Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 16.07.2016

Concluzii după Summitul NATO de la Varşovia şi Ziua Porţilor Deschise la Baza 90 Transport Aerian Otopeni

Jurnal Militar din 16.07.2016

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 18 Iulie 2016, 10:25

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit. De-acum şi până la 9:30, ca în fiecare dimineaţă de sâmbătă, trecem în revistă cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Vom vorbi în această ediţie a "Jurnalului militar" printre altele, despre exerciţiile multinaţionale "BREEZE 16" şi "Platinum Lion 16.4", despre summitul NATO desfăşurat la finalul săptămânii trecute la Varşovia şi despre tabăra de vară pentru cercetaşi. Fără a uita de evenimentele de astă-naoate din Turcia, primele minute ale emisiunii le dedicăm însă tragediei de joi de la Nisa - o sărbătoare, Ziua Naţională a Franţei, transformată în măcel. Zeci de morţi şi peste 200 de răniţi. La telefon se află acum Şerban Liviu Pavelescu, cercetător ştiinţific în departamentul Studii de Securitate de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară. Bună dimineaţa!

Şerban Liviu Pavelescu: Bună dimineaţa!

Realizator: Lucrurile sunt clare acum. La Nisa a fost un atentat terorist. Nu l-a revendicat însă nimeni. De ce?

Şerban Liviu Pavelescu: Nu ar fi prima oară şi este un pattern care se dezvoltă din ce în ce mai mult în lumea actuală. Dată fiind amploarea fenomenului de recrutare şi de radicalizare de tip 'lupul singuratic', oameni care, aparent, nu au niciun fel de legătură cu structurile teroriste, nu sunt cunoscuţi şi nici nu sunt prezenţi în ceea ce sunt îndeobşte sunt numite de către serviciile de informaţii, cele de specialitate, 'cercuri radicale', ajung să se radicalizeze şi, utilizând resursele la îndemână, execută astfel de atacuri teroriste.

Realizator: Iată că acest fenomen ia amploare. Cât de îngrijorător este?

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 16.07.2016

Şerban Liviu Pavelescu: Poate fi extrem de preocupant, dat fiind faptul că faţă de un astfel de tip de ameninţare de securitate o societate democratică şi chiar şi una totalitară este aproape imposibil să se apere. Atacurile de acest tip sunt foarte greu de prevenit şi ele pot fi doar combătute printr-o extrem de riguroasă disciplină şi dezvoltare a dispozitivelor de securitate în contextele în care astfel de lupi singuratici ar putea ataca.

Realizator: Nu putem să nu ne gândim că nu cu mult timp în urmă şi în Turcia a avut loc un astfel de atentat. Iată că astă-noapte alte evenimente s-au întâmplat în Turcia, o tentativă de lovitură de stat se pare. Au vreo legătură aceste evenimente între ele? Sunt cumva conectate?

Şerban Liviu Pavelescu: Evenimentele din Turcia au mai ales legătură cu evoluţia politică internă a Turciei din ultima decadă şi această tentativă de lovitură de stat are cauze multiple, dar putem spune că amploarea fenomenului terorist şi mai ales cadenţa cu care aceste atacuri de tip terorist s-au desfăşurat în Turcia în ultima vreme poate să fi jucat un rol de catalizare a nemulţumirii şi de determinare a puciştilor să treacă la acţiune.

Realizator: Revenind la atentatul terorist de la Nisa, cum a reacţionat comunitatea internaţională?

