ani de închisoare
În lume 20 Decembrie 2024, 20:06

Vicepremierul italian Matteo Salvini ar putea fi condamnat la şase ani de închisoare

Acuzația este sechestrare de persoane.

Vicepremierul italian Matteo Salvini ar putea fi condamnat la şase ani de închisoare
Comunitatea internaţională intensifică legăturile cu noua putere de la Damasc
În lume 20 Decembrie 2024, 18:51

Comunitatea internaţională intensifică legăturile cu noua putere de la Damasc

La aproape două săptămâni de la căderea regimului Bashar al-Assad în Siria, comunitatea internaţională intensifică legăturile...

Comunitatea internaţională intensifică legăturile cu noua putere de la Damasc
Oficiali ai Ministerului de Interne din Georgia, sancționați de Occident, vor fi decorați
În lume 20 Decembrie 2024, 18:40

Oficiali ai Ministerului de Interne din Georgia, sancționați de Occident, vor fi decorați

Cinci oficiali ai Ministerului de Interne din Georgia, care au fost sancționați de Occident pentru rolul lor în reprimarea...

Oficiali ai Ministerului de Interne din Georgia, sancționați de Occident, vor fi decorați
Donald Trump îndeamnă UE să crească importurile energetice din SUA pentru a nu se confrunta cu taxe vamale
În lume 20 Decembrie 2024, 17:51

Donald Trump îndeamnă UE să crească importurile energetice din SUA pentru a nu se confrunta cu taxe vamale

Donald Trump a promis să impună tarife pentru majoritatea importurilor, dacă nu pentru toate, și a declarat că Europa va...

Donald Trump îndeamnă UE să crească importurile energetice din SUA pentru a nu se confrunta cu taxe vamale
Milano: Fumatul interzis la mai puţin de 10 metri de alte persoane
În lume 20 Decembrie 2024, 16:34

Milano: Fumatul interzis la mai puţin de 10 metri de alte persoane

Măsura se va aplica de la 1 ianuarie pentru fumatul în aer liber.

Milano: Fumatul interzis la mai puţin de 10 metri de alte persoane
Noi operaţiuni de căutare a zborului MH370
În lume 20 Decembrie 2024, 16:16

Noi operaţiuni de căutare a zborului MH370

Guvernul malaezian a agreat de principiu să reia căutările unui avion de pasageri care a dispărut în urmă cu zece ani...

Noi operaţiuni de căutare a zborului MH370
În Italia, vicepremierul Matteo Salvini ar putea fi condamnat pentru sechestrare de persoane
În lume 20 Decembrie 2024, 13:59

În Italia, vicepremierul Matteo Salvini ar putea fi condamnat pentru sechestrare de persoane

Vicepremierul italian Matteo Salvini ar putea fi condamnat, în primă instanță, la şase ani de închisoare pentru...

În Italia, vicepremierul Matteo Salvini ar putea fi condamnat pentru sechestrare de persoane