Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 13.08.2016

Ziua Marinei Române şi Repatrierea Detaşamentului International Military Police şi a Detaşamentului A.I.A.T.

Jurnal Militar din 13.08.2016

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 17 August 2016, 09:24

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa! Sunt Bogdan Silviu Răducan. De acum şi până la 9:30, vorbim despre câteva dintre cele mai importante evenimente militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem şi prefaţăm câteva dintre cele ale săptămânii viitoare. Regăsim, aşadar, printre subiectele acestei ediţii a "Jurnalului militar", Ziua Marinei Române şi a Forţelor Navale, centenarul Armatei a 2-a şi săptămânala corespondenţă din teatrul de operaţii Afgansitan. Începutul îl facem, însă, ca de obicei, cu muzică.

Realizator: Au mai rămas două zile până la 15 august, Ziua Marinei Române şi a Forţelor Navale. Manifestările organizate de marinarii militari cu acest prilej au început încă de săptămâna trecută, urmând a se încheia luni. Astăzi, însă, pentru că este zi de doliu naţional, în memoria Reginei Ana, la bordul navelor militare române, ca, de altfel, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii, drapelul a fost arborat în bernă, iar activităţile dedicate Zilei Marinei au fost întrerupte, urmând a fi reluate mâine.


Şeful Biroului Informare şi Relaţii Publice din Statul Major al Forţelor Navale, locotenent-colonelul Corneliu Pavel: Astăzi, toate pavilioanele de la bordul navelor militare au fost arborate în bernă, având în vedere că este zi de doliu naţional şi au fost reprogramate unele activităţi la Brăila şi Tulcea. Mâine, de la ora 9:00 la ora 13:00, la Brăila, pe faleza Dunării, avem o expoziţie de nave militare fluviale, tehnică şi armament, ateliere interactive, activităţii organizate de Comandamentul Flotilei Fluviale Mihai Kogălniceanu din Brăila. De asemenea, la Tulcea, tot duminică, de la ora 10:00 la ora 14:00, va fi organizată Ziua Porţilor Deschise în Portul Militar Tulcea.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 13.08.2016

Luni, când este Ziua Marinei Române, evenimentele pe care le organizăm au mai multe elemente de noutate. În exerciţiul general întrunit de la Constanţa vom prezenta publicului secvenţe de luptă împotriva navelor de suprafaţă, secvenţe de supraveghere a traficului ilegal pe mare. Din elicopterele Puma Naval se va lansa o plută de salvare, pentru recuperarea oamenilor căzuţi în apă în timpul unui exerciţiu. De asemenea, în cadrul altui exerciţiu, de luptă împotriva submarinului, vom lansa, în premieră în faţa publicului, o tortilă de exerciţiu de la bordul unei coverte, care va realiza căutarea şi neutralizarea unui submarin inamic. Nu în ultimul rând, cele trei remorchere nou intrate în dotarea Forţelor Navale vor fi prezente la exerciţiile de la Constanţa şi vor invita publicul la un vals. Cele trei remorchere vor realiza mai multe manevre şi evoluţii pe mare, în acordurile unui vals celebru. Vom aveam un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi şi un foc de artificii de la bordul Fregatei Mărăşeşti, luni seara, pe 15, la ora 22:00, odată cu aprinderea pavoazului electric. Vă adresez invitaţia de a fi alături de noi în Constanţa, luni, 15 august, de la ora 10:00.

Dar nu uitaţi că suntem prezenţi cu activităţile noastre, cu evenimentele pe care le organizăm special pentru Ziua Marinei Române şi la Mangalia, şi la Tulcea, şi la Brăila, şi la Galaţi, în Bucureşti, în zona debarcader din Parcul Herestrău şi, aşa cum am făcut-o şi anul trecut, la Bicaz, pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui de la poalele Muntelui Ceahlău.

Realizator: Mai rămânem puţin împreună cu marinarii militari, pentru că Ziua Marinei Române şi a Forţelor Navale este, până la urmă, şi un prilej cât se poate de potrivit pentru a face un scurt bilanţ al activităţii acestei categorii de forţe a Armatei Române. Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu.

Contraamiral Alexandru Mîrşu: Forţele Navale Române se prezintă într-o structură modernă, într-o structură flexibilă, adaptată nevoilor Alianţei şi a partenerilor cu care avem încheiate parteneriate strategice. Este o structură flexibilă, care pote fi adaptată oricărui fel de misiuni, misiuni care au devenit din ce în ce mai complexe, de la misiuni de luptă efectiv, până la misiuni în sprijinul păcii sau misiuni de reprezentare. La acest moment, Forţele Navale Române sunt interoperabile cu Forţele Navale din ţările Alianţei. Avem aceleaşi standarde, avem aceleaşi proceduri de executare a activităţilor. Acest fapt este unanim recunoscut şi de parteneri în cadrul activităţilor pe care le-am desfăşurat în ultimii ani. Profesionalismul şi nivelul ridicat de antrenament al echipajelor demonstrează pe deplin acest lucru.

Realizator: Contraamiralul Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale. Reporter, colegul nostru de la Grupul Mass-Media al Forţelor Navale, Mihai Egorov. Mulţumesc.

Realizator: Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, l-a primit ieri, la sediul ministerului, pe James Clapper Jr., directorul pentru informaţii naţionale al Statelor Unite ale Americii, aflat în vizită oficială în România. Cei doi oficiali au analizat evoluţia situaţiei regionale de securitate, cu accent pe zonele de instabilitate care se manifestă adiacent spaţiului nord-atlantic. În altă ordine de idei, vă mai informăm că şi şeful Statului Major General, gen. Nicolae Ciucă, a avut marţi, în Garnizoana Buzău, o întrevedere cu şeful Statului Major General şi Comandant al Forţelor Armate ucrainene, generalul de armată Viktor Muzhenko. Cei doi oficiali au discutat despre stadiul cooperării între armatele Ucrainei şi România, proiectele comune în contextul cooperării militare internaţionale, precum şi problemele de securitate ale Regiunii Mării Negre şi ale Europei de Sud-Est.

Mergem acum în Afganistan, o ţară a cărei armată devine pe zi ce trece mai competentă şi profesionistă, desigur şi cu ajutorul forţelor de coaliţie din cadrul Misiunii Resolute Support, prin care se numără şi militarii români. Mădălina Ilinca transmite.

Reporter: Ne apropiem cu paşi repezi de finalul misiunii Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni", dislocat în Baza Aeriană Militară Kandahar. Au sosit deja primii militari ai Batalionului 341 Infanterie "Rechinii Albi", militari care au început să preia aria de responsabilitate. Astfel, la sfârşiutl săptămânii trecute, cei doi comandanţi ai contingentelor româneştri, locotenet-colonel Ovidiu Lungu şi loocotenent-colonel Liviu Necula, au avut o serie de întâlniri cu partenerii afgani, la sediul Brigăzii 1 de Intervenţie Rapidă din Camp Hero.

General de brigadă Emam Nazar, comandantul Brigăzii 1 Intervenţie Rapidă: Unitatea mea, militarii mei au avut deosebita plăcere să lucreze cu militarii români. România are o armată foarte bine organizată aici, în Afganistan, iar soldaţii mai au avut multe de învăţat de la ei. Sunt foarte bucuros că voi continua să lucrez cu militarii români.

Reporter: Timp de şase luni, militarii români au executat zeci de misiuni alături de partenerii afgani. Locotenent-colonelul Mohamed Zaher, comandant de batalion, este familiarizat cu infanteriştii noştri, prima sa întâlnire cu ei având loc în anul 2006, în provincia Zabul.

Lt.col. Mohamed Zaher: Am cooperat foarte bine atunci, iar această colaborare foarte bună o avem şi acum cu Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni". Sper că pe viitor să putem lucra la fel de bine şi cu Batalionul 341 Infanterie "Rechinii Albi" şi să continuăm misiunile începute. Vreau să mulţumesc forţelor româneşti prezente aici pentru tot sprijinul pe care ni-l acordă.

Reporter: Buna colaborare cu militarii afgani a fost subliniată şi de comandantul Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni", locotenent-colunelul Ovidiu Lungu, aflat pentru a treia oară în Afganistan.

lt.col. Ovidiu Lungu: O relaţie foarte bună am avut în această misiune cu forţele afgane. Sunt pentru a treia oară în teatrul de operaţii din Afganistan, iar de fiecare dată am găsit o armată afgană mai bună, mai performantă, mai profesionistă. Relaţia cu Brigada MSF, cu Batalionul 4 din cadrul Brigăzii MSF a fost una specială. Am reuşit să facem misiuni împreună continuu, misiuni deliberate, misiuni de rutină, misiuni care au ajutat la asigurarea unui mediu de securitate stabil în CDA, fapt ce a dus la finalizarea misiunii noastre în teatrul de operaţii din Afganistan cu succes.

Reporter: Pe 7 februarie 2016, în Baza aeriană Militară Kandahar îşi începeau misiunea militarii Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni". În cele aproximativ şase luni, au executat sute de patrule îmbarcate şi debarcate alături de parteneri, zeci de misiuni aeropurtate cu elicopterele Chinook şi Black Hawk şi misiuni CIMIC. Dar, pe lângă toate acestea, au reuşit să lege o prietenie strânsă cu forţele Armatei Afgane.

Căp. /Herz Atullah/ comandantul Companiei a 4-a: Soldaţii români sunt profesionişti şi doresc să le transmit un singur gând: 'Să îşi continue misiunea aici, aşa cum au făcut-o şi până acum'. Am colaborat foarte bine cu căpitanul Săndel Ştefan, comandantul Companiei a 2-a. Am devenit prieteni pe viaţă.

Reporter: Compania I "Lions", condusă de căpitanul Ovidiu Popescu, Compania II "Eagles", comandată de căpitanul Săndel Şetfan, Compania III "Draco", a căpitanului Cătălin Ştefănescu, şi Compania a IV-a "Bulldogs" condusă de căpitanul Constantin Gheorghică, şi-au executat misiunile, astfel încât în aria de responsabilitate să fie linişte, iar populaţia civilă să ştie că este în siguranţă. Este rândul militarilor Batalionului 341 Infanterie "Rechinii Albi" să continue ceea ce au început predecesorii lor.

Lt.col. Liviu Necula, comandantul Batalionului 341 Infanterie "Rechinii Albi": Militarii din Batalionul 341 Infanterie "Rechinii Albi" vor lucra foarte bine cu aceşti militari, care, încă o dată vă spun, sunt nişte profesionişti şi, din ce am înţeles de la colegii de la Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni", au lucrat foarte bine împreună, cu rezultate foarte, foarte bune.

Realizator: Mulţumesc. Vă mai informăm că, ieri, la sediul Batalionului 265 Poliţie Militară din Bucureşti, a avut loc ceremonialul de repatriere al detaşamentelor International Military Police şi AIAT (Army Institutional Advisory Team), ambele participante la misiunea Resolution Support - rotaţia a treia, în teatrul de operaţii Afganistan. "Jurnalul militar" continuă. Se împlinesc, pe 18 august, 100 de ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a. Despre activităţile dedicate acestui eveniment vorbim, însă, după încă o piesă muzicală.

Realizator: Am revenit în studioul Radio România Actualităţi, pentru ultima parte a "Jurnalului militar" de astăzi. Se împlinesc, pe 18 august, 100 de ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a. Divizia 2 Infanterie "Getica" din Buzău, continuatoarea tradiţiilor Armatei a 2-a, a pregătit o serie de activităţi, pentru a marca atât Centenarul Armatei a 2-a, cât şi pentru a-i comemora pe eroii căzuţi pe câmpul de luptă. Ne oferă amănunte, ofiţerul de Informare şi Relaţii Publice al diviziei, locotenent colonelul Toni Ene.

Lt.col. Toni Ene: În data de 10 august s-a desfăşurat cursa de ciclocors, manifestare care a adunat la startul ei peste 70 de participanţi. Acestei activităţi îi va urma în data de 16 august parcurgerea unui traseu pe itinerariul Buzău - Vârful Penteleu, loc unde, în cadrul unei ceremonii militare, se va dezveli o placă comemorativă şi se va arbora drapelul naţional al României. La orele 11:00, tot în data de 16 august, la Cimitirul Eroilor din localitatea Siriu, se va desfăşura o ceremonie militară cu depunere de coroane şi jerbe de flori, iar seara de 16 august se va încheia în Piaţa Dacia, acolo unde va avea loc un concert de promenadă susţinut de către muzicile reunite ale Diviziei 2 Infanterie "Getica" şi un program susţinut de către Ansamblul Cultural "Tomis'' din Constanţa.