Şerban Liviu Pavelescu: Ca şi în cazul celorlalte atentate teroriste, care s-au petrecut pe teritoriul francez, dar şi în alte părţi ale lumii, există o amplă solidaritate a comunitaţii internaţionale. De altfel, fenomenul terorist se află pe agenda tuturor organizaţiilor internaţionale de securitate. Şi, dacă ar fi să facem referire doar de la summitul NATO, care tocmai s-a încheiat la Varşovia, putem remarca faptul că preocuparea pentru ameninţarea teroristă vine în declaraţia finală a summitului chiar înainte de ameninţarea pe care Federaţia Rusă o exercită la adresa estului european. Fără îndoială, există o preocupare şi o solidaritate internaţională care se regăseşte în declaraţiile tuturor marilor şefi de stat şi de guvern. Inclusiv din partea României, preşedintele Klaus Iohannis, primul ministru, MAE, au exprimat condoleanţe şi sprijinul total pentru autorităţile franceze. Dar, din păcate, dincolo de această solidaritate, astfel de atacuri de tip terorist sunt foarte foarte greu de combătut şi de contracarat.

Realizator: Sunt foarte greu de combătut, dar totuşi ce am putea face, minimul de lucruri pe care-l putem face pentru a le preîntâmpina?

Şerban Liviu Pavelescu: Preîntâmpinarea în astfel de cazuri şi nu numai, în general, pentru fenomene teroriste, ţine, dată fiind şi specificitatea cazului francez, ţine de combaterea cauzelor interne. În Franţa, cei care execută atacuri teroriste sunt în primul rând cetăţeni francezi care se radicalizează şi care provin din cercuri ale imigraţiei de-acum 50 de ani, oameni care sunt deja la treia, a patra generaţie de francezi. Statul francez încearcă şi, din păcate, nu a reuşit să avanaseze atât de mult în a combate cauzele primare ale dezvoltării de nemulţumiri şi a catalizării de astfel de cercuri radicale extremiste în interiorul statului. Asta ar fi una din modalitaţile de contracarare. Fără îndoială că dincolo de acest lucru, după cum spunean, în cazul unor cetăţeni izolaţi care hotărăsc de la sine putere să execute astfel de atacuri teroriste, este foarte greu să-i identifici, în primul rând pentru că ei sunt atipici şi nu se regăsesc în mediul pe care-l vizezi. În acest context trebuie îmbunătăţite metodele de contracarare, de supraveghere şi de împiedicare a astfel de acte teroriste în contextele vizate.

Realizator: Vă mulţumesc. La sfârşitul săptămânii trecute, la Varşovia s-a desfăşurat Summitul NATO, o reuniune deosebit de importantă, având în vedere complexitatea evoluţiei mediului de securitate din vecinătăţile estică şi sudică ale Alianţei. În Polonia, liderii NATO au negociat şi adoptat o serie de decizii majore pentru consolidarea posturii de apărare şi descurajare aliată. Trimisul special al Radio România Actualităţi, la Varşovia, Nicu Popescu, ne-a vorbit despre cele mai importante decizii luate cu acest prilej.

Nicu Popescu: S-au stabilit liderii celor patru batalioane pentru zona de nord a flancului, Polonia şi statele baltice, deci vor fi patru batalioane, fiecare având în frunte pentru statele baltice, Canada, Marea Britanie şi Germania, Statele Unite vor fi în Polonia, iar în partea de sud a flancului estic, unde suntem şi noi situaţi, s-a vorbit şi este referire expresă în paragraful 41 al Declaraţiei reuniunii de la Varşovia, despre Brigada multinaţională românească, în sensul în care România va avea parte preponderentă şi la care vor participa şi militari din alte state. S-a vorbit, în acelaşi paragraf, despre sarcinile practic trasate planificatorilor militari şi apoi Comitetului miniştrilor apărării, în octombrie, care trebuie să vină cu elemente concrete pentru dezvoltarea zonei aero-navale şi desigur, s-a trecut sub umbrela Alianţei Nord-Atlantice, faza întâi a sistemului anti-rachetă de protecţie a Europei, este vorba de complexul de la Deveselu. Un următor pas va fi în Polonia, în nordul Poloniei, foarte aproape de Marea Baltică, va fi un complex similar şi s-a spus foarte clar că în momentul în care există sistemul de radare şi este funcţional în Turcia, sistemul de nave americane bazate în Europa, la Rota, în Spania, cu Aegis-ul. Practic, Deveselu completează terestru această protecţie anti-rachetă menită a apăra, a proteja toată Europa. Zona Mării Negre, în opinia celor care au fost acolo, este pusă acum pe picior de egalitate, din punct de vedere al importanţei strategice, cu Marea Baltică şi Atlanticul de Nord. Cred că, într-un fel sau altul, summitul de la Varşovia va rămâne, cum de altfel îşi dorea şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, un reper.

