Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 21.05.2016

Reuniunile comitetului militar al UE și al NATO în formatul șefilor apărării și Escala fregatei franceze Jean Bart în portul Constanța

Jurnal Militar din 21.05.2016

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 23 Mai 2016, 10:56

Realizator: Bogdan Silviu Răducan: Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit. Ca de obicei, sâmbăta, începând de acum şi până la 9:30, trecem în revistă cele mai importante evenimente militare ale săptămânii pe care ne pregătim s-o încheiem. Vom vorbi, aşadar, în această eiţie a Jurnalului militar, printre aletel, despre exerciţiile comune ale Forţelor Navale Române cu fregata franceză Jean Bart, despre cea de-a şasea ediţie a expoziţiei internaţionale dedicate industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private - Black Sea Defense and Aerospace şi despre două manifestări dedicate sărbătoririi centenarului cinematografiei româneşti. Înainte de orice, însă, pentru că este weekend şi pentru că este şi sărbătoare... apropo, la mulţi ani celor care îşi sărbătoresc astăzi ziua numelui.

Realizator: Militarii Brigăzii 8 LAROM din Focşani au avut planificat, la începutul acestei săptămâni, în poligonul Smârdan, un exerciţiu tactic cu trageri de luptă. Am aflat amănunte de la ofiţerul de relaţii publice al Brigăzii, colonelul Eugen Ciobotaru.

Col. Eugen Ciobotaru: Militarii Brigăzii 8 LAROM Alexandru Ioan Cuza au executat, în această săptămână, activităţi de instrucţie, antrenament şi evaluare în poligonul Smârdan din judeţul Galaţi. Activităţile au debutat pe data de 16 cu un marş al artileriei care s-a executat simultan din Garnizoanele Focşani, Ploieşti şi Bârlad pe poligonul Smârdan.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 21.05.2016

Principala activitate a constat într-un exerciţiu tactic cu trageri de luptă cu bateriile LAROM, la care au participat, în perioada 17 - 18 mai, subunităţi din cadrul Batalioanelor 81 şi 96 LAROM, Batalionului 84 Asigurare Date şi Batalionului 85 Sprijin Logistic. Totodată, în data de 19 mai, artileriştii din cadrul structurilor subordonate comandamentului brigăzii au executat trageri de instrucţie şi apreciere deservite de militarii Batalioanelor 81 şi 96 LAROM. În vederea desfăşurării activităţilor, au fost dislocaţi în poligonul Smârdan peste 200 de militari şi 50 de mijloace tehnice, printre care armament, tehnică, aparatură şi mijloace de sprijin logistic. Activităţile s-au încheiat cu defluirea personalului şi mijloacelor tehnice spre garnizoanele de dislocare la pace, începând cu data de 20 mai.


Realizator: În Focşani a ajuns, în acest weekend, Dragoon Pioneer Ride, marşul celor aproximativ 200 de militari, cu peste 50 de mijloace tehnice din regimentul 2 Cavalerie al Forţelor Terestre ale Armatei SUA, marş desfăşurat pe traseul Negreşti - Republica Moldova - Cincu. În Focşani, militarii americani şi cei ai Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată Unirea Principatelor din localitate participă, astăzi, între orele 8:30 şi 13:30, la activităţi sportive şi îşi prezintă tehnica şi armamentul într-o expoziţie amenajată la Promenada Mall, urmând ca, apoi, să viziteze obiective istorice din judeţul Vrancea. Regimentul 2 Cavalerie îşi va continua drumul spre poligonul Cincu din judeţul Braşov, trecând prin localitatea Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa şi prin oraşele Ploieşti şi Braşov.

Realizator: Fregata franceză Jean Bart, destinată participării la lupta antiaeriană în cadrul operaţiunilor aeromaritime şi de gestionare a crizelor, se află acum în portul Constanţa, urmând ca, săptămâna viitoare, să participe la exerciţii alături de Forţele Navale Române în apele teritoriale ale României în Marea Neagră. Ne-a oferit detalii şeful Biroului Informare şi Relaţii Publice din Statul Major al Forţelor Navale, lt. col. Corneliu Pavel.


