Legea dării în plata, "un experiment unic în lume"
Aprecierea îi aparține guvernatorului BNR Mugur Isărescu.
Articol de Radiojurnal, 05 Martie 2016, 07:31
Legea dării în plată în forma iniţială adoptată de Parlament este un experiment unic în lume - consideră guvernatorul BNR. Într-un interviu la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, Mugur Isărescu a mai spus că speră ca luna aceasta, proiectul să fie modificat, în sensul Directivei europene de protecţie a celor care iau credite:
Mugur Isărescu:Sub forma din România nu există în nicio ţară. Principiul dării în plată este acceptat la buna înţelegere dintre creditor şi debitor, ceea ce este cu totul altceva.
Că şi acum, între debitor şi creditor se poate stabili, în România, conform Codului Civil, acest principiu.
Ceea ce s-a propus în forma iniţială şi s-a aprobat în Parlamentul României este un experiment unicat. În luna martie ar fi foarte bine să asistăm la un proces de convertire, în măsura în care se poate, a acestei legi numită "darea în plată" spre adevăratul sens al directivei europene.
Proiectul legii dării în plată, care îi nemulţumeşte pe bancheri, urmează să fie dezbătut în Camera Deputaţilor. A fost aprobat din nou de Senat, după ce a fost trimis pentru reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis.
Faţă de varianta iniţială, a fost introdus un plafon maxim al creditelor de 150.000 de euro pentru care legea ar urma să se aplice.
Executivul spune că, totuşi, legea mai are încă multe deficienţe şi în primul rând, nu face distincţie între cei care nu mai pot să plătească şi cei care nu mai vor.