Realizator: Nicu Popescu, trimisul special al Radio România Actualităţi la Summitul NATO de la Varşovia. Mulţumesc! În Polonia, aliaţii NATO au discutat şi despre Afganistan, convenind să sprijine finanţarea forţelor de securitate afgane între 2018 şi 2020, cu aproximativ un miliard de dolari anual. De asemenea, ţările NATO vor continua să menţină trupe în Afganistan şi după 2016, pentru a instrui trupele afgane. Între timp, desigur, în Afganistan, misiunea colegilor noştri din Batalionul 2 Infanterie Protecţia Forţei continuă. Mădălina Ilinca transmite din teatrul de operaţii.

Reporter: Mădălina Ilinca - Vă propun astăzi să-i cunoaşteţi pe militarii Companiei 3, din cadrul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei Călugăreni, militari care execută zilnic misiuni de patrulare în aria de responsabilitate. Care sunt gândurile lor şi cum privesc această misiune, aflaţi în momentele următoare.

Ionel Văldoi: Plutonier Vlădoi Ionel, comandant de grupă, grupa a treia, la Compania 3.

Reporter: Ce misiune executaţi astăzi?

Ionel Văldoi: O misiune de patrulare în aria de nord, pe care o avem în subordine. Riscurile sunt mari, dar am fost pregătiţi pentru asta şi împreună cu colegii mei ne facem treaba destul de bine.

Florin Tătărău: Plutonier major, mă numesc Tătărău Florin.

Reporter: La a câta misiune sunteţi?

Florin Tătărău: A treia misiune.

Reporter: Colegul dumneavoastră îmi spunea că vă expuneţi la riscuri în momentul în care plecaţi în misiunile de patrulare, dar faptul că sunteţi bine pregătiţi vă ajută foarte mult.

Florin Tătărău: Având în vedere că suntem pregătiţi, s-a făcut pregătirea foarte bună, trecem cu bine peste toată misiunea.

Reporter: Emoţii în aceste misiuni de patrulare?

Florin Tătărău: Emoţii sunt peste tot. În Afganistan când ajungem emoţiile-s la locul lor.

Aurelian Manolache: Sublocotenent Manolache Aurelian şi sunt la prima misiune în teatrul de operaţii Afganistan. Misiunile au devenit din ce în ce mai periculoase, deoarece îşi face apariţia praful, pe drum se pune un strat foarte gros de praf, asta înseamnă că sunt băgate sub cadru. Trebuie să fim cu foarte mare băgare de seamă, pentru că la orice pas greşit poate să se întâmple ceva rău. Noi trebuie să ne facem misiunea în continuare, trebuie să stăm concentraţi, să ajungem toţi cu bine la familiile noastre, acasă.

Reporter: Sunt concentraţi pe misiunile ordonate şi cu sufletul alături de cei dragi, pe care îi vor reîntâlni în mai puţin de două luni de zile. Sunt militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei Călugăreni, structură de elită a Forţelor Terestre, care înfruntă zi de zi pericolele din teatrul de operaţii Afganistan, având un scop clar: sprijinirea populaţiei afgane pentru a putea trăi în pace.

Realizator: Din Afganistan, Mădălina Ilinca, mulţumesc. Trecem la un alt subiect. În apele teritoriale ale Bulgariei şi în apele internaţionale ale Mării Negre s-a desfăşurat în această săptămână exerciţiul multinaţional "BREEZE 16", la care au participat şi trei nave militare româneşti. Ne-a oferit detalii comandantul fregatei "Regina Maria", comandorul Marian Ciobotaru.

