La Budapesta, "nivelul apelor Dunării a scăzut uşor"
Parlamentul de la Budapesta urmează să decidă luni prelungirea situaţiei de urgenţă declarată la începutul săptămânii trecute de premierul Viktor Orbán.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 10 Iunie 2013, 08:53
Nivelul apelor Dunării a scăzut uşor la Budapesta, în această dimineaţă, până la 890 de centimetri.
Autorităţile continuă să monitorizeze atent situaţia şi dau asigurări că digurile consolidate ar putea face faţă chiar şi unui nivel de 930 de centimetri.
Specialiştii au precizat că digurile din capitala ungară sunt supravegheate permanent, în special în punctele cu risc mai ridicat de inundaţii: Insula Margareta, zona numită Malul Roman şi cheiurile Dunării.
Digurile consolidate în ultimele zile cu saci cu nisip au rezistat, până acum, în faţa volumului mare de apă, dar duminică noaptea a fost necesară închiderea circulaţiei pe una dintre principalele artere rutiere de pe malul din zona Buda al Dunării din cauză că apa infiltrată în sol a ieşit pe carosabil în unele locuri.
Citiţi şi: "Inundaţii în Europa" - Portal şi LiveBlogging.
Închiderea porţiunii de drum respective, dar şi restricţiile de circulaţie aplicate în diverse zone au cauzat ambutaieje pe mai multe drumuri din capitala ungară, la primele ore ale dimineţii, când oamenii au pornit spre locurile de muncă.
Galerie foto cu imagini de duminică din Budapesta.
Parlamentul de la Budapesta urmează să decidă în cursul zilei de luni prelungirea situaţiei de urgenţă declarată la începutul săptămânii trecute de premierul Viktor Orbán, în condiţiile în care este de aşteptat ca nivelul apelor Dunării să scadă sub 6,5 metri şi să se retragă de pe cheiurile inferioare din Capitala ungară, într-un ritm mai lent, respectiv în 7-8 zile.
Restricţii de circulaţie în mai multe zone
În oraş au fost introduse restricţii de circulaţie în mai multe zone, au fost aplicate modificări în ceea ce priveşte rutele mijloacelor de transport în comun, iar o staţie de metrou este închisă.
Până luni şi-au părăsit locuinţele în jur de 300 de persoane din diverse sectoare ale Budapestei, iar la nivel naţional au fost evacuate preventiv, în total, alte 1000 de persoane, din peste 30 de localităţi.
Stuaţia Dunării la noi în ţară va fi evaluată luni dimineaţă într-o reuniune a Comandamentului pentru combaterea efectelor inundaţiilor.
Specialiştii au precizat însă că nu se aşteaptă la depăşirea nivelului record înregistrat în primăvară.
Ploile din ultimele zile au afectat peste 40 de localităţi din 14 judeţe, potrivit datelor centralizate de autorităţi.