Corneliu Pavel: Joi, înainte de a intra în Portul Constanţa, Fregata "Jean Bart" a desfăşurat un exerciţiu tip PASSEX cu Fragata Mărăşeşti. Iar, ieri, la şcoala generală "Jean Bart" din Constanţa marinarii militari francezi au participat la o festivitate prin care s-au marcat 20 de ani de când această şcoală generală s-a înfrăţit cu fregata Mărăşeşti. La ceremonie a participat şi ambasadorul Franţei în România, precum şi reprezentanţi ai echipajelor celor două fregate.

Tot vineri, la bordul fregatei franceze a fost organizată o conferinţă de presă, având ca subiect exerciţiile programate a se desfăşura pe mare, săptămâna viitoare, luni. În cadrul acestor exerciţii sunt programate secvenţe de luptă la suprafaţă, secvenţe de luptă antisubmarin, secvenţe de supraveghere maritimă şi aeriană, precum şi secvenţe de inspecţie şi control la navele suspecte de trafic ilegal pe mare. La aceste exerciţii de pe mare vor participa aproximativ 1000 de marinari militari români şi francezi.


Realizator: Locotenent colonelul Corneliu Pavel, şeful Biroului Informare şi Relaţii Publice din Statul Major al Forţelor Navale. În altă ordine de idei vă mai informăm că ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a avut, joi o întrevedere cu secretarul britanic al apărării, Michael Fallon, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Londra. Dialogul s-a axat pe modalităţi concrete de intensificare a relaţiilor bilaterale în domeniul apărării şi pe cooperarea la nivel aliat în perspectiva pregătirii agendei viitorului summit NATO.

Pe parcursul discuţiilor a fost apreciat stadiul excelent de colaborare şi rolul esenţial pe care îl are în actualul context de securitate parteneriatul strategic dintre Marea Britanie şi România. Tot în această săptămână, şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă a participat la Bruxelles, la reuniunile comitetului militar al UE şi al NATO, în formatul şefilor apărării. La reuniunea Comitetului Militar al UE au fost abordate subiecte care vizează operaţiile şi misiunile militare ale Uniunii, dezvoltarea capabilităţilor militare, precum şi contribuţia militară la elaborarea noii strategii globale a UE pentru politica externă şi de securitate.

Subiectele reuniunii Comitetului Militar al NATO au vizat stadiul implementării măsurilor stabilite prin planul de acţiune al alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale, misiunea Resolute Support din Afganistan, precum şi recomandări militare privind aspecte referitoare la viitorul summit NATO de la Varşovia. "Jurnalul Militar" continuă. Mergem acum în Afganistan pentru a afla veşti despre camarazii noştri dislocaţi în teatrul de operaţii. O corespondenţă transmisă de Mădălina Ilinca.

Reporter: Militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei Călugăreni execută neîncetat misiuni de patrulare. Fie că este zi sau noapte, infanteriştii se află în aria de responsabilitate. Compania 1 Lion s-a întors dintr-o patrulă care a presupus deplasarea cu elicopterele, debarcarea şi cercetarea zonei.


Constantin Horia: Locotenent Constantin Horia. Această misiune a fost una de patrulare, de interzicere a libertăţii de mişcare a insurgenţilor, a interzicerii lor de a asunde anumite materiale, tot felul de explozibili de armament. Aspectul specific al acestei misiuni a fost acela că s-a desfăşurat pe timp de noapte, o condiţie care îngreunează cu mult orice operaţie.

Simion Mihai: Caporal Simion Mihai. Misiunea a fost pe timpul nopţii. A fost grea din cauza terenului care nu ne oferă prea multă mobilitate. Ne-am întors cu bine şi cred că asta contează cel mai mult.

Reporter: Pentru infanteriştii bucureşteni misiunea continuă, atingându-şi, rând pe rând, obiectivele propuse înaintea dislocării în teatrul de operaţii Afganistan.

Realizator: Din Afganistan Mădălina Ilinca. Mulţumesc. Noi revenim în ţară. Începe mâine la Centrul 48, Comunicaţii şi Informatică Strategice din Bucureşti exerciţiul NATO de comunicaţii şi informatică Steadfast Cobalt 2016, la care participă, în perioada 22 mai - 3 iunie, peste 1000 de militari şi 30 de unităţi şi structuri ale Alianţei Nord Atlantice. În preambulul acestui exerciţiu, militari din armatele a 10 ţări membre ale NATO vor lua parte astăzi, începând cu ora 10:00, la Centrul Naţional de Fotbal Buftea, la un turneu de fotbal, organizat de Ministerul Apărării Naţionale în parteneriat cu Federaţia Română de Fotbal. Alături de România, la acest turneu vor participa echipe formate din militari ai armatelor din Canada, Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Lituania, Olanda, Polonia şi Spania. Oare meciul de deschidere va fi tot Franţa-România? Între timp "Jurnalul militar" a ajuns din nou la muzică, după care vorbim despre expoziţia "Black Sea Defense and Aerospace 2016", despre manifestările organizate la împlinirea a 35 de ani de la primul zbor în spaţiu al unui român şi despre centenarul cinematografiei militare.

Realizator: Am revenit în studioul "Radio România Actualităţi" pentru ultima parte a "Jurnalului militar". La complexul expoziţional Romaero Băneasa s-a desfăşurat în perioada 18-20 mai cea de-a VI-a ediţie a expoziţiei internaţionale dedicate industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private - "Black Sea Defense and Aerospace (BSDA)". Bogdan Rădulescu are amănunte.


Reporter: La ediţia din acest an a BSDA au fost prezenţi peste 250 de expozanţi, din 25 de ţări, din America, Europa şi Asia şi nouă delegaţii militare din Bulgaria, Croaţia, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Georgia, Republica Moldova, Thailanda şi Turcia. Prezent la deschidere, ministrul apărării naţionale a spus că BSDA 2016 este un bun prilej pentru firmele româneşti să devină sau să se menţină furnizori ai Armatei Române.


Mihnea Motoc: Ne dorim ca piaţa europeană a echipamentelor militare să cuprindă şi produsele industriei româneşti de apărare. Nivelul tehologic şi, mai ales, calitatea resurselor umane din România sunt competitive şi fac această afirmaţie din perspectiva beneficiarului direct şi tradiţional. Relaţia cu industria de apărare creşte în importanţă în ecuaţia dezvoltării capabilităţilor şi reprezintă un reper major al politicii noastre de achiziţii. BSDA 2016 e un bun prilej pentru stabilirea parteneriatelor industriale şi comerciale, care să permită firmelor româneşti şi partenere deopotrivă să devină sau să se menţină ca furnizori nu numai ai Armatei Române, dar şi ai altor potenţiali clienţi internaţionali.


Reporter: La BSDA aeronave ale Forţelor Aeriene Române au executat zboruri demonstrative, iar militari ai Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării au prezentat un exerciţiu de combatere a terorismului. În expoziţiile statice au fost expuse avioane din dotarea forţelor aeriene, alături de tehnică a forţelor terestre şi navale. De asemenea, Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare a prezentat ultimele soluţii şi rezultate obţinute de cercetarea ştiinţifică militară. Comandantul Agenţiei, colonelul doctor inginer, Mihail Liviu Coşereanu:


Mihail Liviu Coşereanu: Expoziţia BSDA de anul acesta a constituit o provocare pentru noi, pentru că de fiecare dată trebuie să ne prezentăm la standarde maxime privind realizările în domeniul cercetării-dezvoltării. Ca noutate, la această expoziţie Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare a venit cu ultima variantă a Mini UAV-ului pe care noi îl dezvoltăm, ca cerinţă emisă de către Statul Major al Forţelor Aeriene. Am încercat ca această aeronavă de cerctare să o transformăm într-o componentă multirol, astfel încât ea să poată să fie folosită de toate celelalte categorii de forţă.


Reporter: Ar mai fi de spus că la BSDA 2016 a fost prezentată în premieră mondială o tehnologie prin care se poate radiografia în câteva minute un avion pentru identificarea obiectelor de contrabandă sau ameninţare aflate la bord.

Realizator: Bodgan Rădulescu, mulţumesc! Schimbăm subiectul. La 14 mai 1981, ora 20:17, ora Bucureştiului, de pe Cosmodromul Baikonur din Kazahstan era lansată nava cosmică ""Soiuz-40". Misiunea a durat 70 de zile, 20 de ore, 41 de minute şin 52 de secunde, între 14 şi 22 mai 1981. Din echipajul navei "Soiuz-40" a făcut parte şi Dumitru Prunariu, primul şi singurul până acum cosmonatut român. Zilele trecute, pentru a marca împinirea a 35 de ani de la acel zbor istoric, Agenţia Spaţială Română a organizat o serie de manifestări, despre care ne-a vorbit profesorul doctor Marius-Ioan Piso, preşedintele agenţiei.

