Jurnal de Afganistan (3) - Antrenamentul
Armata afgană are aproximativ 100 de mii de oameni.
02 Februarie 2010, 18:26
Antrenamentul politiştilor afgani poate arăta ca o joacă de copii. Adevărul e că destui militari şi poliţişti afgani trebuie învăţaţi de instructorii străini lucruri elementare legate de misiunea lor.
Antrenamentele şi cursurile organizate de NATO pentru forţele de securitate afgane încearcă să le pregătească pentru momentul în care trupele străine se vor retrage.
Acum armata afgană are aproximativ 100 de mii de oameni. La fel şi Poliţia locală.
Din păcate nu e o surpriză să auzi civili plângându-se de abuzuri ale poliţiştilor şi militarilor afgani.
La o întâlnire între localnici şi autorităţile districtului sudic Garmsir, un sătean îl arată cu degetul pe un poliţist pentru că i-ar fi luat banii. Comandantul poliţiei cere dovezi.
Ofiţerul ţine să puncteze că îi e foarte greu să recruteze aici în sudul Afganistanului. Îi roagă pe săteni să se angajeze în poliţie, dacă vor să aibă oameni ai legii mai buni.
Motivul pentru care localnicii se tem să treacă de partea autorităţilor? Regiunea e puternic infiltrată de insurgenţi conduşi de talibani.
Lt col Jhon McDonough, comandantul batalionului de infanterişti marini ce acţionează în districtul Garmsir, recunoaşte că forţele de securitate afgane necesită îmbunătăţiri:
„Aceşti tipi au fost înrolaţi foarte rapid. Au venit de pe stradă. Au urmat antrenamente scurte şi acum poartă uniformă.
"Probabil unii dintre ei vor trebui să plece. Probabil şi în alte departamente de poliţie din lume există mere stricate, ce trebuie înlăturate. Din păcate aceste mere stricate pot face lucruri care deteriorează în mod grav relaţia cu o comunitate.”
Un exemplu de abordare greşită a Armatei afgane se petrece tot în provincia Garmsir. Într-o razie de noapte a armatei naţionale, sprijinită de militari americani, un bărbat este reţinut. Un informator l-a denunţat că ar fi amplasat bombe artizanale.
În ciuda căutărilor, în gospodăria suspectului nu e găsită nici o probă care să arate că săteanul e implicat în realizarea de dispozitive explozive improvizate.
Comandantul soldaţilor afgani propune să-l ducă pe bărbat în baza Armatei afgane unde să fie bătut, pentru a spune ce ştie. Aflat lângă mine, coordonatorul american al misiunii dezaprobă ideea.
A doua zi aflu că, în timpul interogatoriului făcut de militarii afgani, suspectul a admis că în trecut a amplasat bombe artizanale. Îndemnul comandantului afgan din seara arestării lasă însă o urmă de îndoială asupra modului în care a fost obţinută mărturisirea.
L-am întrebat pe locotentul Iusuf, aflat în fruntea grupului de militari afgani dintr-o altă bază, Barcha, când crede că armata naţională va putea prelua securitatea Afganistanului: “Vom putea lua situaţia în mâinile noastre când vom avea arme bune. De asemenea, ar trebui ca numărul militarilor afgani să fie mai mare. Atunci vom putea avea grijă de Afganistan.”
Ascultaţi materialul integral în format audio: