Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 17.09.2016

Reînfiinţarea Colegiului Militar de la Craiova şi misiunile militarilor români în Teatrul de Operaţii Afganistan

Jurnal Militar din 17.09.2016

Articol de Cristian Dumitraşcu, 19 Septembrie 2016, 10:28

Realizator:Cristian Dumitraşcu - Bună dimineaţa! Am bucuria să vă salut în această dimineaţă de 17 septembrie. Vom vorbi despre evenimentele de actualitate militară, ca de obicei, despre misiunile interne şi internaţionale la care participă militarii noştri în poligoanele din ţară ori în Afganistan şi în Germania, o să aflaţi imediat. Înainte a începe cu prima muzică, mai am să vă spun că, evident, a început şcoala în colegiile militare de anul acesta, patru la număr - "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc, "Dimitrie Cantemir" din Breaza, "Mihai Viteazul" din Alba Iulia şi, o premieră, reînfiinţarea Colegiului Militar de la Craiova. Sunt şcoli serioase, care au demonstrat în timp că acolo se învaţă carte, şi nu numai. Începem cu muzică, Pink Floyd, după care revenim cu subiectele pe care le-am pregătit.

Realizator: Ascultaţi Radio România Actualităţi, "Jurnal militar". Cristian Dumitraşcu, bună dimineaţa încă o dată vă spun! Şi, vă reamintesc, la începutul săptămânii a început şcoala şi există un reportaj în "Observatorul militar" unde puteţi afla mai multe despre acest început de an şcoar din cele patru colegii militare. Vă reamintesc că s-a reînfiinţat la Craiova Colegiul Militar "Tudor Vladimirescu". Instrucţie acum. Este vremea să vă anunţ că, timp de două săptămâni, militari din Forţele Terestre Române, aparţinând Brigăzii 9 Mecanizată Mărăşeşti, au participat la exerciţiul multinaţional Agile Spirit - 16, ce s-a desfăşurat în Georgia, în perioada 31 august - 13 septembrie. Iată că vom avea şi de aici câteva corespondenţe în "Observatorul militar", săptămâna viitoare, din Germania. Dar vom vorbi acum despre alt exerciţiu de instruire din Germania. Cum vă spuneam şi la început, cei 250 de militari din Batalionul 33 Vânători de Munte Posada de la Curtea de Argeş au încheiat cele trei săptămâni de participare la exerciţiul multinaţional Combined Resolve VII. Eduard Borhan a transmis din baza de la Hohenfels.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Miliatar din 17.09.2016

Reporter: Scenariul exerciţiului a testat rezistenţa acestora prin numeroasele deplasări executate ziua şi noaptea, prin instalarea punctelor de comandă şi asigurarea capacităţii operaţionale a acestora şi prin răspunsul la numeroasele situaţii tactice create de planificatorii exerciţiului. Vânătorii de Munte s-au descurcat admirabil prin hăţişurile pădurilor bavareze, prin labirintul drumurilor şi căilor de acces de aici, din baza Hohenfels. Au respins atacuri, au cucerit şi au securizat localităţi, au evacuat răniţi şi tehnică deteriorată, totul având accente cât mai apropiate de câmpul de luptă, fiind atent urmărite de către ofiţerii controlori ai Centrului multinaţional de instruire. La finalul săptămânii trecute, în cadrul exerciţiului, militarii Batalionului 33 Vânători de Munte au primit vizita generalului Timothy McGuire, locţiitorul comandantului Armatei Statelor Unite în Europa.