Marius-Ioan Piso: Au trecut 35 de ani de la prima ieşire în spaţiul cosmic a unui român şi am utilizat pe această ocazie pentru a invita mai mulţi astronauţi străini în Bucureşti, în ţară, 14 astronauţi din toată lumea, cum spunem noi, astronauţi şi cosmonauţi, care au participat la o manifestare ştiinţifică în Aula Academiei Române, apoi am realizat împreună cu ei o vizită la ei mai multe instalaţii experimentale, utilizate în domeniul spaţial - laserul de foarte mare putere de la Măgurele şi Unitatea de integrare microsateliţi tot de la Măgurele.

Marius-Ioan Piso: Astronauţii au fost în şcoli, au luat legătura cu elevi, care au întrebat cum este, cum să facă să ajungă şi ei să fie cosmonauţi şi bineînţeles, delegaţia a fost primită de preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, care s-a întreţinut cu astronauţii mai mult de o jumătate de oră. Manifestarea este importantă în primul rând pentru faptul că astronauţii au recunoscut evoluţia rapidă, pozitivă a domeniului spaţial în România şi acesta este destul de important, au menţionat-o în faţa autorităţilor, iar noi ne gândim demult la posibilitatea de a mai trimite un român în spaţiul cosmic, ceea ce s-ar putea să se întâmple într-un timp previzibil.


Realizator: Şi aşa am ajuns la ultimul subiect al emisiunii noastre de astăzi. Cinematografia militară va sărbători anul acesta, pe 16 noiembrie, 100 de ani de existenţă. Manifestările dedicate acestui eveniment, începute încă de anul trecut, au continuat în această săptămână la Biblioteca Academiei Române, unde Studioul Fotocinematografic al Armatei, Academia Română, Ministerul Apărării Naţionale şi Arhiva Naţională de Filme au organizat o expoziţie şi o gală de filme. La vernisaj a participat şi Simona Ciobanu.

Reporter: Expoziţia, găzduită de Biblioteca Academiei Române, a fost vernisată luni în prezenţa unui public numeros şi avizat. Directorul Studioul Cinematografic al Armatei, Cornel Mutuţ.

Cornel Mituţ: Ne-am simţit deosebit de onoraţi să vină lumea să vadă această devenire a cinematrografiei naţionale, aş spune. Mândria noastră este că am reuşit să aducem în anul anul nostru omagial oameni să vadă cronologia acestor 100 de ani, în care istoria Armatei Române nu se scrie, ea se filmează. A fost o cronologie de prim război, interbelic, al doilea război, perioada comunistă şi teatre de operaţii, iar pe simeze avem afişate fotografii ale reporterilor de război.

Reporter: La vernisajul expoziţiei, care va rămâne deschisă până pe data de 30 mai, a participat şi unul dintre foştii directori ai Studioului Cinemetografic al Armatei, colonelul în rezervă Viorel Domenico.

Viorel Domenico: Prin această expoziţie reuşim să aducem filmul în faţa marelui public şi nu numai filmul de actualitate, ci ideea de cinematografie militară, ideea de valoare care se integrează deopotrivă în cinematografia naţională şi în cultura naţionlă.

Reporter: Proiecţiile de filme, începute tot luni, vor continua la Biblioteca Academiei Române, din Calea Victoriei, nr. 125, până pe 27 mai.

Realizator: Simona Ciobanu, mulţumesc. Înainte de rămas bun, vă mai informăm că, astăzi, la Noaptea Muzeelor, participă şi Muzeul Naţional al Aviaţiei Române din Bucureşti, Muzeul Marinei Române din Constanţa şi Palatul Oştirii din Iaşi.

Vă reamintesc şi că mâine, de la 9:30, pe TVR 1, puteţi viziona Pro Patria, iar Observatorul Militar se poate citi şi pe net, la adresa www.presamil.ro.

Şi noi, Redacţia militară de radio, rămânem alături de dumneavoastră tot pe Internet, pe pagina noastră de Facebook Ora Armatei şi pagina de web, romaniaactualitati, în secţiunea Emisiuni căutaţi "Jurnal militar".

Şi aşa am ajuns la final. Încă o dată, celor care astăzi îşi sărbătoresc ziua numelui, "La mulţi ani!" Aceeaşi urare şi colegilor noştri specialişti în finanţe, pentru că ieri am sărbătorit în Ministerul Apărării Naţionale Ziua Financiarului.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017