K. Iohannis, declarație la finalul întrevederii cu ambasadorii statelor UE
TEXT și VIDEO: Declarație de presă susținută la finalul întrevederii cu ambasadorii statelor membre UE.
Articol de Răzvan Stancu, 29 Iunie 2021, 15:31
VIDEO: Declarație de presă susținută la finalul întrevederii cu ambasadorii statelor membre UE.
TEXT (transcrierea RADOR)
(29 iunie, ora 14:35) - Realizator: Președintele Klaus Iohannis urmează să facă declarații.
Klaus Iohannis: /.../ organizată de Ambasada Portugaliei, care a avut președinția Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a acestui an. Am abordat multe teme, teme importante pentru noi, teme importante pentru Uniunea Europeană. Evident, am discutat un pic despre felul în care am reușit să gestionăm pandemia, am discutat despre ultimele concluzii din Consiliul care s-a desfășurat joi și vinerea trecută la Bruxelles, am discutat despre politica globală - de exemplu, despre felul în care strategic vom aborda Federația Rusă sau relațiile cu China. Am discutat despre conferința despre viitorul UE, care a început şi unde voi avea şi eu un eveniment săptămâna viitoare, pentru a avea o dezbatere mai largă și la noi în țară. Şi am discutat, evident, despre redresare economică după criză, o temă extrem de importantă. Am discutat puțin despre planurile naționale de redresare și reziliență, unde și noi am depus o astfel de aplicație și așteptăm, imediat după pauza de vară, să primim un răspuns cred eu pozitiv și să implementăm acele proiecte. Am discutat și despre cum se vede în Uniunea Europeană depășirea crizei economice, și în acest context aș face o remarcă, care cred că este și interesantă și importantă pentru români, fiindcă vineri, după ce s-a terminat ședința Consiliului, am avut un eurosummit în format extins, adică am participat cu toții la Eurosummit, chiar și statele care nu sunt încă în zona euro, și mi s-a părut foarte aplicată și foarte interesantă discuția acolo, fiindcă acum avem posibilitatea să vedem cum s-a realizat, cum s-a gestionat ieșirea din criza economică de acum 10 ani și cum se gestionează acum ieșirea din criza economică. Concluzia cea mai importantă - și asta vreau s-o transmit foarte clar: din această criză ieșirea nu se realizează prin austeritate, ci prin investiții. Acum 10 ani s-a încercat ieșirea din criză prin austeritate. Rezultatul nu a fost unul bun. Cu toții, și experți, și bancheri, și politicieni, am învățat lecția de acum 10 ani, și de data aceasta nu se vor aplica politici de austeritate. Ştiu că există o întreagă discuție, inclusiv acum în parlament sunt unii care încearcă să spună că se merge spre soluții de austeritate. Fals! Nu asta este soluția. Soluția este să investim. De aceea am aprobat banii pentru programul european "Next Generation EU", adică programul pentru următoarea generație, care în plan național se numește Planul Național de Redresare și Reziliență, care vine cu bani în economie, care vine cu investiții în economie. Deci, această criză economică o vom depăși cheltuind bani, băgând bani în infrastructură, în economia reală, și cu siguranță vom vedea în foarte scurt timp deja rezultatele, care se vor vedea, evident, în lucrări de infrastructură, în proiecte, dar pentru omul de rând se va vedea în buzunar. Este evident că scopul nostru la nivel european este de a produce bunăstare, şi această informaţie am vrut să v-o dau astăzi.
Acum, din motive de agendă, timpul este foarte scurt, dar două, maximum trei întrebări aș putea să iau de la dumneavoastră. Vă rog!
Reporter: Berta Popescu (Antena 3): Bună ziua, domnule președinte! O zi importantă astăzi în parlament. Vreau să vă întreb dacă ați vorbit cumva cu Ludovic Orban, cu Dan Barna, cu Florin Cîțu... Ce informații aveți sau ce credeți dumneavoastră, dacă va trece sau nu această moțiune; și, de asemenea, care este mesajul pentru parlamentarii PNL. Pentru că sunt multe voci care spun că este posibil ca unii care îl susțin pe domnul Barna (sic!) la șefia PNL să trădeze și să voteze această moțiune.
Klaus Iohannis: Da. Discut frecvent cu toți politicienii și eu cred că această moțiune nu va trece, și cred că acele zvonuri cum că unii care n-ar trebui să voteze azi vor vota... eu nu cred în așa ceva. Avem o coaliție care a înțeles total că şansa lor este unitate, și acum au o foarte bună ocazie să dovedească această unitate. Eu sunt optimist.
Reporter: Foarte scurt, dacă îmi permiteţi...
Klaus Iohannis: Asta a fost o întrebare; a doua...
Reporter: Foarte scurt, domnule președinte, vă rog! La șefia Partidului Național Liberal, mai degrabă Florin Cîțu sau mai degrabă Ludovic Orban, din punctul dvs de vedere?
Klaus Iohannis: Mai degrabă cine va câștiga alegerile!
Reporter: Călin Cociș (Realitatea Plus) - Domnule președinte, astăzi a venit o decizie foarte importantă de la Curtea Constituțională în ceea ce privește revocarea avocatului poporului, o decizie luată în unanimitate de judecătorii CCR. Din acest punct de vedere, considerați că cei din coaliția aflată la putere, care au majoritate acum, s-au grăbit în această decizie de revocare?
Klaus Iohannis: Fiind foarte proaspătă decizia Curții, n-aș putea să vă spun care este suportul. Trebuie să vedem motivarea. Dar, oricum, nu am obiceiul să comentez deciziile Curții Constituționale. Probabil procedura va trebui rafinată.
Reporter: Vlad Ungar (Ştirile TVR): Bună ziua! Domnule președinte, zilele trecute a apărut în spațiul public o informație potrivit căreia domnul prim-ministru ar pregăti o remaniere guvernamentală luna viitoare. V-aş întreba dacă dumneavoastră vi s-ar apărea oportună o astfel de remaniere, dacă aţi discutat cu premierul și dacă aţi susține-o. Mulțumesc!
Klaus Iohannis: În măsura în care premierul va ajunge la concluzia că anumiți miniștri n-au performat conform așteptărilor, este posibil cândva - dar nu există un orizont de așteptare - să se facă astfel de propuneri. Nu există o discuție concretă în această perioadă despre o remaniere.
Reporter: Maria Moiş (DIGI 24) - Mai permiteţi o întrebare, vă rog?
Klaus Iohannis: Ultima.
Reporter: Domnule președinte, cum credeți dumneavoastră că ar fi mai bine: ca președintele PNL să fie premier sau invers, premierul să fie și președintele PNL?
Klaus Iohannis: Eu cred că așa cum este acum e foarte bine. Fiindcă așa a decis coaliția prin vot, și premierul nu se stabilește prin vot de partid, ci prin vot în parlament, ceea ce s-a și întâmplat. Vă mulțumesc!