Realizator: Înainte de a da legătura în Afganistan, vă mai spun că 78 de cadeţi de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" şi ai Şcolii militare de Maiştrii Militari a Forţelor Navale "Amiral Ion Murgescu", cărora li s-au alăturat zeci de cadeţi din Bulgaria, China şi Letonia, Polonia şi Ucraina participă, între 12 septembrie - 3 octombrie, la marşul anual de instrucţie al navei şcoală "Mircea". Pe timpul celor 22 de zile de marş, nava va naviga aproximativ 1550 de mile marine în Marea Neagră, în Marea Marmara şi Marea Egee, pe parcursul cărora studenţii şi elevii îşi vor dezvolta noi deprinderi marinăreşti şi profesionale. De asemenea, promitem corespondenţe de la bordul navei şcoală "Mircea". Şi în Republica Moldova a început un exerciţiu internaţional de instruire. Acesta se desfăşoară între 11-24 septembrie, în baza militară Bulboca. La exerciţiul "Scutul de foc" iau parte 233 de militari moldoveni, 30 din România şi 30 din Statele Unite ale Americii. Săptămâna viitoare venim cu amănunte. Deocamdată, în teatrul de operaţii Afganistan, misiunea militarilor Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi", misiune care abia a început, continuă cu succes până acum


lt. Mirela Gheorghe, ofiţerul cu relaţii publice al Batalionului 341: În Afganistan, temperaturile se menţin fiebinţi. Se înregistrează aproximativ 40 grade C. Militarii români au preluat autoritatea în zone importante din Afganistan. Astfel, vineri, 9 septembrie, în Baza Militară Kandahar a avut loc transferul de autoritate între Detaşamentul Elementului Naţional de Sprijin, roaţia a III-a şi rotaţia a IV-a. În cadrul ceremoniei rotaţiei de forţe, colonelul Marcel Dogaru a predat ştafeta colonelului Adrian Corneliu Suciu.


col. Marcel Dogaru, comandantul Elementului Naţional de Sprijin, rotaţia a III-a: Elementul naţional de sprijin a fost dislocat în teatrul de operaţii Afganistan pentru a asigura sprijinul logistic de linia a treia pentru toate structurile româneşti dislocate în teatrul de operaţii Afganistan. Între acestea, aş dori să subliniez câteva dintre activităţile desfăşurate în toate domeniile funcţionale ale sprijinului logistic. Şi aş începe cu luarea în primire, gestionarea şi inventarierea periodică a patrimoniului primit pentru folosire în teatrul de operaţii de la partenerii de coaliţie, în valoare de 60 de milioane de dolari, şi a patrimoniului de provenienţă naţională, în valoare de opt milioane de lei, asigurarea serviciilor de campanie, în special cu efort principal pe Batalionul de Ifanterie Protecţia Forţei 420, a Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei "Călugăreni" şi ceilalţi 420 care abia au intrat de o lună de zile, de la Batalionul de Infanterie Protecţia Forţei "White Sharks". Totodată, peste 200 de lucrări de intervenţie de mentenanţă la tehnica blindată pe care o utilizează batalioanele de infanterie Protecţia Forţei pentru asigurarea unui grad de operativitate corespunzător executării patrulelor în zona de operaţii terestră a celor două batalioane - şi aş vrea să punctez o intrare în teatru, planificarea zborurilor în, din teatru şi intrateatru pentru 1.000 de militari în seria în care noi am fost aici dislocaţi în teatrul de operaţii.


Reporter: Ce aşteptări are în această misiune colonelul Adrian Corneliu Suciu, comandantul noului detaşament, aflăm imediat.
col. Adrian Corneliu Suciu: Am venit aici cu o echipă de militari profesionişti, cu care ne-am pregătit o lună de zile, şi vrem să ducem la îndeplinire misiunea noastră de aici - sprijinul de linie a treia a tuturor trupelor româneşti din teatrul de operaţii Afganistan.


Reporter: Pentru următoarele şase luni, militarii români aparţinând Elementului Naţional de Sprijin rotaţia a IV-a vor asigura sprijinul logistic necesar forţelor româneşti dislocate în teatrul de operaţii Afganistan. Militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi" au continuat să execute patrule, în comun cu partenerii americani şi forţele naţionale de securitate şi apărare afgane, în zona de responsabilitate. Aceste patrule au ca scop interziceera libertăţii de mişcare a forţelor insugente, culegerea de informaţii despre situaţia din zonă şi atragerea populaţiei locale pe partea forţelor coaliţiei.