Marian Ciobotaru: Forţele Navale Române au participat la acest exerciţiu cu trei nave, astfel, fregata "Regina Maria" cu un elicopter Puma Naval la bord, dragorul maritim "Sublocotenent Alexandru Axente" sub comandă NATO în cadrul grupării navale maritime permanente NATO de luptă contra minelor, şi nava purtătoare de rachete "Lăstunul", cu un număr total de 368 militari. Prima etapă a exerciţiului s-a desfăşurat în Portul Burgas şi a constat în etapa de planificare a anternamentelor pe mare în perioada 8 iulie - 12 iulie. A doua etapă a exerciţiului s-a desfăşurat pe mare, în apele internaţionale ale Mării Negre, în perioada 12 iulie - 15 iulie.

La acest exerciţiu au participat şi nave aparţinând forţelor navale ale Bulgariei, Turciei, Greciei şi Spaniei. Obiectivul principal al acestui exerciţiu a fost creşterea interoperabilităţii între forţele aliate NATO şi menţinerea, consolidarea cooperării cu aceste forţe. Scopul Forţelor Navale Române, participante la acest exerciţiu, a fost acela de perfecţionare a tacticilor şi procedurilor de acţiune specifice liupte antisubmarin, apărării antiaeriene, luptei împotriva navelor de suprafaţă şi apărarea contra minelor maritime. Un exerciţiu foarte util pentruj echipajele celor 3 nave, care s-au desfăşurat în condiţii foarte bune şi la sfârşit putem spune "Misiune îndeplinită!".

Realizator: Din apele internaţionale ale Mării Negre, comandorul Marian Ciobotaru, comandantul fregatei "Regina Maria", una dintre cele trei nave militare româneşti participante la exerciţiul multinaţional "BREEZE 16". Vorbind tot despre Forţele Navale Române, vă mai informăm că un pluton de la Batalionul 307 Infanterie Marină participă, în perioada 11- 17 iulie, la exerciţiul multinaţional "Platinum Lion 16.4". Alături de infanteriştii militari români, la exerciţiul desfăşurat la Centrul de Instruire din Novo Selo, din Bulgaria, au participat militari din Canada, Marea Britanie, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii, Serbia, Ucraina şi Bulgaria. Scenariul exerciţiului se bazează pe acţiuni tipice unui teatru de operaţii terestru. "Jurnalul militar" continuă cu muzică, acum, după care vorbim şi despre Ziua Porţilor Deschise, organizată de Baza 90 Transport Aerian Otopeni.

Realizator: Am revenit în studioul Radio România Actualităţi, pentru ultima parte a "Jurnalului militar" de astăzi. Baza 90 Transport Aerian Otopeni organizează astăzi, între orele 9:00 şi 14:00, Ziua Porţilor Deschise, eveniment prilejuit de sărbătorirea Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene Române. Despre surprizele pregătite de organizatori, ne-a vorbit căpitanul pilot de elicopter Cristian Vasilică.

Cristian Vasilică: A devenit o tradiţie ca în fiecare an, în preajma Zilei Aviaţiei şi a Forţelor Aeriene Române, Baza 90 de Transport Aerian din Otopeni să îşi deschidă porţile pentru a sărbători această zi împreună cu toţi cei care binevoiesc să îi treacă pragul. Pentru anul acesta, militarii din Baza 90 v-au pregătit un program variat, din care nu lipseşte expoziţia statică în cadrul căreia veţi putea vedea tehnică din dotarea Forţelor Aeriene Române, dar nu numai.

