Liderii UE au convenit sancționarea regimului din Belarus
Articol de Oana Bâlă, 02 Octombrie 2020, 08:58
Liderii UE au convenit ieri să sancționeze regimul din Belarus, acuzat de reprimare a opoziției în urma protestelor anti-prezidențiale.
Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, nu este însă pe lista celor 40 de persoane vizate de sancțiuni.
Decizia a fost posibilă după ce Cipru a renunțat la obiecțiile anterioare prin care cerea blocului comunitar să sancționeze și Turcia pentru tensiunile din estul Mediteranei.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Turcia ar putea suferi sancțiuni, dar pentru moment uniunea vrea să dea o șansă dialogului politic cu Ankara. Oana Bâlă a urmărit dezbaterile din prima zi a summitului european.
Reporter: Liderii europeni au dezbătut ieri intens situația din estul Mării Mediterane, precum și relația cu Turcia, în contextul în care Uniunea Europeană dorește un dialog care să conducă la asigurarea stabilității și securității în întreaga regiune. Oficialii europeni consideră, însă că acest lucru va fi posibil doar dacă Turcia va avea o atitudine constructivă.
De altfel, premierul grec Kyriakos Mitsotakis declara înaintea reuniunii că provocările Turciei, cu care țara asta este în conflict privind delimitarea zonelor de explorare a hidrocarburilor în Mediterana, nu mai pot fi tolerate, iar președintele Consiliului European, Charles Michel, spunea că este nevoie de stabilitate și de mai multă predictibilitate, exprimându-și în același timp solidaritatea cu Grecia și Cipru în legătură cu protejarea drepturilor lor suverane.
Situația din Belarus, otrăvirea lui Aleksei Navalnîi și escaladarea conflictului din Nagorno-Karabah au fost celelalte teme abordate în cadrul primei sesiuni de lucru a reuniunii de la Bruxelles.
Realizator: Liderii europeni au adoptat și strategia față de China, fără să aibă însă discuții sau dezbateri. Porivit reporterului nostru, Uniunea Europeană vrea o relație economică mai echilibrată cu China și o cooperare pe temele mondiale majore, cum sunt actuala pandemie și schimbările climatice.
Au fost reamintite, însă îngrijorările europeane față de încălcările drepturilor omului din China.
(PH)