Realizator: 17 septembrie, dimineaţa, "Jurnal militar". Bună dimineaţa! Sunteţi la Radio România Actualităţi, ultima parte a emisiunii noastre. Vă spuneam, la început, despre începutul de an şcolar din Armată. Au avut loc festivităţi la Colegiile Naţionale Militare "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, "Dimitrie Cantemir" din Breaza, "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc şi Colegiul Naţional Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova. Din cei 1.556 de elevi care au început şcoala, luni, în clasele a IX-a, sunt repartizaţi câte 120 de elevi pentru fiecare liceu. Am să vă citez începutul unui editorial al lui Ion Ciontea, din "Observatorul militar", la pagina "Arma condeiului", la pagina 19, "Un nou început" se intitulează acest editorial, şi spune aici Ion Ciontea: "De la înălţimea locului, am cuprins într-o privire panorama liceului, inspirând adânc aerul puternic ozonat. Aici voi trăi şi voi învăţa patru ani. Va fi greu? Va fi uşor? Aveam lacrimi în ochi şi încercam să desluşesc sensul. Lăsam în urmă copilăria trăită printre ai mei, cu jocurile şi cu preocupările unei vârste inocente". Pentru că, trebuie să vă reamintesc, liceul militar, ca în toate liceele din această ţară şi această lume, probabil că începutul este dur, la 14 ani, mai ales în armată. Un reportaj semnat de Adrian Gâtman, despre începutul de an şcolar de la Colegiul Militar din Câmpulung Moldovenesc "Ştefan cel Mare".
-: Colegiu, drepţi! Pentru onor, înainte!
-: Dle general, Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare" este adunat pentru deschiderea anului şcolar!


Reporter: Ca întotdeauna, o festivitate ce are loc pe platoul din faţa Colegiului Militar "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc creează o emoţie aparte pentru fiecare participant, fie că este elev, profesor, comandant, părinte sau simplu invitat. Frumoasele uniforme ale elevilor, rigoarea ceremonialului militar, freamătul familiilor din asistenţă alcătuiesc o imagine cu nuanţe de spectacol. Impresiile vacanţei tocmai încheiate se împletesc cu planurile pentru drumul ce stă în faţa tuturor.


Elev: Sunt elev Sandu Eduard Iulian. Sunt în clasa a IX-a. Primul motiv pentru care am ales eu cariera militară cred că a fost uniforma. Am ales acest colegiu pentru că este un colegiu foarte bun, unde se învaţă carte şi te maturizează. Aceşti patru ani pot fi ca o călătorie iniţiatică de maturizare şi este un lucru diferit faţă de ce se face în liceele civile.


Reporter: Sunt câteva zile de când eşti aici în colegiu. Corespunde realitatea cu ceea ce te gândeai tu că va fi?


Elev: Eu consider că aceste zile au fost foarte frumoase. Mi-am cunoscut noii colegi. Am legat deja câteva prietenii. A fost destul de greu, nu eram obişnuit să dorm aşa de puţin, dar deja am început să mă obişnuiesc.


Elev: Mă numesc Hariga George. Sunt elev plutonier adjutant la Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare".


Reporter: De câteva zile te-ai reîntors din vacanţă. Cum a fost?


Elev: Vacanţa a fost minunată. M-am revăzut cu prietenii foarte des, familia. Am multe rude plecate prin străinătate şi au venit acum acasă. A fost foarte frumos.


Reporter: De câteva zile, din nou, aici, la Câmpulung. Cu ce planuri pentru acest ultim an de colegiu militar?


Elev: În primul rând îmi doresc ca să iau o notă cât mai mare la examenul de bacalaureat şi îmi doresc anul acesta să merg iar la aceleaşi olimpiade la care am fost şi anul trecut şi sper să ia rezultate mai bune.