Cei care vor veni la Baza Aeriană din Otopeni vor avea ocazia să vadă, printre altele, diverse arme, radare mobile, rachetele Volhov şi Hawk, şi vor putea să urce la bordul mai multor avioane şi elicoptere. Cum de la această sărbătoare a aviaţiei nu se putea să lipsească zborul, între orele 10:00 şi 11:00, vor avea loc demonstraţii aeriene la care vor participa aeronave din dotarea Forţelor Aeriene Române, elicopterele IAR 330 Puma, avioane IAR 99 Şoim, dar şi MIG 21 care vă va încânta, chiar şi cu o evoluţie solo. Şi pentru ca sărbătoarea să fie completă, aviatorii vor lua o parte din spectatori alături de ei, în zbor. Se vor executa zboruri de agrement pentru public, astfel că veţi avea ocazia să faceţi o plimbare la înălţime, într-unul dintre avioanele sau elicopterele Forţelor Aeriene Române. Spectacolul este întregit de militarii din Brigada 30 Gardă care ne vor cânta şi ne vor încânta, răspunzând prezent la acest eveniment atât orchestra brigăzii, dar şi echipa de drill team. Nu putem să nu îi menţionăm şi pe prietenii de la Asociaţia Tradiţii Militare care ne vor aduce istoria un pic mai aproape. În concluzie, aviatorii din Baza 90 de Transport Aerian vă aşteaptă să sărbătoriţi alături de ei, în avans, Ziua Aviaţiei şi a Forţelor Aeriene Române. Dacă v-am convins, atunci căutaţi pe GPS: Otopeni, strada Zborului, numărul 1! Până atunci, nu pot decât să vă urez tradiţionalul: Cer senin!

Realizator: Căpitanul pilot de elicopter Cristian Vasilică, din Baza 90 Transport Aerian Otopeni. Mulţumesc! Şi aşa am ajuns la ultimul subiect al "Jurnalului militar" de astăzi. Ediţia a 10-a a Taberei de vară pentru cercetaşi a început luni, la Predeal, fiind găzduită de Batalionul 21 Vânători de Munte. Activitatea care se va încheia mâine şi la care participă 42 de elevi, fete şi băieţi din întreaga ţară, este organizată de Ministerul Apărării Naţionale prin Direcţia Informare şi Relaţii Publice, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi Asociaţia de Caritate din Armata României "Camarazii" şi cu sprijinul Statului Major al Forţelor Terestre. Ne-a oferit câteva detalii locotenent colonel Mihaela Iliescu, din Direcţia Informare şi Relaţii Publice a MApN.

Mihaela Iliescu: Desfăşurată sub deviza "Fii cel mai bun, fii la înălţime!", ediţia din acest an a taberei are ca temă activitatea vânătorilor de munte, ca obiective: însuşirea de către tinerii cercetaşi a unor cunoştinţe de bază despre Armata României, profesia militară, diferite structuri militare, precum şi dezvoltarea şi punerea în valoare a calităţilor fizice, spiritului de competiţie şi de echipă ale tinerilor participanţi.

Pe parcursul taberei, au fost organizate activităţi interactive în care participanţii au fost iniţiaţi în procedee de cercetare terestră şi orientare în teren, tehnici de alpinism şi de supravieţuire în condiţii de izolare, metode de traversare a unui curs de apă şi înalte elemente de tactică militară. Tinerii participă şi la întreceri sportive: volei, baschet, fotbal, badminton. Dar au vizitat şi unităţi militare aparţinând Forţelor Terestre din judeţul Braşov, respectiv am făcut o vizită la Batalionul 22 Vânători de Munte Cireşoaia. De asemenea, în program am avut şi vizitarea unor obiective turistice din zonă, elevii au făcut o drumeţie în Masivul Piatra Mare şi au vizitat Canionul Şapte Scări, au vizitat Cetatea Râşnov şi Dino Parc.

Realizator: Locotenent colonel Mihaela Iliescu, din Direcţia Informare şi Relaţii Publice a MApN. În altă ordine de idei, vă mai informăm că ieri, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Mihnea Motoc, şi a şefului Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, s-a desfăşurat festivitatea de absolvire a promoţiei 119 a Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I". Cu acest prilej, ministrul Motoc i-a felicitat pe absolvenţi şi i-a înmânat un stilet şefului de promoţie pe universitate, maiorul Valeriu Adrian Jianu.

Iar aici, "Jurnalul militar" a ajuns la final.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017