Pentru data de 17 august, activităţile vor debuta la ora 9:00, la Comandamentul Diviziei 2 Infanterie "Getica", când, în cadrul unei ceremonii militare, va fi dezvelit un ansamblu monumental. Începând cu orele 10:00, la sala Teatrului "George Ciprian" din Buzău se va desfăşura simpozionul cu tema "Armata a 2-a Divizia 2 Infanterie 'Getica' - un secol de trăiri". Tot în incinta teatrului, dar de la orele 12:00, va avea loc vernisajul Expoziţiei "România-NATO", şi inaugurarea sălii de tradiţie dedicată Centenarului Armatei a 2-a. Activităţile din ziua de 17 august vor continua de la orele 15:00, în Parcul Crâng, unde va avea loc Expoziţia de armament, echipament şi tehnică militară, precum şi prezentarea ateliertelor antice organizate de ctre Ansamblul Cultural "Tomis" din Constanţa. Seara zilei de 17 august este rezervată spectacolului susţinut de către Ansamblul "Doina" al Armatei, spectacol care va avea loc la Sala Teatrului "George Ciprian" din Buzău. Pentru data de 18 august, începând cu orele 11:00, pe platoul din faţa Prefecturii din Buzău va avea loc Parada Militară dedicată Centenarului Armatei a 2-a, paradă realizată prin aportul a peste 600 de militari şi peste 60 de mijloace tehnice din subordinea Diviziei 2 Infanterie "Getica". Activităţile se vor încheia în data de 18, la orele 21:00, în Piaţa "Dacia", când va avea loc plecarea detaşamentelor cu torţe.

Realizator: Locotenent colonelul Toni Ene, ofiţerul de informare şi relaţii publice al Diviziei 2 Infanterie "Getica" din Buzău. Şi aşa, ediţia de astăzi a "Jurnalului militar" a ajuns la ultimul subiect. Pentru studenţii militari, absolvirea este momentul luării uneia dintre cele mai importante decizii pentru cariera lor. Alegerea primei funcţii, cât de uşor sau greu este să te decizi şi ce anume iei în considerare când faci această alegere, am încercat să aflăm de la şefii de promoţie din acest an, din instituţiile militare de învăţământul superior.

Absolvent: Bahnovei Delia, am terminat cu media 9,57 şi sunt şefă de promoţie a Academiei Forţe Aeriene "Henri Coandă". Sunt de specialitate controlor trafic aerian. Mi-am ales repartiţie la Bucureşti, la Baloteşti. A fost un singur loc şi, având prima medie, într-adevăr, acolo mi-am dorit şi, mulţumesc lui Dumnezeu, acolo am şi ajuns.

Absolvent: Ghinea Ana-Maria Adriana, Academia Forte Terestere "Nicolae Bălcescu" din Sibiu. Sunt şef de promoţie, am absolvit cu media generală 9,80, arma Infanterie, managementul organizaţiilor militare. De fiecare dată când trebuie să iau comanda am oarecari emoţii, deoarece este vorba de responsabilitatea pe care o ai faţă de oamenii tăi, dar mi-am asumat acest rol, îmi place ceea ce fac, sunt viitor comandant pluton cercetare la Batalionul 2 "Călugăreni" din Bucureşti. Chiar îmi doresc să performez în această specializare militară, având în vedere că este un pic mai complicată decât infanteria, dar poate că este şi una dintre cele mai frumoase specializări.

Absolvent: Pascu Lavinia Georgiana, sunt absolventă a Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", la Facultatea de Inginerie Marină, specializarea Navigaţie Hidrografie şi Echipamente Navale. Am terminat cu media 9,64. Voi fi un ofiţer specialist în observare şi supraveghere a spaţiului maritim.
Absolvent: Dan Moraru, am terminat Academia Tehnică Militară cu media 9,86 iar la examenul de diplomă am luat nota 10. Am ajuns la Unitatea Militară de la Borcea datorită faptului că acolo vor veni noile avioane F-16 ce vor înzestra Aviaţia Română. În armată mi-aş dori să ajung general. Cred că fiecare sublocotenent prinde această dorinţă. Pe plan ingineresc aş dori să intru în proiectare.

Realizator: A consemnat Gabriela Ivan. Aici, "Jurnalul militar" a ajuns la final. Vă reamintesc că astăzi, de la ora 11:30, pe Antena Satelor, puteţi asculta emisiunea "Feciori la oaste". Mâine, de la 9:30, pe TVR 1, puteţi viziona "Pro Patria". "Observatorul militar" se poate citi pe net, la adresa presamil.ro. Şi noi, Redacţia militară de Radio, rămânem alături de dvs, tot pe internet, pe pagina noastră de facebook, "Ora Armatei", şi pe pagina de web, romaniaactualitati, în secţiunea emisiuni, căutaţi "Jurnal militar". Vă mulţumesc pentru atenţia acordată. Până data viitoare, rămâneţi cu bine!

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017