Realizator: Ei bine, am ajuns şi la ultimul moment al "Jurnalului militar", moment publicistic, care, sigur, are câteva minute. Anul acesta s-au inversat în armată multe arme şi lucruri care s-au întâmplat acum o sută de ani, pentru că, vă reamintesc, s-au împlinit o sută de ani de când România a intrat în război şi atunci s-au înfiinţat o mulţime de arme şi specialităţi. Este şi cazul artileriei antiaeriene. În seara zilei de 14 august 1916, la orele 21:00, s-a dat ordinul de mobilizare în toată armata. 113 tunuri erau pregătite, gata de tragere asupra ţintelor aeriene - fac trimitere aici şi către reportajul din "Observatorul militar" pagina 15, un interviu aici realizat cu generalul locotenent în retragere Gheorghe Popescu, cel care a fost în vizită la trustul de presă al armatei în această săptămână, şi în 19 septembrie se împlinesc o sută de ani de când, pe timpul executării manevrei de la Flămânda de către Armata a III-a, se realizează doborârea primului avion inamic de către o baterie de artilerie înzestrată cu tunuri antiaeriene propriu-zise de calibrul 75 de mm, şi nu cu tunuri terestre adaptate. Acest moment a marcat naşterea artileriei şi rachetelor antiaeriene în Armata Română şi, tot joi, cu prilejul sărbătoririi a 40 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de rachete antiaeriene Kub din Forţele Terestre ale Armatei României, a fost dezvelită o placă comemorativă pe clădirea fostului Comandament al Regimenului din Cazarma de pe Str. Antiaeriană din Bucureşti. Dragoş Anghelache, din Redacţia "Revistei Forţelor Terestre", a fost prezent la sărbătoarea rachetiştilor.


Dragoş Anghelache: În '78 a fost prima tragere cu rachete antiaeriene în Poligonul Ashuluk, şi până în '89. După 1990, antrenamentele, pregătirea s-a făcut în ţară, în Poligonul Capul Midia. Ultimele trageri de luptă cu acest Regiment 48 s-au executat în anul 2002, sub comanda mea, am fost ultimul comandant de regiment. Ulterior, la începutul anului 2004, acest regiment s-a desfiinţat, ca entitate, Batalionul de Cupă 3 baterii fiind mutat la Cluj şi celelalte, bateriile CA 94 şi CA 95, cu bătaie apropiată, au fost mutate la alte unităţi din ţară. Deci, tehnica s-a predat.


Col. Curpăn Ioan: Sunt colonel Curpăn Ioan, colonel în rezervă. Sunt pionier în armă. Am lansat prima rachetă de Kub din România, la 13 octombrie s-a lansat prima rachetă, în '78 am plecat la Capul Midia, în mai, şi ne-am întors în septembrie, deci, în patru luni nu am venit acasă, la două luni fiecare câte şase-şapte zile. După aceea am venit în Bucureşti, am pregătit tehnica, am mers la Mihai Bravu în Poligon, să verificăm starea după întreţinerea şi exploatarea de sezon de iarnă, la care au venit şi au zburat cei de la Craiova, că ne trebuiau ţinte aeriene.


Realizator: Istorie adevărată, istorie vie, cu care noi, cei de la "Ora Armatei" intră mereu în contact. "Artileria Antiaeriană Română în Primul Război Mondial" este pagina 24 din "Observatorul militar", pagina de istorie, vă invit să o citiţi. Foarte interesant! Cum, de asemenea, şi, în pagina 16, un reportaj al colegului Constantin Mireanu, "Armata de pe frontul subteran". Foarte, foarte interesant ce a scris aici Constantin Mireanu împreună cu Bogdan Oproiu! Au fost în Valea Jiului într-o mină şi o să vedeţi ce interesant este, dacă intraţi pe www.presamil.ro, acolo se poate citi "Oservatorul militar". Sunt Cristian Dumitraşcu. Vă salut regulamentar! Atât a fost pe ziua de astăzi.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017