La Porţile de Fier 1, ”Serbia folosește un debit prea mare”
Acordul semnat în 1995 prevedea ca România să plătească Serbiei o compensaţie în energie în timp ce ţara vecină se angaja să facă lucrări de întreţinere pe malul drept al Dunării.
Articol de Mihai Bădescu, 10 Iunie 2015, 13:51
Apa Dunării provoacă tensiuni între România şi Serbia.
Responsabili de la Hidrocentrala Porţile de Fier 1 spun că, de o lună, vecinii sârbi folosesc un debit mai mare decât le-ar da dreptul reglementările internaţionale.
Nivelul fluviului a scăzut semnificativ, sunt pierderi pentru hidrocentrală şi turism, dar mai ales este pusă în pericol flora şi fauna din zonă.
Acordul semnat în 1995 prevedea ca România să plătească Serbiei o compensaţie în energie în timp ce ţara vecină se angaja să facă lucrări de întreţinere pe malul drept al Dunării.
Cum din 2012 acestea nu ar mai fi fost respectat, acum o lună sârbii au început să uzineze apa din Dunăre după bunul plac, fără să mai ţină cont de convenţiile încheiate între cele două state. Rezultatul: Cristinel Popescu, preşedinte Sindicatul Hidroeletrica Selv: ”Datorită scăderii cotei Dunării în amonte, randamentul este scăzut cu costuri mai mari pentru producerea megawatt-ului oră şi cu o producţie sigur diminuată”.
Golirea lacului de acumulare a avut efecte grave şi pentru fauna zonei, dar şi pentru turismul din Clisura Dunării. Marian Jiblea, director Parcul Natural Porţile de Fier: ”Dacă perioada asta mai durează, este posibil ca nivelul apelor din bălţile din Ostrovul Moldova Veche să scadă foarte mult şi atunci şi toată acea rezervaţie, care este o rezervaţie faunistică, păsările respective dacă nu mai au peşte cu ce să se hrănească, e posibil să dispară din zonă”.
Partea română nu ar mai fi plătit banii după ce a constatat că sârbii nu au făcut toate lucrările la care s-au angajat.
Problema se află acum în atenţia Comisiei mixte de gestionare a hidrocentralei, care s-a reunit la Bucureşti.